GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
май 30, 2017, 06:06:48

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   

 
  Този, който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.

          Бенджамин Франклин
162850 Публикации в 10811 Теми от 708 Членове
Последен член: YoanaYo
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  Дискусии
| |-+  България
| | |-+  ОЧЕВАДНОТО
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: ОЧЕВАДНОТО  (Прочетена 573 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« -: ноември 24, 2016, 00:10:51 »

Живеем с над 5 години по-малко от средното равнище в ЕС


ЕК представи доклад за продължителността на живота (Архив)


България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 изготвен съвместно от Европейската комисия.
Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС, предаде БНР.

Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия.

Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет.

Докладът изчислява, че това е загуба икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Тези загуби могат да бъдат избегнати, заяви при представянето Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие:

"Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката".

Като цяло в Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години.

У нас са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям сред българските семейства.

България е сред четирите членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

http://dnes.dir.bg/news/doklad-evropeyski-parlament-prodalzhitelnost-zhivota-24568969?nt=10

Политиците ни лъжат от медиите най нагло
 - не трябва да се вдигат пенсиите, да се дават само помощи на ромите - те са ЕЛЕКТОРАТ !
- не трябва да се вдигат заплатите ,няма да вземате бързи кредити от тяхните фирми
- трябва да се дават повече пари за крадене , за обществени поръчки за запалки в образованието например
- не ни трябват мажоритарни избори - народа е тъп не знае какво иска
- не ни трябва работеща здравна система , трябват пръстови отпечатъци , болните сами ще си умрът , пък и във всяко село вече има университет с медицински факултет произвеждащ неграмотни знахари !

И т.н. и т.н. Трябва политиците да крадът безнаказано , народа да ги аплодира и преизбира безропотно - пожизнено !
Единственото ни право е да мрем безмълвно , като псета но аплодирайки ПАРТИЯТА и ВОЖДА дето са в момента на власт / не сега , а въобще /. те ни водят към светлото бъдеще - тяхното !

Та така скъпи сънародници , радвайте се че ПАРТИЯТА и ВОЖДА ви дават правото и привилегията да умрете млади , майната им на европейците - те нищо не разбират !
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
prajkaa
Полковник
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 942


Без борба няма победа


« Отговор #1 -: ноември 24, 2016, 11:29:11 »

За съжаление  е  точно така
Активен

Отмъщението се сервира бавно хладно и на порций
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #2 -: ноември 30, 2016, 15:41:48 »

След бурни дебати и техническо прекъсване депутатите гласуваха рамката на бюджет на ДОО за 2017 г. на второ четене, както бе внесена от Министерски съвет.
Вчера комисията по бюджет и финанси създаде прецедент, след като гласува само разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, но не и източника на парите.

Това се случи, след като ръководството на парламента проведе съвещание за това кое от доклада на Комисията по бюджет и финанси по отношение на Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2017 г. да се подложи на гласуване.

„За“ текста, внесен от Министерски съвет, гласуваха 112 народни представители, „против“ - 59, въздържали се“ - 10, с което рамката на бюджета за ДОО бе приета.

Депутатите приеха приходите и разходите от трансферите по бюджета на ДОО да са 10,3 млрд. лв. Осигурителните приходи са 5,6 млрд. лв. Разходите за пенсии са в размер на 8,9 млрд. лв., а за социални помощи и обезщетения в размер на 1,3 млрд. лв., за отбрана и сигурност 6,08 млн. лв.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 юли до 31 декември догодина става 165, 25 лв., реши парламентът.

От 1 януари до 30 юни най-ниската пенсия остава както и досега от 161,38 лв.

Депутатите гласуваха от началото на следващата година процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да е 1,126 вместо досегашния 1,1 на сто. Не се прие текстът на АБВ той да е 1,2 процента.

Догодина се запазва и максималният осигурителен доход от 2600 лв. Минималните месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2015 г. са: до 5400 лв. - 460 лв.; от 5400,01 лв. до 6500 лв. - 500 лв.; от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 550 лв.; над 7500 лв. - 600 лв.;

Минималната осигурителна вноска за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 300 лв.

Предложенията на ПФ минималната пенсия да стане 300 лв. или 200 лв с осъвременяване на старите пенсии не бяха приети.

Парламентът отхвърли предложението на Патриотичния фронт по бюджета за държавното обществено осигуряване разходите и приходите по бюджета на ДОО да бъдат 11,0 млрд. лв. „За“ предложението гласуваха 26 народни представители, „против“ – 55, „въздържали се“ – 94, с което то бе отхвърлено.

Пръв в защита на по-високите минимални пенсии се изправи депутатът от ПФ Димитър Байрактаров. Според него увеличението в бюджета на НОИ ще бъде 800 млн. лв., а не 1.6 млрд. лв., както прогнозират от ГЕРБ и правителството. Парите можели да дойдат от съкращаване на разходите за нови кораби, спиране на проекта по санирането и намаляване на броя на инвалидните пенсии.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов го репликира, че подобни съкращения са еднократни и догодина отново ще трябва да търсим пари за увеличените пенсии.

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев пари за по-високи пенсии можело да дойдат, ако пенсиите на висшите комунистически величия и на тези от бившата ДС се сведат до минималните, и даде за пример Полша.

Байрактаров обвини БСП в лъжа, затова че не подкрепили техните социални предложения, както били обещали.

ПГ на „БСП лява България“ ще подкрепят предложението за минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст 200 лв., обяви от трибуната на НС народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Георги Гьоков.

Гьоков заяви, че БСП ще подкрепи и предложението за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати към 31 декември 2012 г. спрямо средния осигурителен доход за 2013 г. Гьоков посочи, че му се иска парламентарната група на БСП да подкрепи и предложението за 300 лв. минимален размер на пенсията, но е пропуснато изречението за преизчисляване на всички останали пенсии със средния осигурителен доход.

От ДПС пък обявиха, че те ще поискат минимална пенсия от 600 лв., визирайки популизма на РБ.

„ДПС никога не била популистичната партийна организация, а онези, които от снощи вървят по телевизията и обвиняват ДПС със същите онези думи да бъде изчегъртана ДПС, а по време на почивките да ядат и да пият и да се напиват в стаята на ДПС - тях няма да ги забравим“, заяви Рамадан Аталай.

В реплика Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че на българите им е ясно, че доходите от обръчите от фирми, гравитиращи около Сараите на ДПС са нараснали до величини и числа, които трудно могат да бъдат възприети. "Гарантирантирани са и пенсиите на хората, гравитиращи около енергийната мафия и ВЕИ сектора. Те там са гарантирани и са много повече от 600 лв. Така че много скромен сте, но мога да ви гарантирам, че ако бъде изчегъртано ДПС, ще има много пари“, заяви Димитър Байрактаров.

Той призова Рамадан Аталай да не се опитва да се гаври с бедните български пенсионери и със стотиците хиляди бедни български мюсюлмани.

Парламентът отхвърли предложението на АБВ за увеличаване на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева.

http://dnes.dir.bg/news/pensii-bujet-doo-24629942?nt=10

Абсолютно ненужна говорилня !
На приказки всички мислят за народа.
На практика се получава майната му на народа , ние да сме добре !

Срамота :
 Сърбия - минимална пенсия 200 евро , България - 80
 Сърбия - минимална пенсия 200 евро , България - 80

ще санираме - на някого !
Ще плащаме - всички - ЦЕЛИЯ НАРОД !

Браво бе , страшна справедливост
Всяка година има по милиард за крадене , но няма за пенсии !

СРАМОТА !   
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #3 -: декември 03, 2016, 18:45:12 »

Европейские страны считают неразумным обсуждать членство Болгарии в Шенгене

Из-за миграционного кризиса европейские страны считают, что сегодня неразумно ставить вопрос о членстве Болгарии в Шенгенском пространстве, сообщила во время парламентского контроля вице-премьер и министр МВД Болгарии в отставке Румяна Бычварова

Они считают, что в связи с миграционным кризисом и ограниченным доступом в Шенгенское пространство неразумно поднимать этот вопрос, вопреки тому что мы настаиваем на членстве, потому что у постоянного откладывания появились другие знаки, объяснила Бычварова. Правительство не изменило свою позицию в отношении членства Болгарии в Шенгене. Решение откладывается, потому что связано с определенными политическими решениями, относящимися к способностям страны справиться с коррупцией и гарантировать охрану границ, как и к правилам внутри страны, которые являются ключевыми для Шенгена, подчеркнула Бычварова. Она сообщила, что непрерывно со своим румынским коллегой настаивает на обсуждении членства двух стран в Шенгенском пространстве.

В настоящий момент Болгария активно использует возможности Шенгенской информационной системы, сообщила Бычварова.

http://www.balkans.kp.ru/online/news/2588285/

Поредната порция "крив макарон" , пак са ни казали че сме европейци ама не съвсем 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #4 -: декември 05, 2016, 11:31:14 »

Кадиев ще сезира прокуратурата за схемата с джиповете

Престъпление по служба и беззаконие – така независимият депутат Георги Кадиев определи дарените на НСО джипове от страна на горски стопанства.
 Днес ще подадем сигнал до прокуратурата, допълни той. Според Кадиев законът е заобиколен. Най-важният шейх се оказа Бойко Борисов, каза депутатът по повод твърдение на шеф на горско преди време, че возилата ще бъдат използвани от важни държавни гости, включително шейхове.
 Защо просто не увеличим бюджета на НСО, а трябва да правим такива евтини трикове, попита Кадиев.

 Той обяви, че ще сезира прокуратурата и за сделка, в която е замесен Николай Ненчев. Според Кадиев военният министър в оставка изтъргувал 11 декара в софийския кв „Младост“ за 400 000 евро. „Подали сме сигнал в прокуратурата и очакваме развитие “, каза Кадиев.

 През годините много пъти се е случвало, коментира схемата с джиповете депутатът Методи Андреев. Бюджетът на НСО е увеличен с 3 млн. а на разузнаването няма почти никакво увеличение. Новият закон за НСО възроди УБО, заяви Андреев.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5914892
© www.24chasa.bg
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #5 -: декември 06, 2016, 17:27:52 »

PISA: Близо 40% от учениците са функционално неграмотни

Близо 40% от младежите у нас са функционално неграмотни. Това сочат резултатите от проведеното през 2015 г. международно изследване PISA, представено в МОН
България е на 45 място от 72 страни, участвали в международното изследване PISA 2015 за оценяване на постиженията на 15-16-годишните ученици в три познавателни области - природни науки, математика и четене, като акцентът в изследването през 2015 г. е върху природните науки. Това обяви Светла Петрова - национален координатор на изследването, цитирана от БТА.

PISA не е тест за интелигентност на учениците. Грамотността в PISA няма нищо общо с нашето разбиране да се чете и пише. Умението на учениците да намират, осмислят, преобразуват и представят информация, да решават съществуващи проблеми се определя като функционална грамотност, поясни Светла Петрова, цитирана и от News.bg.

По думите й функционалната неграмотност съвсем не означава, че учениците не могат да четат и пишат.

Изследването у нас е направено през април и май 2015 г., като в него са участвали 6363-ма ученици, родени през 1999 г., от 180 училища в страната.

За първи път изследването е било с изцяло нов формат, като хартиените тестови книжки за учениците са били заменени с компютърно базиран тест. То е било компютърно базирано и е включвало решаване на тест в продължение на два часа с модули природни науки, математика, четене и модул "Решаване на проблеми в сътрудничество".

Резултатите от PISA от 2015 г. са по-добри от резултатите ни от 2006 г., но въпреки това съдържат изключително притеснителни заключения, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

По думите й "едва ли има министър, който да каже лесно, че 37,9% от младежите в България са функционално неграмотни по природоматематически науки, а по четене и математика този процент е още по-голям".

"В изследването по четене, под второ равнище или функционално неграмотни, но това не са неграмотни ученици, са 41% от участвалите български ученици в проучването", каза Светла Петрова.

Тя обясни, че по математика функционално неграмотни са 42% от българските ученици, участвали в PISA 2015, а по природни науки функционално неграмотни са 37,9% от учениците ни.

Постигнатите резултати на българчетата на второ равнище от скалата на постиженията е критична граница на знанията и уменията на учениците. Учениците с резултати под второ равнище имат съществени пропуски в подготовката си и не притежават необходимите знания и умения, които PISA дефинира като предпоставка за успешна реализация.

Светла Петрова обясни, че водещ тук е научноизследователският подход и възможността да се открива научно обясняване на природни явления и процеси. Тя открои, че приоритет в PISA е умението за критично мислене, което за да се формира е необходима много добра фундаментална подготовка.

PISA превежда точките в обучение по години - така например 40 точки се равняват на една година обучение. Всички ученици, които имат резултати под второ равнище имат много ниска функционална грамотност и не са формирали ключови умения за реализацията им в обществото.

Ученици от Сингапур с най-високи резултати

Първите места с най-висок резултат в изследването на PISA 2015 са Сингапур, Япония, Естония. Преди нас са Чили, Гърция, Словакия, Малта, а след нас са Обединените арабски емирства, Уругвай, Румъния и Кипър.

39 държави имат среден резултат по природни науки по-нисък от средния резултат на ОИСР, сред тях е и България.

Зам.-министър Диян Стаматов констатира, че едва 2,9% от българските ученици са решили най-трудните задачи по природни науки.

Семейната среда - важен фактор

Кунева подчерта, че най-добрите резултати са там, където семейната среда е по-добра. Според нея училището може да въздейства да осигури условия, така че семейната среда да не е единственият определящ фактор за резултатите на учениците, а това означавало повече подкрепа за учителите и превръщането на училището в интересно място, което да научи учениците да мислят критично.

По думите й новите учебни програми ще са по-съвременни, с повече възможности за практически занимания, повече квалификация за учителите.

"PISA е система, която диагностицира системата в детайли и дава възможност за намиране на решения. МОН не може да бъде остров, той е част от обществото, но МОН може да предлага възможностите за родителите. Всяко усилие за по-добро общество ще рефлектира и ще даде възможност за по-добри резултати", каза още Кунева.

http://dnes.dir.bg/news/matematika-uchenitzi-pisa-prirodni-nauki-24681648?nt=10

В общи линии това беше и целта на "прехода" - да се натрупа сива маса от низко културни, слабо образовани и първосигнални индивиди .
Не не са подходящи за гражданско общество , но за сметка на това са идеалните "избиратели"

Както казваше дядо : " Докато има говеда ще има и касапи ! "
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #6 -: декември 10, 2016, 10:22:06 »

Цацаров към Трифонов: Дошло е време за промяна за изборите

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил отговор до Слави Трифонов, който преди няколко дни му занесе папка с твърдения за нарушения на референдума.
Това съобщиха на сайта си от "Шоуто на Слави" и публикуваха писмото на Цацаров. От прокуратурата няма съобщение.

Още след разговора между двамата, Трифонов заяви, че двамата имат "много близки позиции" по въпроса. Това се потвърждава и в отговора на главния прокурор до него, в качеството му на председател на Инициативния комитет за провеждане на референдума.

В писмото на Цацаров се казва:

"Според обжалваното от Вас решение на ЦИК 3 488 588 български граждани са гласували в референдума. На практика, това означава, че всички те са взели пряко участие в решаването на поставените три въпроса. Оказва се, че този брой е недостатъчен, за да са изпълнени изискванията на закона и да бъдат приети предложенията, предмет на допитване.

Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила.

Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е 11 лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата.

В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с „ДА” /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им.

Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля.

Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни", подчертава Цацаров.

Той уточнява, че сигналът и приложенията към него, са изпратени във Върховната административна прокуратура, която е компетентна да участват в административните дела пред Върховния административен съд по жалбите на Инициативния комитет срещу решения на ЦИК за резултатите от референдума.

Изложените доводи в покрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на прокуратурата, уточнява Цацаров.

На отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата, ще бъдат подложени всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума. Това обхваща както изложените факти в сигнала, така и тези, описани в множеството приложени жалби. Необходимо е да се отчита обаче, че единствено компетентен да се произнесе по въпроса за законността на резултатите от национален референдум е ВАС, допълва главният прокурор.

http://dnes.dir.bg/news/slavi-trifonov-sotir-tzatzarov-prezidentski-izbori-2016-24710917?nt=9
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #7 -: декември 16, 2016, 16:50:05 »

Шофьор на вдигната от паяк кола осъди МВР


Пловдивчанин, чиято кола била вдигната с паяк, осъди МВР за отказана информация.
След като бил санкциониран, мъжът подал заявление по Закона за достъп до обществената информация. Той поискал полицията да му предостави ксерокопие на официален документ, от който да е видно направеното нарушение, както и данни за длъжностното лице, съставило акта, съобщи "Марица".

Датата на това искане е 11 февруари т. г. На 19 февруари началникът на Общинска полиция му отговорил в писмен вид, че автомобилът е бил репатриран, защото е бил паркиран до знак, предупреждаващ за принудително преместване на спрелите коли. Посочил униформения, разпоредил вдигането на колата, но отказал ксерокопие на документите с аргумента, че те са вътрешноведомствени.

Тогава пловдивчанинът се обърнал към Административния съд. На 13 декември магистратите постановяват, че е налице частичен мълчалив отказ, който е нищожен, защото е издаден от некомпетентен орган. Причината е, че по вътрешните правила на МВР по заявленията за достъп до обществена информация отговор трябва да даде съответният директор на полицията. А в случая писмото е подписано от шефа на Общинска полиция.

Затова сега по искането за информация трябва да се произнесе шефът на Областната дирекция на полицията Христо Разсолков, а МВР ще трябва да плати разноските по делото, направени от водача. Те възлизат на 500 лв.

http://dnes.dir.bg/news/informatzia-mvr-pajak-24769946?nt=10

Браво на човека !
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #8 -: февруари 01, 2017, 19:02:57 »

Съдът: ЦИК няма право на преценка, да осигури машините

При противоречие с разпоредба от закона съдът е длъжен да отмени решението на ЦИК. Той не може да изследва дали законовите разпоредби са изпълними.
Това се казва в мотивите на Върховния административен съд (ВАС) да отмени решението на ЦИК на предсрочните избори на 26 март да се гласува машинно само в 500 секции. С окончателното постановление на съда, провокирано от жалба на "Нова Република", комисията беше задължена да осигури машини за всички 12 500 секции в страната.

От ЦИК заявиха, че ще обявят обществена поръчка, но изразиха притеснение, че времето до вота е много кратко.

Според върховните съдии Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев, решението на ЦИК е незаконосъобразно и затова е отменено. Те се позовават на чл. 206 от Изборния кодекс и казва, че правните норми регламентират два начина на гласуване – с хартиена бюлетина и с такава за машинно гласуване, като подчертават, че разпоредбите не са нови, а от 2014 г.

"Оспорваното решение на ЦИК противоречи на тези правни норми, тъй като то въвежда ограничение за машинно гласуване само в 500 избирателни секции. Такова правомощия на ЦИК е било предвидено за предходните избори, но ЦИК не може да прилага това ограничение и за изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Затова решението на ЦИК в оспорваната му част е в противоречие с посочените материалноправни норми", мотивират се още от ВАС.

По повод аргумента на ЦИК, че няма време за въвеждане на повсеместно машинно гласуване два месеца преди изборите, съдът казва, че те биха имали значение, ако законодателят беше дал на комисията правомощия да действа при оперативна самостоятелност - да прецени дали и ако да - къде да организира машинно гласуване.

"Но в случая ЦИК няма право на преценка, тъй като законът я задължава да осигури правото на избирателите да гласуват с бюлетина за машинно гласуване", казват върховните съдии.

Опитът на комисията да обоснове законността на решението си със справка от ДАНС, според която въвеждането на машини изисква 6 месеца за тяхното криптиране, също не е приет, тъй като "доводите за физическа невъзможност това да стане са неотносими към съдебното производство".

ВАС напълно подкрепя аргументите в жалбата, отхвърляйки възражението на ЦИК, че тя била недопустима, защото от "Нова Република" нямали правен интерес.

"Доводите в жалбата касаят нарушаване на активни избирателни права на оспорващите – правото им на гласуване с бюлетина за машинно гласуване", подчертават магистратите.

От служебния кабинет обявиха, че ще се съобразят с решението на ВАС и Министерството на финансите ще изготви предложение за коригиране на План-сметката за парламентарните избори заради машинното гласуване. Утвърдените 30 млн. лева са разчетени за машинно гласуване само в 500 секции. Още не ясно с колко ще се оскъпи вотът сега.

http://dnes.dir.bg/news/sad-mashinno-glasuvane-predsrochni-izbori-2017-25166438?nt=10

Крайно време беше !
Това дерибействане - всеки да си криви капата трябва да се спре !
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #9 -: март 07, 2017, 12:55:35 »

Георги Димов: Неприемливо е официален представител на чужда държава да агитира в полза на българска партия, наложителен е незабавен дипломатически демарш

София. Неприемливо е официален представител на чужда държава да агитира в полза на българска партия, наложителен е незабавен дипломатически демарш. Това каза за Агенция „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин във връзка с агитация от страна на турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу по време на среща с представители на организациите на българските изселници в Истанбул за партия, участващата на парламентарните избори у нас. „Скандалът с наглите изявления на един турски министър наистина е пълен. Уникалният случай официален представител на чужда държава да агитира в полза на която и да е българска партия е категорично неприемлив по всички писани и неписани закони и обичаи в света и на международното и на вътрешното право. Наложителен е незабавен дипломатически демарш – или посланикът ни в Анкара да връчи остра протестна нота в турското външно министерство, или турският посланик у нас да бъде привикан да дава обяснения в нашето МВнР“, заяви Димов.
„Понеже става въпрос за Н. пр. Сюлейман Гьокче – турският посланик в София, при него международно-правната процедура е даже по-ясна, по проста и недвусмислена. Ако и той се меси в нашите вътрешни работи - автоматично трябва да бъде обявявен за персона нон грата. И без това негово превъзходителство има стари бакии в това отношение, спомняте се за приютилия се при него депутат и лидер на политическа партия по Коледа 2015 г. Месец след това, през януари 2016 г., тогавашният ни външен министър Даниел Митов публично призова от трибуната на Народното събрание Анкара да си го прибере и турската страна за пореден път си направи оглушки. Питанката е докога ще го търпим“, каза още Георги Димов.
По думите му не е задължително дипломатическия демарш да бъде обявяван публично. „Даже преобладаващата практика е да не му се дава гласност, с това се спестява ненужно допълнително нагнетяване на напрежение в двустранните отношения. Макар и по-рядко има и обратната логика и случаи. Целта е с афиширането на официалния протест да се придобие допълнителен ефект, да се провокира и мобилизира цялата общественост, ако се прецени, че случаят напълно заслужава този подход“, добави той. „Разбира се тук има опасност от преиграване, от влизане в една перманентна спирала на по-нататъшно изостряне на отношенията. В конкретния случай е възможно нашите власти да са предприели мерки“, поясни Димов.

http://www.focus-news.net/news/2017/03/07/2371351/georgi-dimov-nepriemlivo-e-ofitsialen-predstavitel-na-chuzhda-darzhava-da-agitira-v-polza-na-balgarska-partiya-nalozhitelen-e-nezabaven-diplomaticheski-demarsh.html
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #10 -: март 28, 2017, 14:48:52 »

Ако първото управление на ГЕРБ беше надежда, второто – разочарование, третото ще бъде катастрофа

Така коментира настоящата политическа ситуация бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев в студиото на bTV.

Прочети още : https://www.actualno.com/cite/ako-pyrvoto-upravlenie-na-gerb-beshe-nadejda-vtoroto-razocharovanie-tretoto-shte-byde-katastrofa-news_602168.html?utm_source=direct&utm_medium=cite_right&utm_campaign=webground
© Actualno.com
« Последна редакция: март 28, 2017, 14:51:45 от Хаджи » Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #11 -: март 30, 2017, 12:45:56 »

Герджиков: В Турция да научат български, тогава да гласуват

Огнян Герджиков възрази остро срещу искането на ДОСТ за касиране на изборите и се обяви против това хора, които не знаят български, да гласуват.
Служебният премиер беше категоричен, че лидерът на ДОСТ Лютви Местан няма никакво основание да съди България в Страсбург. Вчера той се закани, че ще го направи заради блокадата на границата и ограничаването на изборни права на изселници в Турция.

"Нека да съди, много интересно какво ще бъде решението. Нека да си научи избирателите на български език, тогава да съди. За мен няма никакви основания за касирането на вота. Не е имало реални нарушения на граждански права, бяха затруднени, но това беше предотвратено своевременно. Като си научат да си напишат името на български език, тогава ще гласуват. Да си грамотен е задължение, а искат да упражняват правата си", заяви Герджиков пред БНТ.

Пред Нова телевизия той допълни, че е "върховна демагогия" за български парламент да гласуват хора, които не могат да говорят и да пишат на български.

"Смятам, че трябва да се сложи край на тази демагогия - не може по този начин управлението на страната да зависи от хора, които всъщност имат само българска лична карта и нищо друго българско нямат", категоричен бе премиерът.

Той защити решението на ЦИК изселниците в Турция да попълват собственоръчно на български език своите декларации преди да гласуват, а не както беше досега - да идват с предварително попълнени. По думите му тези хора по закон са длъжни да знаят български език.

На въпрос дали начинът да бъдат спрени тези хора беше този, който предприеха "Обединени патриоти", той обаче отговори, че не го одобрява и случилото се е било много неприятно.

"Аз не случайно свиках веднага при мен, когато това се разбра, председателя на ДАНС, вътрешния министър, главния прокурор, за да вземем веднага мерки да не се допуска такова нещо.

"Не може границата да бъде блокирана, това не трябваше да се допуска и в крайна сметка всичко беше овладяно и се даде коридор,  така че да могат да преминават и автобусите, и хората, без да се стига до ексцесии. Блокадата не се осъществи, благодарение на адекватните мерки на МВР", каза още проф. Герджиков.

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-ognjan-gergikov-balgarski-ezik-predsrochni-izbori-2017-25530902?nt=10

БРАВО ! така трябва и да бъде и закона трябва да се промени така .

Не може хора не живеещи тук, не знаещи езика и историята ни , не плащащи данъци да определят съдбините ни .

Защо за местните избори / кметове и общинари / има оседналост , а за ПАРЛАМЕНТ няма ?

Време е да помислим за държавата си , за да не стане чужда накрая !

БРАВО професор ГЕРДЖИКОВ 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #12 -: април 02, 2017, 14:28:00 »

Какви хора произвежда България?

Звучи страшно, но може да се сбъдне: българите ще стават все по-бедни. Причината се крие в системата за средно образование - тя произвежда твърде много неграмотни деца, които са осъдени да живеят в бедност.

Анализ от Татяна Ваксберг:

Ако поне малко вярваме на социолозите, би трябвало да сме много уплашени. Те твърдят, че хората без образование са осъдени на бедност. А междувременно все повече деца се оказват неграмотни и отпадат от училище. Това звучи като присъда. С една утежняваща особеност: докато преди десетина година тази присъда изглеждаше като условна, днес тя вече се усеща като ефективна. Ето малко факти:

По данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), човек с начално и по-ниско образование може да разчита на месечен доход от средно 276 лева - сума, която е под линията на бедността, фиксирана през тази календарна година на 300 лева. Именно толкова е доходът на 59,8 процента от хората с това образователно ниво, отговарящо на завършен 4-и клас. Следващата образователна степен - основното образование, отговарящо на завършен 8-и клас - дава бъдещ доход от около 420 лева на месец. Това са повече пари, но не за всички. От ИПИ твърдят, че сред хората с основно образование близо 37 процента разчитат на доход под линията на бедността.

Кой е виновен за двойките: децата или системата?

Тазгодишните изпити след завършен 7-и клас показаха катастрофални резултати - 12,11% от децата изкараха двойки по математика. Това е два пъти повече в сравнение с миналата година. И е най-лошият резултат за последните седем години. Особеностите на оценяването скриха от статистиката алармиращия факт, че над 33% от децата не са решили по-лесната част от задачите. Така е и в изпита по български език, където представянето като цяло е много по-добро: под процент и половина за изкарали двойки, но затова пък близо 18 процента не са отговорили на въпросите, свързани с граматиката и общото познаване на произведенията.

 Повечето от пострадалите деца са застрашени да отпаднат от образователния процес - и да се озоват под този критичен праг на бедността, за който говорят в Института за пазарна икономика. Думата “пострадали” не е случайна - противно на множеството изявления, че учениците сами са си виновни за оценките, понеже не са учили достатъчно, в действителност вината е на цялата образователна система, включваща учители, инспекторат и политическо ръководство. Тоест, на същата тази система, която (в лицето на министър Кунева и нейния заместник Стаматов) първо искаше да скрие двойките, после настояваше да се забележат и многото шестици, след това представи двойките като проблем предимно в ромските махали, после реши, че проблемът е резултат от развитието през последните три години, а накрая каза, че самите учители са хора, завършили с нисък успех. Част от тези обяснения може и да са основателни, но общото между тях е тоталният хаос, който изразяват. Дотук министерството показва, че ако има визия за нещо, тя е свързана най-вече с това как биха могли да се минимизират щетите за имиджа му. При това реномето му едва ли е разклатено именно от двойките на тези изпити - съвсем очевидно е, че резултатите в образователната политика са продукт на бездействие, практикувано в продължение на години. И от много министри в много кабинети.

12 без 5 е!

Предупреждението, че българското образование произвежда опасно много хора, неспособни да поемат отговорност за живота си, беше многократно отправяно през последните двайсетина години. Един от първите сигнали беше прозрението, че децата поголовно не се справят с изпитите, ако не взимат частни уроци. Вторият сигнал беше ръстът на корупцията, засегнала и образованието - под формата на платени шестици и дори дипломи. Третият сигнал беше отчайващото обедняване на учителите, съпътствано от прогресивно обезценяване на тяхната професия. Четвъртият сигнал беше предупреждението на българския бизнес, че образователната система не съумява да подготвя квалифицирани кадри. Последваха и още стряскащи факти, на които нито едно правителство не обърна сериозно внимание: данните на ПИЗА, от които се разбра, че българските ученици са последни по грамотност в Европа; данните от матурите и външното оценяване; данните за растящия брой на децата, отпадащи от училище; и накрая - данните, че отпадането от образователната система се случва във все по-ранна възраст.

Впрочем, двойките съвсем не засягат само онези, които са ги изкарали и поради този факт рискуват да останат под чертата на бедността. Двойките се отразяват пряко и на онази част от образованието, която се смята за елитна. През тази година двойките "смъкнаха" бала за прием в добрите гимназии и така позволиха в тях да влязат и не толкова добре подготвени ученици. Но това е ефект, без който не може: групата на бедните и неграмотните не съществува сама за себе си - тя определя общата среда в същата степен, както и групата на богатите и грамотните. И ако има някаква политика, която би следвало да е приоритетна за правителствата за години напред, това е именно образователната политика. Защото отдавна вече е дванайсет без пет.

http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-19378610

Идеалът на всички политици - тъпи, необразовани и първосигнални хора - лесни за манипулиране и управление.
Лошото е че ако тая тълпа се юрне , няма кой да я спре, но те за това не мислят, народа е страхлив.
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 47427« Отговор #13 -: май 22, 2017, 11:16:42 »

В чии ръце е земята на България?

След 100 години земеделската земя ще е по-ценна от златото, предрече Уорън Бъфет през 2012. В Източна Европа, включително и в България, земята вече се превърна в обект на финансови спекулации. С тревожни последици.

В сърцето на Европа се извършва нещо като тайна поземлена реформа - финансови играчи изкупуват земеделски земи в източноевропейските страни. Ползите, които извличат, са големи, включително и благодарение на европейските субсидии. А вредите са най-вече за местните хора.

Земята - обект на финансови спекулации

„На фона на международната финансова криза земята започна да се възприема като изгодна инвестиция, като конвертируема стока на пазара", казва евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие в Европарламента. По неговите думи, в страните от Централна и Източна Европа концентрацията на земя със спекулативна цел в малко на брой големи фирми и инвестиционни дружества вече е придобила много сериозни размери.

Процесите там се засилиха допълнително поради по-ниските цени на хектар в сравнение със Западна Европа, но и покрай системата на европейските субсидии. Тези субсидии - между 150 и 200 евро на хектар - дават предимство на големите фирми, които развиват индустриализирано земеделие.

Така големите инвестиционни дружества и финансовите спекуланти постепенно изтласкват малките земеделски стопанства от пазара. И не само това - по правило те изтеглят печалбите си от региона и не плащат данъци в местните общини, нито пък се интересуват от опазването на околната среда или от защитата на биологичното разнообразие.

Каква е ситуацията в България?

„В България има истински финансови акули със съответните фирмени обръчи около тях. Няколко големи фирми държат близо половината от обработваемата площ в страната", казва един брокер на земя от Варненско, който държи да остане анонимен.

Системата на европейските субсидии осигурява на тези големи фирми и инвеститори приходи за милиони - и то само защото разполагат с огромни земеделски масиви. Приетата през 2013 реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС въведе ограничение на максималните субсидии, изплащани на хектар. С това трябваше да се осигури по-справедливо разпределение на субсидиите и да се стимулира устойчивото земеделие чрез стопанства от семеен тип с разнообразна продукция, вместо агроиндустрии, залагащи на монокултури.

На практика обаче не настъпиха сериозни промени. Статистическите данни за 2015 показват, че 25 от най-големите земеделски дружества в България са получавали и най-много европейски пари - тоест, тъкмо тези, които и преди реформата са имали най-големи ползи от преките европейски субсидии.

"Най-лошият пример"

Ситуацията е сходна и в други части на Европа, като най-лошият пример в това отношение е Румъния, посочва евродепутатът Владимир Уручев. В северната съседка на България най-голямото селскостопанско предприятие притежава приблизително 65 000 хектара земя, а около 30% от земята се стопанисват от чуждестранни инвеститори. В тази връзка румънският президент Клаус Йоханис пледира за допълнителни рестрикции при продажбите на земи на чужденци.

България, Словакия, Унгария, Литва и Латвия вече предприеха опити чрез протекционистки мерки да се защитят срещу разпродажбата на земеделски земи на чужденци. ЕС обаче заведе срещу тях наказателни процедури - заради ограничаване на свободната конкуренция. Не всички експерти одобряват този подход: "По въпроса за земите ЕС трябва да е готов на по-големи отстъпки по отношение на пазарните правила и на конкурентоспособността. Защото земеделската земя не е обикновена стока", казва германската евродепутатка Мария Хойбух, член на Комисията по земеделие в Европарламента. В края на март Комисията направи конкретни предложения за земеделската политика, като апелира към страните-членки да осигурят на малките и средни селски стопани, както и на начинаещите фермери достъп до земеделски земи на нормални цени.

Повече прозрачност

Евродепутатката Мария Хойбух е на мнение, че въвеждането на горна граница за покупката на земи, каквато има в Литва например, е легитимно средство срещу прекомерната концентрация на собственост в ръцете на няколко големи фирми. Преди всичко обаче Хойбух пледира за повече прозрачност при смяната на собствеността. Евродепутатката дава за пример съдбата на един бивш отличник от бранша - КТГ Аграр. Тази германска фирма беше изкупила огромни селскостопански площи както в Западна, така и в Източна Европа. Но след фалита, обявен миналата година, концернът премина в ръцете на нов инвеститор, без засегнатите общини да могат да окажат каквото и да било въздействие върху тази сделка. Подобни примери не бива да се повтарят, казва Хойбух. „Който източва печалбите от региона и взима решенията през главите на местните хора, вреди не само на земеделието, но и на цяла Европа", предупреждава евродепутатката.

http://www.dw.com/bg/%D0%B2-%D1%87%D0%B8%D0%B8-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5-%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-38921428
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн: Дриада