GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
септември 24, 2017, 23:59:21

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   

 
  Този, който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.

          Бенджамин Франклин
155647 Публикации в 10940 Теми от 674 Членове
Последен член: lazo301
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  История
| |-+  Историческа памет
| | |-+  Ньойски договор
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Ньойски договор  (Прочетена 492 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« -: ноември 27, 2016, 13:26:59 »

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война (виж Версайска система от договори). Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ратифициран е на 15 февруари 1920

Българска делегация

През лятото на 1919 г. парламентът изпраща българска делегация при Парижката конференция на страните, победили във войната. Първите държавни мъже на България пътуват и пристигат подобно на военнопленници. Пътуват осем дни с влак за Париж без никакви удобства, като трябва да минат тъкмо през Белград, пазени през цялото време от офицери и няколко батальона сенегалски войници. Пристигат в Париж на 27 юли и в продължение на два месеца не им е било разрешено да излизат от хотел „Шато дьо Мадрид“ без специални разрешения, издавани със записване ден по-рано.

Тя включва:

    Пълномощни делегати
        Теодор Теодоров, министър-председател и министър на външните работи и изповеданията, ръководител на делегацията
        Венелин Ганев, министър на правосъдието
        Янко Сакъзов, министър на търговията, промишлеността и труда
        Михаил Сарафов, дипломат
        Александър Стамболийски, министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството
    Съветници
        Иван Евстатиев Гешов, депутат от Народната партия
        Иван Луков, началник-щаб на армията
        Богдан Морфов, директор на железниците
        Стефан Панаретов, посланик в Съединените щати
        Никола Сакаров, депутат от Българската комунистическа партия
        Димитър Цоков, дипломат
    Експерти
        Йордан Иванов, историк и археолог
        Йосиф Калев, председател на Дружеството на българските ционисти
        Димитър Михалчев, председател на Тракийското дружество
        Димитър Мишайков, юрист
        Янаки Моллов, агроном и икономист
        Стефан Нойков, полковник от щаба на армията
        Стамо Пулев, агроном
        Никола Стоянов, директор на държавните дългове
        Димитър Фурнаджиев, председател на Евангелистките църкви
        Шефик Бей Шефкет Беев, лекар
    Други
        Надежда Станчова, преводач

Изготвяне на договора

В началото на март започват заседанията на комисията, която се занимава с Добруджанския въпрос, с румъно-българската и българо-сръбската граница. В средата на април става известно, че на конференцията, на която ще се подпише предварителният договор, няма да бъдат поканени делегати от България, Австрия и Турция.

В началото на юни румънски, сръбски и гръцки делегати подготвят условията за мирния договор с България, за да ги предоставят на Съвета на четиримата. В София достигат слухове, че България ще загуби в полза на Гърция придобивките си от Балканската война. Става все по-ясно, че от българите ще бъдат отнети всички завоювани с цената на неизброими жертви земи. Нещо повече, под въпрос е дори опазването на старите, отпреди войната, граници на държавата. На 18 юни цар Борис III издава указ да се поправят разрушените стари погранични постове.

В Париж сръбската делегация обнародва меморандум, с който иска поправка на границата с България. Тази поправка предвижда към Кралство Сърбия да бъдат присъединени Видин, Белоградчик, Цариброд, Трън, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич – не само от „стратегически“, но и от „национални“ съображения.

Представителите на САЩ се противопоставят на такова отмъстително отношение към победените, опасявайки се, че то ще предизвика нова световна война (както и става през 1939). Президентът Удроу Уилсън настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство, дори българска граница по линията Мидия-Родосто твърдо е подкрепена от САЩ, но Франция и Великобритения отхвърлят разумния подход на САЩ. В отговор на това президентът напуска конференцията и оставя само някои свои служители да участват в нея.

На 19 септември сутринта, в 10 часа и 25 минути, в министерството на външните работи на Франция Клемансо връчва официално на Българската делегация условията за мир. В 25-дневен срок Българската страна трябва да представи своите писмени възражения на Върховния съвет, който, след като ги разгледа, ще определи нов срок за окончателния общ договор на България.

Подписване

Договорът е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал.

От страна на Антантата страни по договора са Съединените американски щати, Британската империя, Франция, Италия и Япония, посочени като основни сили, както и Белгия, Китай, Куба, Гърция, Хиджаз, Полша, Португалия, Румъния, Сръбско-хърватско-словенската държава, Сиам и Чехословакия.

Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

Условия
Териториални промени

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини – села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.

Безпомощността на българската държава се използва безмилостно от нейните тогавашни съседи.

През лятото на 1919 г. Белград изпраща мемоар до френския премиер Жорж Клемансо, където се настоява цялата българо-югославска граница от река Дунав до Беласица да се премести от 20 до 70 км навътре в територията на България, с обща площ над 13 000 кв. км площ (вкл. Видин, Кула, Белоградчик, Трън, Цариброд, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич) и население от половин милион българи е наречено от Белград като „чисто сръбско“. Като допълнителни съображения били изтъкнати и стратегически мотиви за сигурност.

Гърция проявява претенции за Западна Тракия, въпреки че шест години по-рано, през 1913 г. дотогава османската област е преотстъпена на България. През 1919 г. Атина решава да лиши София от беломорски излаз. Без значение остава българският довод, че липсва промяна в етническото положение на областта.

Румъния присъединява Южна Добруджа, въпреки противоречия между Великите сили, но стратегическото положение на Румъния и отредената ѝ роля на поемащ буфер спрямо Съветска Русия, определят Румъния да стане първостепен балкански фактор.

Разнообразното население на Балканите става основа за фалшифициране или преувеличаване числеността на дадена група. Възниква пазар за купуване на мнения на „независими“ чуждестранни представители от Западна Европа. От голямата цена за „независимо“ експертно мнение се възползват експерти от ниво политик, дипломат до интелектуалец, занимаващ се с история, етнология. Счита се че в този период започват фалшификации относно състава на населението в различните балкански региони
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #1 -: ноември 27, 2016, 13:29:37 »

Пълен текст на договора

https://bg.wikisource.org/wiki/%D0%9D%D1%8C%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D0%BE%D1%82_1919_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #2 -: ноември 27, 2016, 13:32:23 »

Срокът на Ньойския договор изтече!…

За пореден път пред ЕС, пред Българската, Сръбската и Македонска държави поставяме въпроса за Българските земи – отнети по силата на същия пакт, пише Монт ПРЕСС.

Според юристи експерти клаузите на този договор са престанали да съществуват, т.е. земите, наречени „Западни покрайнини“, които са ни били отнети, би следвало автоматично с деня и часа на изтичане да бъдат върнати на Република България.

…ще бъде ли използван модела на Крайовската спогодба от 1940 г. от Европейската общност и великите сили като мостра на документ, за връщане за незаконно отнети български земи?!…

http://kreport.eu/2016/02/04/%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5/

Да , бе , те идиотите на жълтите павета се занимават с "комунизма" , няма време да мислят за БЪЛГАРИЯ ! 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #3 -: ноември 27, 2016, 13:39:42 »

97 години от унизителния за България Ньойски договор

В почти всички по-големи градове в страната ще бъде отбелязана 97-та годишнина от подписването на Ньойския мирен договор.
Този договор налага на страната ни тежки териториални и икономически клаузи.  България за втори път губи Южна Добруджа, остава без излаз на Бяло море след отнемането на Беломорска Тракия, а в полза на западната ни съседка са отнети още части от Западните покрайнини, предаде БНР.

Родните си места напускат много българи, които се заселват в цялата страна.

Във Варна символично ще бъде изгорен Ньойския мирен договор. Събитието се организира от ВМРО-Варна пред Арката на 8-ми Приморски полк от 17.30 часа. Пред паметника на загиналите във войните за освобождение и обединение на българските земи ще има почетна факелна стража.

В Добрич в 18 часа от църквата „Свети Георги“ тръгва традиционно факелно шествие, организирано от ВМРО.

В Бургас в 17.30 часа на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъзе отбелязана годишнината от подписването на Ньойския договор.

В столицата ще се проведе традиционният Български марш,. Ще има и кръгла маса на тема: "Ньойския договор - пред съда на времето, Европа и хуманността в началото на ХХI век".

http://dnes.dir.bg/news/godishnina-nyoyski-dogovor-24600773?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #4 -: ноември 27, 2016, 13:40:34 »

Искаме си земите! Ньойският договор изтече!

Академик Йордан Стоилов Иванов – член на Управителния съвет на Организацията на обединените българи и Анна Зографова – член – кореспондент на МАБИК

74-години след подписването на Крайовската спогодба, немалко честни и достойни българи в родината и по света си задават въпроса – ще бъде ли използван модела на Крайовската спогодба от 1940 г. от Европейската общност и великите сили като мостра на документ, за връщане за незаконно отнети български земи?! От позицията на времето събитията днес се възприемат като продължение на търсения начини за помирение на европейските държави, участвали в тази баталия., по-голямата част от които днес са членки на Евросъюза.

Според юристи експерти клаузите на този договор са престанали да съществуват, т.е. земите, наречени „Западни покрайнини“, които са ни били отнети, би следвало автоматично с деня и часа на изтичане да бъдат върнати на Република България.

По силата на същия документ от 27 ноември 1919 г. са били нарушени основни норми на международното право. С този документ са орязани исконни български земи, в които населението над 90% е чисто българско. Иде реч не само за Западните покрайнини, а и за Македония, за Беломорска Тракия. По силата на документа е било препотвърдено и румънското владение над Южна Добруджа.

http://izgledaime.info/10837
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #5 -: ноември 27, 2016, 18:52:22 »

Иван Николов - Ньойският договор трябва да се преразгледа !

На днешния 27 ноември се навършват 97 години от подписването на престъпния Ньойски договор - част от системата на Версайските договори, върху които бе изградено устройството на Европа след Първата световна война. Насилственото откъсване на територии и народи от едни и придаването им към други държави доведе до Втората световна война, с незапомнени дотогава материални разрушения и милиони невинни жертви. За нас Ньойският договор е недействителен поради редица обстоятелства, особено от юридически характер.
 Този договор принадлежи на миналото. По времето, когато е подписан след Първата световна война се е решило България да бъде наказана и унизена. Днешните политически реалности са съвсем други.
 Днес Ньойският договор е една небивалица, която служи като правно основание за провеждане на обезбългаряване и обезлюдяване на Западните покрайнини, което е престъпление. Самият договор и неговите клаузи почиват на измами, фалшифицирани документи и факти. Всичко това допринася за неговото изпадане извън контекста на времето и историята. Ньойският договор днес не може да бъде основание тези територии да бъдат подчинени, а част от народа ни - подложен на изтребление.
 Убеден съм, че неговото преразглеждане престои. Отговорността на българските политици е да говорят непрекъснато за това, за да се стигне до решения, които да направят условията за живот на хората от Западните покрайнини по-нормални. Защото ние не можем да приемем, че в една обединена Европа, която почива на други принципи и ценности днес, в сравнение с началото на 20 век, може да се допуска такова драстично разделение - на потисници и потиснати. А и да се приема за нормално част от народ да бъде осъден на изчезване.
 Защото Ньойския договор постави част от българите в пълна изолация, в която те нямат възможности нито за свободно икономическо развитие, нито за оцеляване на националната им културна идентичност. Съвременните българки политици като че ли напоследък по-често поставят този въпрос при срещите си със сръбските си колеги на високо равнище.
 Аз обаче се съмнявам, че от сръбска страна те срещат достатъчно искрени събеседници, които да имат воля проблемът да бъде решен. И то по начина, който налага новото време и новите условия за спазване на правата на отделния човек и на малцинствата.
 Ние, живеещите в Западните покрайнини след 97 г. останахме от 64 000 души през 1962 г. едва 18 500 души, от които само 13 000 говорят български език, според официалната статистика. Общините, населени с българи са най-изостаналите в региона. Това показва ясна тенденция накъде върви българското малцинство - то е обречено на изчезване, на гибел, на емигриране.
 Имаме застаряване във възрастовата структура на населението, висока смъртност и ниска раждаемост. Тези факти не предполагат нито развитие, нямат нищо общо с ценностите на демократичните европейски държави, а ние претендираме да сме част от тях.
 Решаването на проблема на Западните покрайнини е част от европеизацията и на България, и на Сърбия, и… на самата Европа. Както е и част от пътя за омиротворяването на Балканите.
КИЦ „Босилеград” протестира против политиката на изолационизъм на Западните български покрайнини и против бездействието на българските и сръбските правителства, които не успяха да намерят решения за нормален живот и развитие на българите в новите условия след разпадането на бивша Югославия и появата на европейските интеграционни процеси. Обръщаме се към всички български културно-просветни организации и сдружения в България и по света, към всички български родолюбци, към всички хора на културата, изкуството и спорта, на 27 ноември да се солидаризират с борбата на българските организации в Западните покрайнини и навсякъде, където се намират по света да изразят протест и да осъдят престъпният Ньойски договор, който обрече българите на запад от границата на гибел. За по-малко от един век загубихме четири пети от населението, а останалите сме на доизживяване в условията на хуманитарна катастрофа и изолация. /БГНЕС


Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4472735/
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #6 -: ноември 28, 2016, 17:50:15 »

Несъвършенствата в Ньойския договор, от подписването на който се навършват 97 години, са свързани не само с неговата ратификация, но и с подготовката на клаузите, тъй като при регулирането на българския въпрос са извършени редица нарушения. Включително и при подготовката на доказателствения материал, който аргументира сръбските искания спрямо България.
 Това е изключително важен компонент от противоречията - ние успяхме да открием достатъчно документи за оспорването на същността на това споразумение. То няма характер на договор. На Парижката конференция българската делегация не е третирана като равностоен партньор.
 Като юридически казус смятаме, че спира действието на Ньойския договор през 1947 г. с преподписването на мирния договор в Париж.
 Ние не можем да засягаме темата с Парижкия договор, защото той вече безусловно конституира това, което наричаме статуквото на съвременна Европа. Но поставяме като основен въпрос хуманната страна и нарушенията, които са извършени при подписването на Ньойския договор, в ущърб на България, което представлява своего рода престъпление.
 Тъй като несправедливостите при формулирането на исканията към България засягат огромна част от българския народ и са причинили мащабни нещастия на нашето Отечество, ние смятаме, че тези престъпления нямат давност. Затова те първо трябва да бъдат осъдени морално, да бъдат изнесени в обществения фокус.
 За да се разбере, че цялата концепция за сключването на споразумения с победените държави е, всъщност, акт на война, обявена на самата маса на преговорите.
 На нас ни трябва мир. А мирът изисква двете страни да приемат споразумение, както и условия, при които те да съществуват достойно.
 Според мен, една от тезите, чрез които искаме да поставим въпроса за Ньойския договор, е разкриването на престъпленията, свързани с фалшификациите по формулиране на исканията за наказание на България.
 /БГНЕС
------------------------------------------------
Проф. Лозан Митев, Обществено движение „Западни покрайнини”. Той бе един от докладчиците на кръглата маса в Столична библиотека, посветена на трагичните последици от Ньойския договор за България и Западните покрайнини, организирана от Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград”, Сърбия.

http://www.bgnes.com/video/video/4472870/

Прочети още на: http://www.bgnes.com/video/video/4472870/
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн