GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
юли 25, 2017, 17:44:40

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   


   Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

         Франклин Делано Рузвелт
154927 Публикации в 10859 Теми от 655 Членове
Последен член: siso70
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  История
| |-+  Историческа памет
| | |-+  Красимир Узунов за книгата "Добруджанска епопея" в предаването Час по България
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Красимир Узунов за книгата "Добруджанска епопея" в предаването Час по България  (Прочетена 545 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44410« -: септември 05, 2016, 15:18:18 »

https://www.youtube.com/watch?v=0hh85FKrEHg&feature=youtu.be
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44410« Отговор #1 -: септември 05, 2016, 16:06:29 »

"Епопеята на Добруджа" - 30 август 1916 г.

В навечерието на 100-годишнината от Добруджанската епопея Агенция „Фокус” публикува в електронен формат части от най-новата книга на Красимир Узунов „Епопеята на Добруджа”. Книгата е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. „Епопеята на Добруджа” е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки,протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време, военни архиви.
ВМЕСТО ПРЕДИСЛОВИЕ
29 АВГУСТ 1916 Г.


30 АВГУСТ 1916 Г. – СРЯДА
Ускореното прехвърляне на войските на армията на генерал Стефан Тошев към предударното им разположение в близост до румънската граница, продължи през целия ден в сряда.

1-ва пехотна Софийска дивизия, на генерал Янко Драганов, която включваше в състава си 1-ви Софийски, 6-ти Търновски, 16-ти Ловчански, 25-ти Драгомански, 41-ви и 42-ри пехотни полкове, 4-ти и 14-ти артилерийски полкове, 1-во отделение от 1-ви гаубичен полк, 9-ти конен полк и 1-ва пионерна дружина или всичко 22 пехотни дружини, 12 полски, 2 планински и 3 гаубични батареи, 4 ескадрона и 1 пионерна дружина, до вечерта беше съсредоточена в района Хърсово - Кеманлар - Чобан-Насув (Загориче) - Конаклий (Конак).

4-та пехотна Преславска дивизия, на генерал Пантелей Киселов, със 7-ми Преславски, 19-ти Шуменски, 31-ви Варненски и 47-ми пехотни полкове и 2 дружини от 48-ми пехотен полк, 5-ти и 15-ти артилерийски полкове, 2-ри тежък артилерийски полк, 2 гаубични батареи и 4-та пионерна дружина, всичко 17 пехотни дружини, 1 пионерна дружина, 1 минохвъргачен батальон, 12 полски, 4 гаубични и 7 тежки батареи беше разположена в района Караагач (Брестак) - Ени-Балабанлар (Иван Шишманово)- Бал-Бунар(Кубрат).

2-ра Бдинска бригада, на генерал Христо Попов, която включваше 35-ти Врачански и 36-ти Козлодуйски пехотни полкове, 2-ри артилерийски полк и 6-та пионерна дружина, заемаше района на Ясъ-Тепе (Ветри-но) - Хамбърлък (Житник).

Конната дивизия на генерал Иван Колев, вече в състав Лейб-гвардейския, 1-ви, 2-ри, 3-ти и 6-ти конни полкове, 1-ва конна батарея и 1-ва колоездачна рота се намираха в района Караджа-От - Хамбърлък.

Гарнизонът на Варненския укрепен пункт, на генерал Тодор Кантарджиев, с 8-ми пехотен Приморски полк и 1 дружина от 48-ми пехотен полк, 4-ти маршеви полк и 1 скорострелно артилерийско отделение заемаше района около Варна.

Гарнизонът на Русенския укрепен пункт, на полковник Перикъл Енчев, с 5-ти маршеви и 5-ти опълченски полкове и 2 нескорострелни батареи държеше района около Русе.

В Русе се намираше и новопристигналото германско отделение, на майор Курт фон Хамерщайн, което включваше 1 германски батальон (3 роти), 1 гаубична батарея и 3 ескадрона.

Общият състав на 3-та отделна армия, развърната по границата от Дунав до Черно море, възлизаше всичко на 62 пехотни дружини, 55 артилерийски батареи, 23 ескадрона, 3 пионерни дружини и 1 минохвъргачен батальон.

По данни на българското и германското разузнаване към средата на август срещу тези български сили само в Добруджа противостояха 48 пехотни батальона, 45 артилерийски батареи и 18 ескадрона, всичките от състава на румънската 3-та армия.
Армията се намираше под командването на генерал Михай Аслан и имаше численост от 160 000 души, като главната й задача беше да отбранява дунавския бряг от Оршова до Тутракан, заедно с новозавладените земи на Южна Добруджа.

За руските войски, които се чакаха всеки момент да пристигнат през делтата на Дунав, все още нямаше никакви известия.

Въпреки неизвестността, която продължаваше да тегне над всички, в щаба на Конната дивизия в Караджа-От се провеждаше редовното обучение на младите офицери. Занятието се водеше лично от началника на дивизията генерал Иван Колев, който не пропускаше нито един удобен случай да беседва с младите кавалерийски командири.
Офицерите от щаба стояха и слушаха.
Защото и ден, и нощ, генералът не спираше да живее само със своята конница, а сега, в навечерието на новата война, той говореше за същността и съзнанието на кавалерийския офицер.
Според него офицерите от кавалерията трябваше да носят службата си с пълното съзнание за дълг към родината, а не да постъпват на служба и да правят чрез това обществено положение.
Младежите трябваше да идват в конницата, не за да си осигурят приход за съществуване и сигурна кариера, а да живеят с нея и само заради нея. Поради индивидуалния характер на действията на отделния офицер и даже войник в конницата, за кавалерийски офицери трябваше да се избират най-способните юнкери.
Същинското възпитание, не обучение, а именно възпитание на току-що напусналия Военното училище, кавалерийски офицер трябваше да му се даде от по-старшите му другари и от началството на полка.
Задачата на това възпитание беше да се издигне офицерът тъй високо, че да вдъхва доверие към себе си и у началството, и у войниците си.
И ако това беше необходимост при всеки офицер и от другите родове оръжие, при конницата беше най-същественото. Какви стойности можеха да имат действията на един висш началник или донесенията на един офицерски разезд, когато не можеш да имаш доверие у тия, на които си възложил задачата...
Генералът говореше на младите и затова какво би сторил за конницата, в случай, че останеше неин инспектор и в мирно време.
Той самият допускаше, че може да бъде отстранен от командването, още преди края на войната и то не поради здравословните проблеми, които го терзаеха.

Вечерта в сряда, в щаба на армията се получи Заповед № 3919 (30 август 1916 г.), с която главнокомандващият, генерал Жеков обявяваше, че от 29 август 1916 г. е встъпил в командването на 1-ва отделна и 11-та германска армии, които до това време бяха подчинени пряко на армейската група Макензен.


http://www.focus-news.net/opinion/2016/09/05/39759/epopeyata-na-dobrudzha-30-avgust-1916-g.html
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44410« Отговор #2 -: септември 07, 2016, 10:43:27 »

Добрич: Паметник на ген. Иван Колев ще бъде официално открит в рамките на честванията на 100 години от Добричката епопея

Добрич. Паметник на ген. Иван Колев и на загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година ще бъде официално открит в рамките на честванията на 100 години от Добричката епопея от 12,00 часа в градинката до концертна зала „Добрич“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Паметникът е изграден със съдействието на Община град Добрич и Сдружение с нестопанска цел „Изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“.
Иван Колев е български военен офицер, наричан "бащата на българската конница". Роден е на 15-ти септември 1863 г. в бесарабското село Бановка в Руската империя (днешна Одеска област, Украйна), разположено на 25 км източно от Болград и създадено от български преселници от с. Чоба. В началото на Балканската война Иван Колев е началник-щаб на укрепения пункт Ямбол, след което от ноември 1912 г. временно изпълнява длъжността началник-щаб на Трета армия. През Междусъюзническата война е началник-щаб на Пета армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Първата световна война генерал-майор Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа - в битките при Куртбунар, Кочмар и Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенда, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав. Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”. На 28-ми юли 1917 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, генерал-лейтенант Иван Колев заболява и умира на 29-ти юли 1917 г. във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София, в Централните гробища. Още приживе през 1916 година той е награден с германски железен кръст „За храброст“ лично от германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен, главнокомандващ войските на Балканите.

http://www.focus-news.net/news/2016/09/07/2294472/dobrich-pametnik-na-gen-ivan-kolev-shte-bade-ofitsialno-otkrit-v-ramkite-na-chestvaniyata-na-100-godini-ot-dobrichkata-epopeya.html
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн