GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
септември 25, 2017, 00:02:27

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   


   Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

         Франклин Делано Рузвелт
155647 Публикации в 10940 Теми от 674 Членове
Последен член: lazo301
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  История
| |-+  Историческа памет
| | |-+  Красимир Узунов за книгата "Добруджанска епопея" в предаването Час по България
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Красимир Узунов за книгата "Добруджанска епопея" в предаването Час по България  (Прочетена 639 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« -: септември 05, 2016, 15:18:18 »

https://www.youtube.com/watch?v=0hh85FKrEHg&feature=youtu.be
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #1 -: септември 05, 2016, 16:06:29 »

"Епопеята на Добруджа" - 30 август 1916 г.

В навечерието на 100-годишнината от Добруджанската епопея Агенция „Фокус” публикува в електронен формат части от най-новата книга на Красимир Узунов „Епопеята на Добруджа”. Книгата е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. „Епопеята на Добруджа” е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки,протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време, военни архиви.
ВМЕСТО ПРЕДИСЛОВИЕ
29 АВГУСТ 1916 Г.


30 АВГУСТ 1916 Г. – СРЯДА
Ускореното прехвърляне на войските на армията на генерал Стефан Тошев към предударното им разположение в близост до румънската граница, продължи през целия ден в сряда.

1-ва пехотна Софийска дивизия, на генерал Янко Драганов, която включваше в състава си 1-ви Софийски, 6-ти Търновски, 16-ти Ловчански, 25-ти Драгомански, 41-ви и 42-ри пехотни полкове, 4-ти и 14-ти артилерийски полкове, 1-во отделение от 1-ви гаубичен полк, 9-ти конен полк и 1-ва пионерна дружина или всичко 22 пехотни дружини, 12 полски, 2 планински и 3 гаубични батареи, 4 ескадрона и 1 пионерна дружина, до вечерта беше съсредоточена в района Хърсово - Кеманлар - Чобан-Насув (Загориче) - Конаклий (Конак).

4-та пехотна Преславска дивизия, на генерал Пантелей Киселов, със 7-ми Преславски, 19-ти Шуменски, 31-ви Варненски и 47-ми пехотни полкове и 2 дружини от 48-ми пехотен полк, 5-ти и 15-ти артилерийски полкове, 2-ри тежък артилерийски полк, 2 гаубични батареи и 4-та пионерна дружина, всичко 17 пехотни дружини, 1 пионерна дружина, 1 минохвъргачен батальон, 12 полски, 4 гаубични и 7 тежки батареи беше разположена в района Караагач (Брестак) - Ени-Балабанлар (Иван Шишманово)- Бал-Бунар(Кубрат).

2-ра Бдинска бригада, на генерал Христо Попов, която включваше 35-ти Врачански и 36-ти Козлодуйски пехотни полкове, 2-ри артилерийски полк и 6-та пионерна дружина, заемаше района на Ясъ-Тепе (Ветри-но) - Хамбърлък (Житник).

Конната дивизия на генерал Иван Колев, вече в състав Лейб-гвардейския, 1-ви, 2-ри, 3-ти и 6-ти конни полкове, 1-ва конна батарея и 1-ва колоездачна рота се намираха в района Караджа-От - Хамбърлък.

Гарнизонът на Варненския укрепен пункт, на генерал Тодор Кантарджиев, с 8-ми пехотен Приморски полк и 1 дружина от 48-ми пехотен полк, 4-ти маршеви полк и 1 скорострелно артилерийско отделение заемаше района около Варна.

Гарнизонът на Русенския укрепен пункт, на полковник Перикъл Енчев, с 5-ти маршеви и 5-ти опълченски полкове и 2 нескорострелни батареи държеше района около Русе.

В Русе се намираше и новопристигналото германско отделение, на майор Курт фон Хамерщайн, което включваше 1 германски батальон (3 роти), 1 гаубична батарея и 3 ескадрона.

Общият състав на 3-та отделна армия, развърната по границата от Дунав до Черно море, възлизаше всичко на 62 пехотни дружини, 55 артилерийски батареи, 23 ескадрона, 3 пионерни дружини и 1 минохвъргачен батальон.

По данни на българското и германското разузнаване към средата на август срещу тези български сили само в Добруджа противостояха 48 пехотни батальона, 45 артилерийски батареи и 18 ескадрона, всичките от състава на румънската 3-та армия.
Армията се намираше под командването на генерал Михай Аслан и имаше численост от 160 000 души, като главната й задача беше да отбранява дунавския бряг от Оршова до Тутракан, заедно с новозавладените земи на Южна Добруджа.

За руските войски, които се чакаха всеки момент да пристигнат през делтата на Дунав, все още нямаше никакви известия.

Въпреки неизвестността, която продължаваше да тегне над всички, в щаба на Конната дивизия в Караджа-От се провеждаше редовното обучение на младите офицери. Занятието се водеше лично от началника на дивизията генерал Иван Колев, който не пропускаше нито един удобен случай да беседва с младите кавалерийски командири.
Офицерите от щаба стояха и слушаха.
Защото и ден, и нощ, генералът не спираше да живее само със своята конница, а сега, в навечерието на новата война, той говореше за същността и съзнанието на кавалерийския офицер.
Според него офицерите от кавалерията трябваше да носят службата си с пълното съзнание за дълг към родината, а не да постъпват на служба и да правят чрез това обществено положение.
Младежите трябваше да идват в конницата, не за да си осигурят приход за съществуване и сигурна кариера, а да живеят с нея и само заради нея. Поради индивидуалния характер на действията на отделния офицер и даже войник в конницата, за кавалерийски офицери трябваше да се избират най-способните юнкери.
Същинското възпитание, не обучение, а именно възпитание на току-що напусналия Военното училище, кавалерийски офицер трябваше да му се даде от по-старшите му другари и от началството на полка.
Задачата на това възпитание беше да се издигне офицерът тъй високо, че да вдъхва доверие към себе си и у началството, и у войниците си.
И ако това беше необходимост при всеки офицер и от другите родове оръжие, при конницата беше най-същественото. Какви стойности можеха да имат действията на един висш началник или донесенията на един офицерски разезд, когато не можеш да имаш доверие у тия, на които си възложил задачата...
Генералът говореше на младите и затова какво би сторил за конницата, в случай, че останеше неин инспектор и в мирно време.
Той самият допускаше, че може да бъде отстранен от командването, още преди края на войната и то не поради здравословните проблеми, които го терзаеха.

Вечерта в сряда, в щаба на армията се получи Заповед № 3919 (30 август 1916 г.), с която главнокомандващият, генерал Жеков обявяваше, че от 29 август 1916 г. е встъпил в командването на 1-ва отделна и 11-та германска армии, които до това време бяха подчинени пряко на армейската група Макензен.


http://www.focus-news.net/opinion/2016/09/05/39759/epopeyata-na-dobrudzha-30-avgust-1916-g.html
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #2 -: септември 07, 2016, 10:43:27 »

Добрич: Паметник на ген. Иван Колев ще бъде официално открит в рамките на честванията на 100 години от Добричката епопея

Добрич. Паметник на ген. Иван Колев и на загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година ще бъде официално открит в рамките на честванията на 100 години от Добричката епопея от 12,00 часа в градинката до концертна зала „Добрич“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Паметникът е изграден със съдействието на Община град Добрич и Сдружение с нестопанска цел „Изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“.
Иван Колев е български военен офицер, наричан "бащата на българската конница". Роден е на 15-ти септември 1863 г. в бесарабското село Бановка в Руската империя (днешна Одеска област, Украйна), разположено на 25 км източно от Болград и създадено от български преселници от с. Чоба. В началото на Балканската война Иван Колев е началник-щаб на укрепения пункт Ямбол, след което от ноември 1912 г. временно изпълнява длъжността началник-щаб на Трета армия. През Междусъюзническата война е началник-щаб на Пета армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Първата световна война генерал-майор Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа - в битките при Куртбунар, Кочмар и Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенда, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав. Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”. На 28-ми юли 1917 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, генерал-лейтенант Иван Колев заболява и умира на 29-ти юли 1917 г. във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София, в Централните гробища. Още приживе през 1916 година той е награден с германски железен кръст „За храброст“ лично от германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен, главнокомандващ войските на Балканите.

http://www.focus-news.net/news/2016/09/07/2294472/dobrich-pametnik-na-gen-ivan-kolev-shte-bade-ofitsialno-otkrit-v-ramkite-na-chestvaniyata-na-100-godini-ot-dobrichkata-epopeya.html
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44717« Отговор #3 -: юли 29, 2017, 18:00:20 »

100 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев

Възпоменателна церемония по повод 100 години от смъртта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев се състоя в Добрич.
Тя бе организирана от Община град Добрич и Сдружение „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“. На паметника на героя се състоя военен ритуал на Военноморските сили на Република България. Добрички духовници отслужиха от панихида. Част от церемонията включваше освещаване на паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III-та българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. С монтирането на плочите приключи вторият етап и се оформи цялостната композиция на комплекса. Община град Добрич съвместно със Сдружение „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за Освобождението на Добруджа през 1916 г.” и с подкрепата на родолюбиви българи успя да реализира идея, която има почти столетна история – идеята за издигане паметник на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Идеята датира още от времето на Първата световна война. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея в периода 5–7 септември 1916 г. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира в санаториум във Виена, Австрия. Ден преди смъртта си големият български пълководец е произведен в чин генерал–лейтенант. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София. Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища. Големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“, а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите „Белият ескадрон“ (1916), „Триумф“ (1916), „Мустафа ачи“ (1917) и „През езерото Туркойа“ (1917). Официални гости на церемонията бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители от различни парламентарни групи и видни общественици, които са увековечили делото на ген. Иван Колев.


Бригаден генерал Явор Матеев: Потомък съм на загинал в Добричката епопея, с гордост присъствах на церемонията по повод 100 г. от смъртта на ген. Иван Колев
Потомък съм на загинал в Добричката епопея, с гордост присъствах на церемонията по повод 100 г. от смъртта на ген. Иван Колев. Това каза за Агенция „Фокус“ бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“ във връзка с церемонията по повод 100 години от смъртта на ген. Иван Колев и освещаването на паметни плочи с имената на войниците и офицерите от Трета Българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. „Гордея се, че присъствах на това събитие. През септември миналата година, около честването на 100-годишнината от Добричката епопея, беше открит самият паметник на ген. Колев, а сега беше открита и останалата част от него – паметните плочи. Цялото пространство беше завършено в архитектурно отношение с имената на всички загинали войни в Добруджанската епопея. Може да се каже, че това е финал на този грандиозен проект, който бе реализиран за много кратко време – миналата година и част от тази“, поясни той.
Бригаден генерал Матеев уточни, че събитията са в чест на случилото се основно от 5 до 7 септември 1916 г. „Тридневните сражения, които решават съдбата на Добрич и Добруджа. По това време ген. Колев успява да убеди тогавашното военно ръководство на войската, че конницата може да изиграе решителна роля, особено за освобождаването на град Добрич. Той действително влиза така мълниеносно, че принуждава румънците да отстъпят, буквално да избягат от Добрич. Само след няколко дни тук са стоварени огромни руски, сръбски и румънски части, които от рано сутринта на 5 септември започват поне от три страни да настъпват стремително към Добрич“, обясни той. Бригаден генерал Матеев припомни, че тогавашните Врачански и Видински пехотни полкове, заедно с конницата на генерала изиграват решаваща роля за удържане на града и за постигане на още по-съкрушителна победа.
„Особено знаменита е победата на ген. Колев върху казашката руска конница. Тогава той произнася знаменитите думи, които са изписани и върху паметника му. Няма да ги цитирам дословно, но ще ги каза по смисъл – вечно ще бъда благодарен на руския народ, че ни освободи от турско иго, но какво прави тук, в нашата Добруджа руската казашка конница, ще я разбием така, както ще разбием всеки окупатор, който пречи за обединението на България. С тези думи ген. Колев повежда конницата за постигане на решителната победа“, коментира той.
„Семейно съм свързан с тези битки, защото моят прадядо Антон Младенов загива още при първите боеве рано сутринта на 5 септември край днешното село Победа, умира във военно полевата болница и е погребан в Военно гробище-музей, което се намира в Добрич. С голямо вълнение от това, което се случва, с благодарност към всички, които организират и изграждането на паметниците, и завършването на надписите на всички загинали, с голямо чувство на гордост, като потомък присъствам на тези събития“.


Иво Антонов, МО: Ген. Иван Колев е легендарна фигура в нашата военна история
Делото на ген. Иван Колев е легендарно. Това каза за Агенция „Фокус“ началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” към Министерство на отбраната Иво Антонов във връзка с церемонията по повод 100 години от смъртта на ген. Иван Колев и освещаването на паметни плочи с имената на войниците и офицерите от Трета Българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. „Това е една легендарна фигура в нашата военна история. Със своя ентусиазъм, със своите командирски качества и най-вече със своя български дух този велик пълководец е вече символ в нашето общество на Освобождението на Добруджа. Именно отливането на паметните плочи с имената на хората, войниците, на българите, участвали в Освобождението на Добруджа е продължение на изграждането на паметника на самия ген. Колев“, коментира Антонов. По думите му в Добрич вече се е получил един мемориален комплекс, който обединява пълководеца с войниците, които той е предвождал и онези от другите полкове, които са участвали в Добричката епопея и освобождението на Добруджа. „Изключително важно това събитие не само, защото се получи наистина грандиозен мемориален комплекс, но и с това, че днес вече има материално изражение на онази личност ген. Иван Колев, която много години наред беше пренебрегвана незаслужено. Този човек, на когото добруджанци до голяма степен дължат своята свобода беше обвиняван в какви ли не грехове и най-вече на забрава, защото той воюва срещу руснаците. Победи ги и фактически това беше много неудобно за пропагандата на едни, надявам се отминали завинаги, времена, когато имаше братска дружба със съветския народ“, посочи той. По думите му ген. Иван Колев, както и всички останали, водени от него войници и от другите командири и началници на Добруджанския фронт, са се водили от една единствена идея – свободата и обединението на българския народ. „Всеки враг, дръзнал да застане срещу тази идея, независимо дали е руснак, сърбин, румънец или друга националност, е бил гледан еднакво като човек, тръгнал срещу нашите национални интереси. Това са фигурите като ген. Иван Колев, за които националният интерес и свободата на народа са по-важни от лични пристрастия, от обвързаности с този или онзи народ“, каза още Иво Антонов.

http://www.focus-news.net/scandal/2017/07/29/5847/100-godini-ot-smartta-na-general-leytenant-ivan-kolev.html
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн