GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
юни 24, 2017, 15:10:05

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   

 
  Този, който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.

          Бенджамин Франклин
154619 Публикации в 10744 Теми от 711 Членове
Последен член: Каракала
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  Свободно време
| |-+  Музеи
| | |-+  НВИМ София
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: НВИМ София  (Прочетена 1811 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« -: май 13, 2016, 11:06:00 »

С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд при Щаба на армията се създава Военно-историческа комисия. В състава ѝ влизат музей, архив и библиотека.

Със заповед №391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия действащата армия, „...за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история...“, започва действителното комплектуване на колекциите на музея.

Военният музей е третата общонационална музейна структура след разделянето през 1906 г. на първия български Народен музей на два музея – Археологически и Етнографски. Той обединява създадените след 1879 г. военно-исторически къщи-музеи.

Първата експозиция на Главния военен музей е открита едва на 12 май 1937 г. на ул. „Московска“ №15, в сграда, дарена му от Софийското офицерско събрание.

През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия. През 1950–1951 г. музеят е преместен на бул. „Ген. Скобелев“ №23 на значително по-голяма площ. През 1952 г. открива нова експозиция. От 1956 г. в музея започва работа реставрационно ателие.

След спогодба между правителствата на България и Унгария през 1967 г. колективът на военния музей създава единствения в чужбина Музей на Първа българска армия.

През 1968 г. получава статут на национална институция и променя името си на Национален военно-исторически музей. Негови филиали стават Военноморският музей и Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“ в гр. Варна.

От 1971 г. започва да издава научно списание „Известия на Националния военно-исторически музей“. През 1975 г. за своята дейност в областта на науката, просветата и културата Националният военно-исторически музей е награден с I степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“.

От април 2001 г. НВИМ се премества на нов адрес – ул. „Черковна“ 92, символично завръщайки се към началото си през 1916 г., когато при създаването си е бил разположен в няколко стаи на Военното на Н.В. училище.
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« Отговор #1 -: май 13, 2016, 11:07:48 »

НВИМ е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерството на отбраната (съответно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана). Той издирва, съхранява, обработва научно и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейската военна история. НВИМ развива своята дейност на територията на цялата страна. Той създава и методически ръководи полковите сбирки и музеи, музеите на видовете и родовете войски.

За своето почти вековно присъствие в културно-историческото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 млн. музейни експоната – свидетели на българската и европейската военна история.

Днес музеят разполага със застроена експозиционна площ от 5 хил. кв. м, в която се разгръща тематична и колекционна експозиция с изразена мобилност и гъвкавост. Библиотеката и компютърният център осигуряват достъп до специализирана литература и електронен достъп до колекциите на музея.

Външната експозиционна площ е 40 дка, с покрита част от 500 кв. м. Фондохранилищата на музея са разположени на площ от 4,2 дка. Извън експозиционната си площ музеят има зали за временни изложби, брифинг зали, две мобилни конферентни зали с 50 и 200 места, книжарница, кафенета.
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« Отговор #2 -: май 13, 2016, 11:08:40 »

Специална празнична програма в Националния военноисторически музей на празника на Българската армия

 НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 6 МАЙ С ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ И СПЕЦИАЛНА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

 

 

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта. Традиционно на 6 май НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция, както и за временните изложби „Идоли или идеали“, посветена на Априлското въстание, и „Войната, в която не можехме да не участваме“, която проследява българското участие във Втората световна война на фона на международните събития. В традиционната атракция „Експонатите оживяват“ тази година посетителите ще имат възможност да разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и до отделението за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“. Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия. За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

10.00-18.00 ч. – Ден на отворени врати

10.00-18.00 ч. – Експонатите оживяват – свободен достъп до пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и до отделението за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“

12.00 ч. – Традиционна дегустация на войнишка боб чорба

15.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски

С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба – 1444 г. във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« Отговор #3 -: май 13, 2016, 11:10:29 »

Националния военноисторически музей - домакин на Дни на доброволчеството

 На 14 май (събота) от 10:00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ № 92 в София ще стартира инициативата „Дни на доброволчеството – пролет 2016“.

Началото на проявите ще бъде дадено от организаторите – Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“, и Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската камара в България.

Очаква се повече от 50 доброволци да се включат в почистването, освежаването и облагородяването на външната експозиция на Националния военноисторически музей.

Свободните в събота могат да помогнат !
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« Отговор #4 -: юни 11, 2016, 19:12:51 »

Посетихте ли днес музея по случай деня на бащата ?
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« Отговор #5 -: септември 22, 2016, 12:51:03 »

НВИМ започва новия културен сезон със Седмица на Независимостта

 Националният военноисторически музей започва новия културен сезон със Седмица на Независимостта.
 От днес до неделя столичани и гостите на София ще се докоснат до реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите европейски страни държава. Експонатите възкресяват паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. и за армията като гарант на Независимостта.

 Посетителите на музея ще могат да видят отблизо сабята на Главнокомандващия Българската армия цар Фердинанд, която той носи при обявяването на Независимостта, и валтрапа на министъра на войната генерала от пехотата Данаил Николаев.
 Офицерски еполети на 20-и пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, и възпоменателния кръст „За независимостта на България 1908 г." пресъздават тържествеността на момента. Ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.

Витрината ще бъде озвучена от Festmarsch, написан от Йохан Щраус-син, който е посветен на България и цар Фердинанд, и е изпълнен от Виенската филхармония по повод обявяването на Независимостта през 1908 г.
Само на 22 септември НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта.
 От 11.00 и от 14.00 часа в киносалона на музея ще бъде излъчен филма „Независима България" на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа - „Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров.

http://www.cross.bg/nezavisimostta-bulgariya-obyavyavaneto-1520565.html#.V-OnoDVlxBE
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44235« Отговор #6 -: май 20, 2017, 08:29:06 »

НОЩ НА МУЗЕИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

20.05.2017 г.


За десета поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива Нощ на музеите на 20 май (събота) с вход свободен от 18.00 до 24.00 часа. Освен постоянната хронологична и външна експозиция посетителите ще имат възможност да разгледат и най-новата изложба „Дълг по задължение: история и гледни точки“.

Специално за Нощта в двора на музея бе създадена художествената инсталация със скритото послание на музейния екип от типа „оптична илюзия“, а за доброто настроение на всички нощуващи ще се погрижи Представителният оркестър на Сухопътните войски.

В Нощта на музеите със специална програма се включват и филиалите на Националния военноисторически музей.

ПРОГРАМА ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СОФИЯ

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временната изложба „Дълг по задължение: история и гледни точки“

18.00 – 20.00 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски

18.00 – 24.00 ч. – „Скритото послание на музея“: инсталация от типа „оптична илюзия“, създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС

21.30 – 23.30 ч. – Лятно кино

ПРОГРАМА ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В МУЗЕЯ НА АВИАЦИЯТА - ПЛОВДИВ

14.00 – 20.00 ч. – Вход свободен

14.00 – 20.00 ч. – За посетителите ще бъдат отворени кабините на учебния самолет Л-29 и вертолет Ми-1

14.00 – 20.00 ч. – За най-малките ни гости ще бъде организирано пространство за детска рисунка под наслов „Моята нощ в Музея на авиацията“

16.00 – 19.00 ч. – Бригада „Специални сили“ ще демонстрира бойни техники и развръщане на центрове със статичен показ на оборудване

ПРОГРАМА ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ ВЪВ ВОННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ - ВАРНА

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за вътрешната и външната експозиция, както и за временната изложба „Българската морска авиация в полет между две стихии“

18.00 ч. – Тържествено откриване със салют от корабно оръдие – Клуб миноносец „Дръзки“

18.00 ч. – 18.50 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили

18.00 ч. –22.00 ч. - Училище за моряци – демонстрация по направата на корабни възли и хвъргало от Клуб миноносец „Дръзки“

18.00 – 21.00 ч. – „Българският воин през вековете“ – униформи и оръжие във външна експозиция, представени от Дружество „8-и пехотен приморски полк“ – Варна,/

21.30 – 22.30 ч. – Прожектиране на филма „Водохвърчилната станция „България“, посветен на 100 г. Българска морска авиация, зала „Морски сговор“

ПРОГРАМА ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В ПАРК-МУЗЕЙ НА БОЙНАТА ДРУЖБА – 1444 Г. – ВАРНА

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен

18.00 – 24.00 ч. – Мултимедийно представяне на български средновековни крепости

18.00 – 20.00 ч. – Демонстрация на средновековно облекло и средновековна фехтовка от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“

18.00 – 20.00 ч. – Стани рицар и запечатай мига в снимка

20.00 – 22.00 ч. – Демонстрация на средновековни занаяти
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн: Дриада