GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
септември 25, 2017, 00:14:37

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   Господа политици , ние не сме терористи а патриоти !

http://vbox7.com/play:a64df05b
155647 Публикации в 10940 Теми от 674 Членове
Последен член: lazo301
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  История
| |-+  Военна история
| | |-+  Балканската война
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Балканската война  (Прочетена 605 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« -: август 20, 2007, 14:03:48 »

Тази статия я бях качвал в един друг форум,но тъй като си е моя - смятам,че мястото и е тук :Балканската война
се води между Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя през 1912-1913. Една от целите на Балканския съюз е освобождаването на населението в областите Македония, Одринска Тракия и Северна Албания, което останало в пределите на Турция. Османската империя губи войната и според Лондонския мирен договор (1913) е принудена да отсъпи териториите на запад от линията Мидия (Черно море) — Енос (Бяло море).
Причини
След Руско-турската война от 1877-78 остават територии в Османската империя, населени с българи, гърци, сърби и албанци. Тъй като националноосвободителните борби не дали желания резултат, правителствата на България, Сърбия и Гърция се ориентирали към друг подход — война с Турция.Освен това България се стремяла към излаз на Бяло море и освобождаване на Македония и Одринска Тракия, а Сърбия — към излаз на Адриатическо море, към Вардарска Македония и части от Албания. Гърция пък искала области в Албания, множество острови в Егейско море и части от Южна Македония. А Черна гора имала претенции за разширяване към Шкодра.Турция, разбира се, не била съгласна с всички тези искания. На своя страна тя имала Австро-Унгария и Германия, които били против Турция да загуби владенията си на Балканите, като така защитавали своите интереси.Русия била на страната на Балканския съюз, а Великобритания и Франция не взели ничия страна.
След като Италия и Турция влизат във военен конфликт през септември 1911, правителствата на държавите от Балканския съюз усилили своята военнотехническа и дипломатическа подготовки. Великите сили не гледали с добро око на тези приготовления, тъй като те не искали обстановката на Балканите да се утежнява допълнително.Правителствата на България, Сърбия, Гърция и Черна гора поискали от Турция да извърши административни реформи в балканските си територии и да даде автономия на Македония и Одринска Тракия отговорът бил категорично отрицателен.На 29 февруари 1912г е подписан българо-сръбския договор,допълнен и уточнен с военна конвенция през май с.г. ; през май 1912г е сключен “Договор за отбранителен съюз” между България и Гърция и на 17 септември 1912 страните от Балканския съюз започнали да мобилизират своите войски.На 26 септември 1912 Черна гора напада Северна Албания, която тогава е част от Османската империя. Империята скъсва дипломатическите си отношения със страните от Балканския съюз и на 4 октомври 1912 им обявява война, а на 5 октомври България и Гърция й обявяват война. Сърбия обявява война на Турция на 7 октомври.
Войска и оръдия
Страните от Балканския съюз разполагат с войска от 902 422 души и 1800 оръдия. Турция разполага с 420 000 души и 930 оръдия.


България
България дава 607 422 души (от които 370 000 се включват пряко в бойните действия) и 1116 оръдия.Българската войска се състои от Първа, Втора и Трета българска армия, в които влизат 10 дивизии:
•   1-ва пехотна софийска,
•   2-ра пехотна тракийска
•   3-та пехотна балканска
•   4-та пехотна преславска
•   5-та пехотна дунавска
•   6-та пехотна бдинска
•   7-та пехотна рилска
•   8-та пехотна тунджанска
•   9-та пехотна плевенска
•   10-та пехотна сборна
Към тях влизат и Македоно-Одринско опълчение, както и една конна дивизия.
Сърбия
Сърбия мобилизира 291 000 души, от които 175-190 000 души са изпратени на фронта. Изпратени са 300 оръдия.
Гърция
Гърция мобилизира 175 000 души, от които 90-120 000 души се включват пряко в бойните действия. Изпратени са 244 оръдия.
Черна гора
Черна гора се включва с 30 000-на армия.
Критика за българската дипломация
•   Българската дипломация не успява да осигури общо военно командване на войските на Балканския съюз и общ военен план, тъй като всяка държава гони своите интереси. От това главната тежест пада върху България, чиято войска възлиза на 370 000 души — повече от половината от цялата армия на страните от Балканския съюз.
•   Според българо-сръбския договор, подписан на 29 февруари 1912, Македония бива разделена между България и Сърбия на зони на влияние. Това е компромисът с националните идеали на българите,той създава Балканския съюз,но и дава дипломатическа и юридическа основа за винаги  за фълшиви тълкувания на географските граници на българския етнос.
•   Според българо-гръцкия договор, подписан през май 1912, изобщо липсва клауза за териториално разделение
•   Румъния не е политически неутрализирана и др.

Ход на войната
България
Българската армия води бойни действия срещу централните турски сили в Одринска Тракия. Сформираните три български армии са средоточени и насочени към стратегически най-трудно овладяемите територии. Като военно, стопанско и национално усилие България изнася най-голямата тежест от войната – факт, поне тогава неоспорван от никого.
На 16-20 октомври Трета българска армия, командвана от Радко Димитриев, превзема Люлебургаз и Бунархисар /в.”Таимс” пише:В Изтояна Европа се яви нова сила,която даже великите сили не ще могат да ударжът./. След това настъпва към Чаталджа (на 40 км от Цариград).
Родопският отряд и Хасковският отряди проникват в дълбочина по долината на река Марица и освобождават кърдъали, Мехомия (Разлог), Банско, Неврокоп (Дупница), Драма.Особенно се отличава Македоно-одринското опълчение.В битката при Балкан Тореси командващият турски корпус Явер паша се предава с десет хиляди офицери и войници прекланяйки се пред българската войска и опълчение.
7-ма пехотна рилска дивизия настъпва по долината на р. Струма и заедно със сръбската армия освобождава Македония. На 5 октомври настъпва към Кочани, Царско село (дн. Делчево) и Горна Джумая (дн. Благоевград). Успява да изтласка турските войски на юг от Кресненското и Рупелското дефиле. На 27 октомври 1912 достига Солун.
При Чаталджа поради неразбиране и нежелание на Фердинанд да се вслуша в съветите на ген.Иван Фичев и передупрежденията на ген.Радко Димитриев за нуждата от примирие нашата армия претърпява големи загуби.
Военноморски и въздушни сили на България
Въпреки че българският флот представлява по-малко от половин процент от българската армия през 1912, военните моряци участват активно в сраженията по море и суша. Изградена е първата в историята на България минно-артилерийска позиция във Варненския залив.
На 20 октомври 1912 българските миноносци "Дръзки", "Смели", "Летящи" и "Строги" влизат в открит бой с бронирания крайцер "Хамидие". Боят се води североизточно от Варна. "Дръзки", командван от командир капитан втори ранг Димитър Добрев, торпилира "Хамидие". Морската блокада на българското черноморие е вдигната и така е премахната опасността от нападения срещу българските флангове в Одринска Тракия.
За пръв път в историята като бойни средства са използвани самолетите.Поручиците Продан Таракчиев, Радул Милков и Христо Топракчиев поставиха началото на бойното използване на авиацията в световното военно дело. Освен това те имат и разузнавателна функция.
Европа е стъписана от стратегическия талант и доблестен героизъм на българското войнство. Интересът към българския боен опит по суша стига чак до Япония.
Сърбия
Сръбската армия разгромява турските войски в Куманово и Битолско и ги изтласква от Вардарска Македония.
Гърция
След като води успешни боеве при Еласона и при прохода Сарандапоро, гръцката войска изтласква на изток турските войски. Влиза в Солун на 26 октомври. Обсажда и Янина.
Черна гора
Успехите на Черна гора се състоят в изтласкването на турците от Новопазарския санджак и обсаждането на Шкодра.
Временно примирие и продължаване на войната
На 20 ноември 1912г. грохотът на оръдията временно затихва. Подписано е премирие между воюващите сили ,без Гърция. Най-сетне идва очакваната тишина по фронтовете. Поне дотогава кръвта, жертвите, страданията и напрежението изглеждат оправдани. На 3 ноември Турция се обръща към Великите сили с молба те да посредничат за преустановяването на военните действия.В началото на декември започват преговори в Лондон,Българската делегация се води от д-р Стоян Данев председател на Народното събрание.Преговорите влвлизата в задънена улица поради откза на Турция / подкрепяна от Германия и Австро-унгария/ за отстъпки. В това време  в Турция е извършен държавен преврат на 10 януари 1913 от младотурците(не и без намесата на германския посланник в Цариград Вангенхайм) и военните действия се подновяват.
Турция изпрща към фронта при Чаталджа нови части с цел нанасяне удар по българските войски на 21 януари боините деиствия са възобновени,турците са отблъснати.Край Булаир и Галиполския полуостров българските войски под командването на ген.Стилиян Ковачев(командващ четвърта армия) провеждат блестяща операция влязла в учебниците по военна история( при Шаркьой,Хуршид паша дебаркира на 26.01.1913г с тридесет хиляден корпус два дни срещу тях се отбраняват Македоно-Одринските опълченци и турците са принудени да се оттеглят.
При Одрин.Зад 26те форта коменданта Шукри паша разполага с 524 оръдия и седемдест хиляди отлично обучени и екипирани воиници.Специалисти от германското военно министерство казват,че крепоста е практически непревземаема при открит щурм.12 март 1913г – Под командването на ген.Н.Иванов втора Българска армия след масиран артилерииски обстрел започва атаката на Одрин. Главният удар се нанася от сектора на ген.Георги Вазов.Вечерта всички осведомителни агенции предават “Одрин падна” Съюзниците в същото време превземат ключовите крепости Янина и Шкодра.
Мир
Лондонският мирен договор е подписан на 17 май 1913. С него Турция отстъпва на съюзниците земите на запад от линията Мидия (на Черно море) — Енос (на Бяло море), както и беломорските си острови. Албания е призната за независима държава.                                           
Жертви
България
Българските жертви наброяват 35 000 офицери и войници.

Заключение
В историята на Българската държава тази война остава като освободителна.Като успешен опит за завършване на национално освободителната борба и като борба срещу решенията на несправедливия Берлински конгрес.”Балканската война не е война на генералите,а на народа.Той е истинският и единствен герой.”ген.Радко Димитриев
Балканската война ще остане в историческата памет на народа ни с извисения национален дух,с доблесния БЪЛГАРСКИ ВОЙН ,преминал през всички изпитания за свободата на своята Родина и своите съотечественици.И като едно от малкото постижения на народа ни което политиците не са успели да доведат до национална катастрофа.


     Използвана литература
•   История на България. Енциклопедия от А до Я, И. Антонова, В. Маринкова, П. Митев, Ал. Антонов, С. 2001
•   Съвременна българска енциклопедия, 2003
•   Кратка история на България, 1983 А.Фол,Ил.Димитров ,А.Пантев
•   История на България,1993г.В.Мутафчиева,Ив.Божилов,А.Пантев
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
gogo
Гост
« Отговор #1 -: септември 28, 2007, 21:19:09 »

През следващата седмица във Военна академия ще се състои международна конференция на тема "Военни коалиции", като един от панелите е посветен на Балканската война.
Активен
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #2 -: септември 28, 2007, 22:03:18 »

Можем ли да пробваме да пуснем някои от помошните материали , ако има нещо ново ?
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
gogo
Гост
« Отговор #3 -: септември 29, 2007, 19:49:15 »

Ще опитам, но нека да завърши, защото не знам какво ще се дискутира и кой ще изнася докладите. Във всеки случай някои държави участват доста масирано.
Активен
greeen
Подполковник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 541« Отговор #4 -: януари 07, 2008, 23:02:33 »

Ето нещо хубаво направено http://www.balkanskavoina.com/
Активен
RockOn
Гост
« Отговор #5 -: юли 29, 2008, 05:11:05 »

   Искам да попълня информацията с малко сведения за една организация взела участие в Балканската война, а именно Македоно-Одринското Опълчение.
   Македоно-одринското опълчение е доброволческа българска военна част, действала по време на Балканските войни. То е създадено на 23 септември 1912, в навечерието на Балканската война. Съставено е от доброволци от териториите на Македония и Тракия, които все още са под османска власт, и поради това имигрантите оттам не подлежат на задължителна военна служба. В опълчението се включват и отделни доброволци от други страни, както и една арменска рота.
   С указ на княз Фердинанд от 16 септември 1912ф. в България е обявена всеобща мобилизация.На 19 септември Изпълнителният комитет на Македоно-одринските благотворителни братства свиква на Колодрума (софийски квартал Лагера) всички македонски и тракийски имигранти, които не са служили във войската. Д-р Пламен Нейчев е председател на комитета и за около два часа събират над пет хиляди доброволци.
   На 23 септември е установен Щаб на опълченските дружини, който пристъпва незабавно към създаването на доброволчески формирования. Създадени са и шест отдела - за обучение на доброволците, техническа част, за набор и адютантура, полиция, за разквартируване и административен в състав от 16 секции - на които са поставени задачи, свързани със сформирането, настаняването, екипирането и обучението на опълченските дружини. Със заповед на Действащата армия е обявен специален правилник — „Положение за формиране на доброволческите отряди“. В състава на доброволческите отряди се приемат всички българи и чужденци, които са изразили желание, независимо от тяхното поданство. За да бъдат включени в отрядите обаче, към българските граждани се предявява изискването да не са отбили редовната си военна служба. Доброволческите отряди са със статут на самостоятелни части от българската армия, но при необходимост се използват и за попълване на войскови части от нейния състав. Снабдяването им с храни, обмундирование и въоръжение е задължение на началника, към който са придадени.
   Щабът на Действащата армия подготвя и специален „Правилник за доброволческата служба на офицери, подофицери, лекари, аптекари и други специалисти чужденци във войската през военно време“, който урежда всички въпроси, свързани с небългарските поданици, които желаят да вземат участие във войната като доброволци от опълченските дружини. Началникът на щаба на Действащата армия, генерал-майор Иван Фичев утвърждава документа на 25 септември и той незабавно влиза в сила. Подобно на целия личен състав на българската армия и доброволците чужденци „се подчиняват на българските закони и са длъжни да изпълняват всичките заповеди и разпореждания на началствующите лица, под чиято власт те бъдат назначени“. Според изискванията на закона те остават на служба, „догдето трае военното време“, и могат да бъдат освободени от нея само със съгласието и по усмотрението на своите началници. По този начин юридически се регламентира присъствието на доброволците небългарски поданици в състава на българската армия и се урежда техният статут.
   Документите премахват съществуващите пред българите от Македония и Одринска Тракия правни ограничения и им позволяват да вземат участие във войната. Опълченците се приемат при строг подбор, тъй като броят на кандидатите достига около 25 000 души, което далеч надвишава възможностите за въоръжаването и екипирането им. При подбора критериите за приемане на военна служба са същите, каквито са установени от Закона за въоръжените сили на Царство България.
  До 2 октомври същата година вече съществуват шест дружини като военни единици в опълчението:
1.Първа Дебърска дружина-в нейния състав влизат само жители на град Дебър (днешна западна Македония). Те първи пристигат на сборния пункт, и преди още останалите доброволци да са се появили, формират своята дружина, подразделяйки я на роти и взводове. За неин пръв командир е назначен подпоручик Дянко Караджов.
2.Втора Скопска дружина с командир подпоручик Иван Минков се създава от доброволци от Кривопаланското, Кратовското, Кумановското и Скопското братство.
3.Трета Солунска дружина е сформирана от доброволци от Щипското, Серското, Драмското, Солунското и Кукушкото братство. Командир на Солунската дружина е ротмистър Димитър Атанасов.
4.Четвърта Битолска дружина включва доброволци от Битолското, Прилепското и Тетовското братство. Неин командир е капитан Георги Каназирски.
5.Пета Одринска дружина е съставена от емигранти, обединени от Одринското, Разложкото и част от Горноджумайското и Петричкото братство. За временен командир е назначен фелдфебел Радул Канели.
6.Шеста Охридска дружина се формира от 1-ва рота на Крушевското братство, 2-ра рота от Костурското, 3-а рота от Охридското и 4-а рота от Охридското и Кичевското братство. Командир на дружината е поручик Константин Мановски.
   В началото на октомври 1912 от дивизионните области пристигат още 3 993 доброволци, 165 подофицери и запасняци и 7 офицери и от тях са сформирани още шест дружини:
1.Седма Кумановска дружина е организирана в Кюстендил под ръководството на подпоручик Г. Светогорски.
2.Осма Костурска дружина се формира от капитан Стоян Величков и подпоручик Хр. Трайков в София от доброволците от варненското македоно-одринско братство. В дружината е зачислен партизанският отряд на подпоручик Димо Аянов, който действа в Малкотърновско и Лозенградско като съставна част от партизанската дружина на подпоручик Михаил Герджиков.
3.Девета Велешка дружина се създава под командването на капитан Методи Бойчев в Русе, където е подготвена и обучена, като доброволците дори успяват да проведат стрелби. В сравнение с личния състав на всички останали дружини опълченците от 9-а дружина са най-добре организирани и екипирани.
4.Десета Прилепска дружина е организирана в София от пловдивските македоно-одрински доброволци. Нейни организатори са подпоручик Лало Вутов и капитанът от руската армия българинът Владимир Везенков от Крушево. В състава ѝ е зачислена и група македоно-одрински емигранти, пристигнали специално от САЩ, за да вземат участие във войната. При прилепчани е зачислена партизанската рота, командвана от подпоручик Никола Лефтеров.
5.Единадесета Серска дружина се създава под командването на поручика от руската армия Мгебров чрез отнемане на четвъртите роти от 7-а кумановска, 8-а костурска и 10-а прилепска дружина. Поради липса на офицерски кадър, както и вследствие екстреното заминаване на дружината към театъра на военните действия, дружината е оставена в триротен състав
6.ванадесета Лозенградска дружина се организира в Бургас също в триротен състав под ръководството на подпоручик Трифон Бояджиев. В първата ѝ рота (т. нар. „юнашки легион") с командир подофицерът от швейцарската армия Луи Айер са включени 205 души, членове на юнашката гимнастическа организация. Втората рота е съставена само от арменци и по време на войната числеността ѝ достига 273 души. Поверена е на подпоручика от българската армия Гарегин Нъждех. В третата рота са обединени всички доброволци от македоно-одринското братство в Бургас.
   На 3 март 1913 в Кешан е обявено формирането на трите нови опълченски дружини:
1.Тринадесета Кукушка дружина с командир капитан Тодор Пенев.
2.Четиринадесета Воденска дружина с командир капитан Григор Христов.
3.Петнадесета Щипска дружина с командир капитан Никола Парапанов.
   Колкото до въоражението на Македоно-Одринското оплънцение, то се състои от:
   Въоръжението, с което опълченците разполагат за военно обучение до заминаването си от София, наброява едва 666 карабини и пушки (162 броя „Манлихер", 433 броя „Бердана № 2", 71 броя турски „Маузер-Ли") и 108 улански саби. Снабдени са и с 8 748 патронташа. Артилерийската инспекция при военното министерство прави неуспешен опит да осигури оръжие за опълчението от Австро-Унгария. Обръща се с молба за съдействие към Военното министерство на Русия. Научавайки, че оръжието е необходимо за въоръжаването на македоно-одринските доброволчески дружини, за положителното решаване на въпроса пред император Николай ІІ се застъпва лично председателят на Славянското благотворително общество и пръв военен министър на България след Освобождението генерал от пехотата Пьотър Паренсов. Отпуснати са 20 000 берданови пушки и 10 000 000 патрона, т. е. по 500 за всяка една. Веднага след получаването на въоръжението, през последните дни на октомври в Търново Сеймен, Лозенград и Бабаески, то е раздадено на опълченците. Тъй като първоначално военното обучение на доброволците се осъществява почти изцяло без оръжие, то преобладават занятията по строева, тактическа и физическа подготовка. Към занятия по огнева подготовка фактически се пристъпва след 10 октомври, когато е доставено необходимото количество учебни помагала — станоци, огледала, мишени и други, като се използва и наличното оръжие. Същинското обучение по огнева подготовка обаче се осъществява след раздаването на оръжието на опълченците, в края на октомври 1912 година. Недостатъчно е и количеството на шанцовите инструменти (линеманови лопати и кирки), раниците, санитарното имущество, канцеларските материали за щаба и други. Платнища до края на Балканската война така и не са доставени.
Активен
Опълченец
Генерал-майор
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2308« Отговор #6 -: юли 29, 2008, 19:02:51 »

Македоно-одринско опълчение. Българи са БЪЛГАРИ
Активен

Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #7 -: юли 29, 2008, 19:13:40 »

Естествено че са Българи,онова за македонската нация е коминтерновска глупост - ама ние нали все си даваме задника на някого 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #8 -: януари 07, 2009, 11:44:35 »

Ето още нещо по въпроса - Това е мултимедиен продукт създаден по повод 95 години от Балканската война. В него има доста интересни материали свързани с военните действия, въоръжение и униформи, биографии на военачалници и спомени на очевидци.

http://www.zamunda.net/details.php?id=130492&hit=1
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
мишо
Генерал-майор
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2898


ОГЪНЬ


« Отговор #9 -: декември 06, 2010, 12:26:20 »

 тва качвано ли е


.........http://www.youtube.com/watch?v=I0GhvDPckOE&feature=player_embedded#!           http://www.youtube.com/watch?v=K1nem5X-c-0&feature=related
Активен
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #10 -: ноември 12, 2016, 10:56:17 »

100г. от Балканската война - Битката за Лозенград

https://www.youtube.com/watch?v=pyb8DaD1HKM
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #11 -: ноември 12, 2016, 10:58:49 »

Превземането на Одринската крепост

https://www.youtube.com/watch?v=FKhr3UArAH4
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #12 -: ноември 12, 2016, 10:59:20 »

Балканската война 1912-1913 част 1

https://www.youtube.com/watch?v=I0GhvDPckOE
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #13 -: ноември 12, 2016, 11:00:50 »

Balkanskata voina 1912 -1913 - chast 2

https://www.youtube.com/watch?v=G31ehX1SP7c
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн