GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
март 28, 2017, 20:49:44

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   

 
  Този, който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.

          Бенджамин Франклин
169016 Публикации в 10970 Теми от 712 Членове
Последен член: YoanaYoradanova
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  Дискусии
| |-+  Свободно време
| | |-+  Рецептите на майстора
« назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 65 Надолу Изпечатай
Автор Тема: Рецептите на майстора  (Прочетена 102052 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« -: юни 26, 2007, 15:35:53 »

Със специалното разрешение на дълбокоуважавания майстор - кулинар Zito,си позволявам да представя на вниманието ви част от неговите рецепти !
За по нататък - той ще си има грижата :)
« Последна редакция: юни 26, 2007, 15:38:45 от 5287 » Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« Отговор #1 -: юни 26, 2007, 15:37:39 »

Нещо с мръвки 

Късна есен е! Ухае на печен пипер и патладжан!Целокупният български народ се подготвя за поредната тежка,но демократична зима.Какво по хубаво от това,свободен и без задръжки да трепериш за каквото и да си помислиш:ток,парно,работа,данъци,жени..но има екзотика! Например риба с пипер и патладжан /докато ги има по пазара/.Казват ,че най вкусна ставала със Сардина,но може да се опита с други подобни по вид морски рибета.Най трудното,че трябва да се обелят.След това ги слагаме в смес от оцет и сол,да си отдъхнат от дрането,но за кратко -около 2 часа.През това време опичаме няколко Шабленски пипера и патладжана,обелваме,нарязваме на ивици и ги нареждаме в по-голяма чиния.Върху тях полагаме рибата "на меко"Овкусяваме със счукан чер пипер,чесън и ситно нарязан магданоз.Но внимавайте ,това е само предястие,да не изложим!Така и така сме взели риба ,не можем всичката да я направим на предястие. Останалата риба овалваме в брашно за да я заблудим от истинските си намерения.Загряваме тайно олио в тигана и я хвърляме да поплува 4-5 мин.не повече,защото средата не е подходяща.Изваждаме,като я поставяме в един дълбок съд да се съвземе.Прецеждаме мазнината,слагаме няколко склидки чесън,нарязани 1-2 глави
лук/може и праз/нарязани пресни моркови,мащерка,дафинов лист,черен.пипер,1кф.ч.вода и на тих огън,бъркаме около 5-10 мин.Преди да свалим от огъня слагаме оцет на вкус примерно до 200гр,защото повечето ще изври.Заливаме рибата с получената смес и я оставяме покрита в хладилника да престои 24-часа. То като си помисля май трябва да се приготви един ден преди предястието.Нали ще влизаме в ЕС-там се ходи на гости с предварителна заявка.Организирано. Те си носят пиенето. Та като сте готови казвате на аверите си да идват на риба,пък и ако намерят бяло вино от "Шато-Евсиноград"става една рачешка мале-мале! 

...

Финансова ревизия! Как Ви звучи?Ревизорите и те ядът риба,даже я ловят че и ми дадоха една рецепта строго секретна с разрешението на финансовият министър:
            Риба скумрия/солена/
Избираме 4-5 скумрии като за ревизор. Почистваме ти.След това ги заравяме в морска сол за 10-15 часа.Измиваме ги и ги оцеждаме за около час два.Счукваме чесън и натриваме добре рибата след което я овалваме в червен пипер и мерудия/пой ,сминдух/
Всяка риба се увива в хартия/основен атрибут на проверяващият ревизор/ и я оставяме да престой два-до три дни/докато трае ревизията/.Поднасяме я нарязяна с магданоз,копър и естествено водка.После чакаме резултата...............
Но тъй като на масата скумрията бе се чуствала самотна можем да добавим и едно ястие на признатите морски хора:


           Миди по Холандски
Един буркан с консервирани миди/ако няма пресни/растително масло около 50 гр.,оцет,щипка сол,чер пипер,връзка магданоз,едно яйце и чесън 10 -тина грама.
Просто правим една майонеза,която се смесва със счуканият чесън. Изцеждаме мидите ,слагаме ги в една чинийка,разбъркваме ги с майонезата.Сервираме обилно поръсени с магданоз и водка. И пак чакаме резултата.........
Ако пък мидите са пресни,измиваме,попарваме,оставяме ги да се накиснат в техният бульон за около 1 час ,изцеждаме и в майонезата. 

...


 Маринована скумрия
Взимаме 5 кг скумрия която изчистваме много добре,особенно около гръбнака където има черничко.Приготвяме т.н.студена саламура. Два литра вода,морска сол,700 гр оцет винен,три големи глави счукан чесън,2 пакетчета чер пипер,който счукваме,3-4 дафинови листа.Саламурата е готова като пробваме с прясно яйце.Когато го пуснем в саламурата трябва да се показва върхът му в размер около 5 ст.Корегираме със сол.
Нарязваме рибата на шайби с дебелена около 3 см и я поставяме в саламурата за 48 часа.Трябва да се бърка 2-3 пъти дневно.След това я изцеждаме за няколко часа,запържваме олио в един тиган,топим рибата и нареждаме в буркани. В повечето случай не се стига до бурканите защото се изяжда.Сервира се поръсена с копър и магданоз.Рибката трябва да плува в бяло изстудено вино. Саламурата може да се ползва за втори път,примерно от някой съсед или приятел. 
  Маринован е ,също като скумрията която ще правиш. Другата седмица ще я напиша.
А сега нещо бързо казва се:
                 "Деликатеса на видрата"
Избира се рибно филе,което да не е сухо/например хека не става/ Нещо по мазничко я скумрийка,леферче,паламудче. Та слагаме го в прясно мляко да го покрие и го оставяме
да се чуства като Клеопатра във ваната за два три часа.Млякото премахва миризми и предава особен вкус. Натриваме го с каша от чесън за да дойде на себе си и да не забравя ,че е от плебса и поръсваме с черен пипер-стрит. Потапяме филето в олио,пък ако искаме да стане както го правят комшиите в зехтинец.Овалваме го в царевично брашно/друго не/,загрята предварително скара,хвърля ме го за да разбере,че му е дошъл последният момент и се втурваме към салатката.След няколко минути то е готово,тъй че може със салатката да се почне по отрано.Поднася се гарнирано с пържени картофки и бяло вино.
Внимание! След такова ястие "гларусите" не препоръчват къпане в морето или пък Панчаревското Ви езерце. 

« Последна редакция: юни 26, 2007, 15:39:28 от 5287 » Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
hristov
Майор
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 336



« Отговор #2 -: юни 26, 2007, 15:39:34 »

Това много добре,

и по спешност една рецепта за разхлаждане, че баси жегите
Активен

За свадба и банкет съм на първия ред.
hristov
Майор
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 336



« Отговор #3 -: юни 26, 2007, 15:53:13 »

Хубаво ама тук само скумрия има а тя мие втръснала

имаме си рибарник с пъстърви, за тях нещо
Активен

За свадба и банкет съм на първия ред.
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« Отговор #4 -: юни 26, 2007, 16:09:37 »

сега ще ровна из записките по въприса 
ако ли не - Zito , ще помага :)
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« Отговор #5 -: юни 26, 2007, 16:12:41 »

Една чорбица 


И с малко риба стават разни работи! Потайни такива,забулени в мистерия,приготвени в едни внушителни сгради от едни люде облечени в черно,изпостели с бледи лица.
                      МАНАСТИРСКА рибена чорбица   

400 гр. дребна риба/става въпрос за цял манастир, ей! / 5 суп.лъжици олио/зехтин/.Една връзка пресен лук,3-4- домата, 2- чушки,2 до 3 картофа,15-20 маслини,магданоз,чер пипер, сол и фиде. Рибата се сварява в подсолена вода,бульона се прецежда и се кипва с олиото.Прибавят се ситно нарязаните:лук,картофи,чушки,домати,който се сваряват до омекване. През това време монасите почистват маслините от костилките.Когато зеленчуците са сварени,добяваме маслините,фидето и рибата/която сме я извадили след като я сварихме-това се прави за да не се разкашка,да има търговски вид/Още 10 -тина минутки ври,след което обилно поръсваме с магданоз и чер пипер.
Тази рецепта е тъкмо за това захладняло временце,защото- гарнитурата е манастирска гроздова. С една чорба и две ракии може да доживееш до вечерта-нали са пости!
Да предположим,че нашите рибари още в началото на лова хванат, две три рибки и си направят чорбица,на брега, по тази рецепта. Тогава аз ще съм спокоен, че ще изкарат още дълго време, докато хванат нещо голямо-огромно.  Е-е един час ще устискат! 



Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
hristov
Майор
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 336



« Отговор #6 -: юни 26, 2007, 16:32:16 »

Ще пробвам  и докладвам
Активен

За свадба и банкет съм на първия ред.
Madaneca1973
Капитан
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 259


« Отговор #7 -: юни 27, 2007, 20:02:03 »

за маринованата скумрия просто няма думи  перфектна става, с добри приятили и мастика а после 
Активен
greeen
Подполковник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 618



« Отговор #8 -: юни 27, 2007, 20:10:48 »

за маринованата скумрия просто няма думи  перфектна става, с добри приятили и мастика а после 

....и копър..........   
Активен
Madaneca1973
Капитан
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 259


« Отговор #9 -: юни 27, 2007, 20:33:52 »

за маринованата скумрия просто няма думи  перфектна става, с добри приятили и мастика а после 

....и копър..........   


да уважавана подправка и от мен   
Активен
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« Отговор #10 -: юни 27, 2007, 21:59:34 »

за маринованата скумрия просто няма думи  перфектна става, с добри приятили и мастика а после 

....и копър..........   


да уважавана подправка и от мен   

Я дай някоя рецепта за сом - то по Дунав пастърва май няма     
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
greeen
Подполковник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 618



« Отговор #11 -: юни 27, 2007, 22:36:40 »

за маринованата скумрия просто няма думи  перфектна става, с добри приятили и мастика а после 

....и копър..........   


да уважавана подправка и от мен   
Всичко що е с копър пие яко мастика или узо.
Преди два дни ме черпиха с френска "мастика". На цвят е жълто-кафява, а вътре има някаква утайка, като пресечена. Кофти на вид но много приятна на вкус. Та одънихме шишето и забравих да питам как и е името   
Но салатата беше супер: домати и краставици на кубчета със много пресен копър, лук  и зехтин с предварително накиснат чесън в него.   
Активен
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« Отговор #12 -: юни 27, 2007, 22:55:27 »

Мисля,че беше Перно.
Ама в тая жега - мале ти си герой 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
greeen
Подполковник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 618



« Отговор #13 -: юни 27, 2007, 23:04:05 »

Е, то вечерта на тиферич, на вилата.Масата под асмата, морето е близо и подухва ветрец. Не е чак такъв героизъм 
Напротив, огромно удоволствие е да си пийваш в такава идилична атмосфера.   
Активен
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 49585



« Отговор #14 -: юни 27, 2007, 23:15:13 »

Ама пак си е жега :)
За твърдото говоря де:)
Друго си е биричка със сафридче ;)
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] 2 3 ... 65 Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн: Дриада