GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
юни 23, 2017, 06:17:32

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
   


   Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

         Франклин Делано Рузвелт
154596 Публикации в 10739 Теми от 710 Членове
Последен член: petrovart
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  Свободно време
| |-+  Българска армия
| | |-+  Новини
« назад напред »
Страници: 1 ... 4 5 [6] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Новини  (Прочетена 5466 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #75 -: април 03, 2017, 09:37:47 »

Министерството на отбраната остана без пари за назначения

Министерството на отбраната (МО) вече няма пари за назначаване на военнослужещи в оголените армейски редици, а в момента текат конкурси за близо 500 длъжности.
Това съобщава в днешния си брой "Сега", позовавайки се на ненаименуван свой източник.

Проблемът бил, че от фонд "Работна заплата" са взети 12 милиона лева за предизборно увеличение с 30 лв. на месечния порцион в армията и на цивилните в министерството, считано от началото на април.

На 15 март министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че служебното правителство е намерило финансови резерви, които да позволяват повишаване на порционните пари на военните.

Той допълни, че сега служителите на МВР вземат 120 лв. месечно за храна, а в армията се дават 90 лв., като от април сумите ще бъдат изравнени. Министърът така и не каза откъде ще вземе парите.

Дупката от 12 млн. лв. няма откъде да се запълни, а точно с тези средства е трябвало да се плаща на новите попълнения. Следващият военен министър ще трябва да работи с по-малко пари и не е ясно откъде ще попълни дупката в бюджета си, нито какво ще стане с хората, които издържат конкурсите за назначаване.

Финансовият проблем се появява точно когато армията прави пореден опит да попълни оголените си редици, обявявайки един от най-мащабните конкурси за военни.

Боеспособността на войската е на карта след неуспеха през 2016 г. да се назначат близо 740 войници. Кандидатите за тях се оказаха малко и неподготвени.

В последните дни на служебното правителство продължиха и рокадите по върховете на МО, без обяснение защо се правят, пише още "Сега".

http://dnes.dir.bg/news/pari-armiata-kabinet-ostavka-25543171?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #76 -: април 13, 2017, 09:52:46 »

Българската армия не е в състояние да гарантира териториалната цялост на страната

За първи път българската армия е в състояние само частично да изпълнява задълженията си за гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната - това става ясно от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016-та година, приет от служебния кабинет.
 Министърът на отбраната ген. Стефан Янев призна, че причините за това са системното недофинансиране и нарастващата липса на кадри за личния състав на армията. През 2016-та година политиките в сектор отбрана се ръководеха от министър Николай Ненчев, който към момента вече е подсъдим заради договора за ремонт на изтребителите МИГ - 29.

Причините, довели до състоянието на армията само частично да гарантира териториалната цялост на страната, са дискутирани много пъти през последните години, обясни министърът на отбраната ген. Стефан Янев. "Основното недофинансиране на армията в последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили", каза ген. Янев.
 В доклада за 2016 година се посочва, че във връзка с променената среда на сигурност Народното събрание е дало ход на проекти за закупуване на нов тип боен самолет и два патрулни кораба за военноморските сили.
 Не е отбелязана обаче продължаващата с години тенденция в спадането на броя летателни часове на пилотите от ВВС, задълбочена по времето на предишния редовен министър Николай Ненчев, който не е разписвал разходи за ремонт и доставка на резервни части на изтребителите МиГ-29, предаде Дарик.
 Потърсен за коментар на доклада, заместник-министърът от същия кабинет ген. Атанас Запрянов обясни: "Служебното правителство не му е работата да прави доклад за състоянието на отбраната. Ще трябва да го направи избраното правителство и политически избраният парламент, за да го гласува".

Служебният министър ген. Стефан Янев обяви, че се подготвя национален план с мерки за справяне със системното недофинансиране и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. Той увери, че липсата на средства няма да се отрази върху модернизацията на въоръжените сили, която освен закупуване на патрулни кораби и боен самолет, включва и проект за сухопътна бойна машина.

Прочети още : https://www.actualno.com/society/bylgarskata-armija-ne-e-v-systojanie-da-garantira-teritorialnata-cjalost-na-stranata-news_605544.html
© Actualno.com
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #77 -: април 21, 2017, 08:40:09 »

МО продало имоти колкото малък град за последните 10 години

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник.
Това става ясно от справка на ведомството, предоставена на „Монитор“ и публикувана от него днес.

От 2008 г. насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 декара, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига територията на най-малкия град у нас.

Освен това са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.

Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 милиона лева. Средствата са отишли в държавния бюджет.

Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността Кокалу в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м.

Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. метра в радомирското село Жедна - за 505 лв.

Безплатно предоставени терени

Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини по решение на МС.

От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота - 196 за общини, 174 - за ведомства, и 84 - за областни управи.

Прехвърлянето на такива терени към общините става с условия, например обикновено нямат право да ги продават. А ако до 5 години не се реализират дейностите, за които една община е получила имота, той се връща на държавата.

Въпреки многото терени, от които армията се е отървала, и сега над половината й имоти пустеят – 56% от общия фонд. Охраняването им струва скъпо на МО. Само миналата година то е похарчило близо 14 милиона лева за опазване на 340 имота с отпаднала необходимост.

Продадени са и танкове, оръдия, БТР-и

Същевременно от 2009 г. досега армията е припечелила близо 120 милиона лева от продажбата на грохнала бойна техника.

Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата.

От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв.

202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.

http://dnes.dir.bg/news/tehnika-imoti-prodadeni-armeyski-25641030?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #78 -: април 26, 2017, 18:24:50 »

Изтеглят спецчасти от границата, ГЕРБ са против

Партия ГЕРБ се обяви срещу заповед на министъра на отбраната Стефан Янев да изтегли от границата военните от 68-а бригада "Специални сили"*.
Срокът за изтеглянето е до утре, 27 април. Депутати от ГЕРБ са внесли питане към военния министър, обясни Пламен Манушев, цитиран от БНР.

"Знаете, че специално променихме закона, за да може да участва армията в охраната на границата, тъй като това е наистина за националната ни сигурност - сега, в момента, приоритет номер едно. Това е изключително важно не само за нашата държава. Знаете, ние сме външна граница на Европейския съюз. Аз съм убеден, че те ще бъдат върнати там, тъй като са необходими", заяви Манушев.

Източници от Министерството на отбраната заявиха за „Хоризонт“, че решението за изтегляне на бригадата е взето с цел икономия на средства.

*68-а бригада „Специални сили“ е съединение на Командването сили за специални операции (КССО) на Сухопътните войски на Българската армия до 2004 г. а след това е самостоятелно поделение.

http://dnes.dir.bg/news/granitza-voenni-gerb-iztegljane-plamen-manushev-kabinet-ostavka-25671933?nt=10

Едва ли е най добрия вариант ССО да пазят границата , по принцип те са подготвят за друго , не за стражари 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #79 -: май 14, 2017, 20:12:29 »


Почина ген. Стоян Тонев

63-годишният бивш директор на Военномедицинска академия е бил намерен безжизнен следобед във вилата си край ВелинградГен. Стоян Тонев е починал, съобщи БТВ, позовавайки се на източници в МВР.

63-годишният бивш директор на Военномедицинска академия е бил намерен безжизнен следобед във вилата си край Велинград. Според информация на полицията става въпрос за естествена смърт. Открит е от градинар, който работи в района.

Ген. Тонев беше началник на ВМА в периода 2002 – 2013 г. През 2016 г. беше привлечен като обвиняем за нанесени щети за 16 млн. лева на Военномедицинска академия, докато е бил начело на болницата.

През 2008 г. получава наградата „Лекар на 2008 година“. Известно време е заместник-кмет по здравеопазването в Столична община. Член е на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология.

https://vesti.bg/bulgaria/pochina-gen.-stoian-tonev-6069104

Лека му пръст , свестен човек беше, лекувал ме е .
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #80 -: юни 02, 2017, 18:09:33 »

Рибари откриха торпедо в Созополския залив

Рибарски кораб е открил учебно торпедо в Созополския залив вчера, съобщиха от Военноморските сили.
Вчера в 14.30 часа в Созополския залив при изваждане на трал рибари качват на кораба си 6-метров корозирал метален цилиндър.

Капитанът на кораба веднага сигнализира на директора на „Черноморски риболов” Петър Василев, който подава информация на тел. 112.

След получен факс от областния управител на Варненска област, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на Военноморските сили, към 16 ч. на място е изпратени капитан І ранг Дарин Попов и ръководителя на групата за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Бургас капитан ІІІ ранг Красимир Иванов.

След оглед на открития предмет, той е класифициран, като учебно торпедо СЕТ – 40 с учебно-бойна глава без бойна част с нарушена цялост на корпуса.

Рибарският кораб e откаран в Пункт за базиране в Бургас, където торпедото е разтоварено на пирса.

http://dnes.dir.bg/news/ribari-sozopol-vms-torpedo-25856247?nt=10

"След получен факс от областния управител на Варненска област, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на Военноморските сили, към 16 ч. на място е изпратени..." добре че не е било бойно ....
 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #81 -: юни 06, 2017, 08:53:34 »

Започнаха учения „Ответен удар - 2017“ и „Черно море – 2017”

На учебен полигон „Корен” вчера започна тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар - 2017“, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).
Участват 600 военнослужещи със 150 единици бронетанкова и автомобилна техника. Те са от 31-ви механизиран батальон в гр. Хасково от състава на Втора механизирана бригада.

Ръководител на „Ответен удар - 2017“ зам.-командирът на бригадата полковник Недялко Ников.

Заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби ще бъде на 15 юни 2017 г.

Ще отработят действия при пожар на кораб

5-дневно тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море – 2017“ започна също вчера, съобщи пресцентърът на МО.

Участват общо 23 бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, 2 вертолета АS 565 МB „Panter“ от авиобаза „Чайка”, един вертолет Ми-24 и 2 самолета СУ-25К от Военновъздушните сили.


На 9 юни в района на пристанище Варна, ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб и оказване на първа помощ и евакуация на пострадали. Ще участват и правителствени и неправителствени организации,

С учението приключва подготовката за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017”, което предстои следващия месец.

http://dnes.dir.bg/news/tehnika-uchenie-udar-25870508?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #82 -: юни 08, 2017, 12:28:34 »

Евростат: За отбрана България харчи на средноевропейско ниво

България е похарчила преиз 2015 г. за отбрана 632 милиона евро, което е 1,4% от брутния й вътрешен продукт и е равностойно на средния разход на страните от ЕС.
Това показват данни от обзор на ЕС, цитиран днес от БТА. 200 милиарда евро са изразходвали за отбрана през 2015 г. 28-те държави в съюза. Това също е 1,4 на сто от техния БВП.

По официални данни на Министерството на отбраната (МО), заделяните средства за отбрана в страната значително са спаднали през последните 20 години.

През 2007-а те са били 2,3% от БВП, а през 2014 г. - 1,35 на сто. В петгодишния период 2010 - 2015 г. тази негативна тенденция е продължила, като процентът е бил най-висок през 2010 г. - 1,72 на сто.

В Гърция, въпреки финансовата криза, са били заделени приблизително 8 пъти повече средства - около 4,8 млрд. евро, което е около 2,7 на сто от нейния БВП.

Евростат посочва също, че дори в малката Естония (към 1,3 милиона души население), за отбрана са били заделени около 2 на сто от БВП или повече от 380 милиона евро.

13 страни-членки на НАТО са насочвали през 2015 г. между 1 и 1,5 на сто от БВП за отбрана. Това са Албания, България, Хърватия, Дания, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия и Канада.

Под 1 процент от своя БВП са заделяли Белгия, Чехия, Унгария, Италия, Люксембург, Словения, Испания и Ирландия. В някои от тези страни обаче абсолютните суми далеч са надвишавали тези в България.

Белгия, например е определила за отбрана 3,4 милиарда евро (0,8% от БВП), Чехия - 1,5 милиарда (0,9 на сто), Ирландия - 900 милиона евро (0,4 на сто от нейния БВП).


http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-sredstva-otbrana-25883548?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #83 -: юни 09, 2017, 16:08:46 »

Наш хеликоптер падна в Черно море, трима пострадали

Български военен хеликоптер падна в Черно море по време на тактическо учение, на 7 мили източно от устието на река Камчия. Пострадали са тримата членове на екипажа.

Инцидентът е станал около 12,30 часа, съобщи министерство на отбраната. 

Летателният апарат "Пантер", чиято цена е около 20 милиона евро, е от състава на Военноморските сили и е изпълнявал задачи по учението „Черно море – 2017“.

По първоначална информация двама от ранените са с леки травми, а третият е тежко пострадал, с опасност за живота.

При инцидента членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип са действали незабавно за оказване първа помощ на пострадалите.

Те са извадени и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

При първоначалния медицински преглед е установено, че командирът на екипажа капитан Георги Анастасов е тежко пострадал с опасност за живота, а останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са адекватни, без опасност за живота.

Пострадалите военнослужещи са транспортирани и настанени във Военната болница във Варна. Междувременно близките им са уведомени за инцидента.

https://www.vesti.bg/bulgaria/vertolet-za-20-mln.-padna-v-cherno-more-komandiryt-s-opasnost-za-zhivota-6070163

Tехника е , поврежда се , всичко става , важното е момчетата да са живи и да се оправят !
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #84 -: юни 10, 2017, 20:03:52 »

Най-вероятно хеликоптерът е ударил пилон на фрегата ”Дръзки”

Най-вероятната причина за инцидента с хеликоптера “Пантер“ е удар в носовия пилон на фрегатата „Дръзки”.
Това е станало по време на тактическото учение „Черно море-2017”, според информация от щаба на Военноморските сили във Варна.

Комисията, която разследва авиоинцидента, ще се произнесе до месец.

Благодарение на професионализма на майор Георги Анастасов и на бързите и адекватни действия на водолазите и моряците по време на спасителната операция е предотвратена по-голяма трагедия, каза командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

"Действията му са наистина да спаси, да не падне вертолетът върху кораба, защото вертолетът можеше да падне и да има десетки жертви. Второто което е, че е направил всичко възможно да даде шанс на своите колеги и другари", обясни Петев.

Вицеадмирал Емил Евтимов посочи, че до произнасяне на комисията се спира експлоатацията на вертолетите “Пантер“, а с пилотите ще работят психолози.

Този месец аварийно-спасителното осигуряване на море е поето от военно-въздушните сили на Република България с вертолети “Кугър“, на които са преразпределени зони за дежурство.

Експертите изключиха като причини за инцидента влошените метеорологични условия и техническа неизправност на вертолета, който още снощи е транспортиран до пункта за базиране в морската столица.

http://dnes.dir.bg/news/varna-intsident-vms-vertolet-25895091?nt=10

Да , това е причината , жалко за момчето 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #85 -: юни 12, 2017, 21:44:07 »

Военно учение с българско участие в Южна Сърбия

Международно учение "Платинен вълк 2017", в което участват 450 войници от 9 страни, започна в база "Юг" край южния сръбски град Буяновац.
Освен сръбските войници в тазгодишното учение участват военни от България, САЩ, Великобритания, Босна и Херцеговина, Унгария, Македония, Черна гора и Словения. Маневрите ще продължат от 12 до 23 юни, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Командирът на Четвърта бригада на сръбската армия полковник Слободан Стопа, който е участвал в планиране на учението, каза, че това е отлична възможност за придобиване и обмяна на опит между военните от партньорски страни.

Участниците в учението ще тренират използване на несмъртоносно оръжие, процедури при ангажиране в мултинационални операции и действия в международно обкръжение.

Целта на учението е подобряване на оперативността и взаимодействието на партньорски армии на тактическо равнище при изпълнение на операции за поддържане на мира.

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-sarbia-voenno-uchenie-25903078?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44214« Отговор #86 -: юни 22, 2017, 19:59:56 »

Преразглеждат военните разходи, залагат на пехотата

Министерството на отбраната предвижда преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за ВВС и ВМС.
Министерството планира и разработване и приемане на проект за модернизация на Сухопътните войски, но така че да не се допусне допълнително натоварване на държавния бюджет.

Това се посочва в доклад от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В него Каракачанов предлага Министерският съвет да разгледа и предложи за приемане от парламента на проект за инвестиционен разход "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Министърът предлага промени в проектите за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС - за разходите по тези проекти, приети с решение на парламента на 2 юни 2016 година.

В документа са посочени и прогнозните разчети по отделните проекти, възлизащи общо на около 3,5 млрд. лева до 2029 година.

Реализирането на проекта за Сухопътните войски ще позволи превъоръжаването им с нова бойна машина на пехотата и ще даде възможност за действия в пълния спектър от сухопътни операции, включително нощем и в екстремни климатични условия.

Едновременно с това ще се подобрят маневреността, огневата мощ и мобилността на формированията в зоната на операциите, е записано в доклада от военния министър.

Инвестиционният проект е разработен за времеви интервал от 12 години - от 2018 до 2029 г., като в рамките на 1 млрд. и 220 млн. лева е предвидено придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи.

Посочва се, че необходимата техника и оборудване трябва да бъдат доставени за по-кратък период от време /до 7 години/, а изплащането им да се извърши съгласно прогнозните финансови разчети. Реализация на проекта може да се извърши чрез придобиване на нови бойни и специални машини, произведени от международни производители с участие на български фирми от отбранителната промишленост в доставката на отделни елементи и поддръжката на машините.

Изтребителите

В доклада се посочва още, че в изпълнение на разработената Програма за реализация на проекта за придобиване на нов тип боен самолет е била назначена междуведомствена работна група за обобщаване, анализиране и оценка на отговорите на Искането за предоставяне на предложения (RFP) от Италия (самолети "Юрофайтер"), Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16), и Швеция ("Грипен").

Работата на работната група е приключила на 5 април т.г. с протокол, съгласно който предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложението на Италия - на второ място с резултат 0,61.

Предложението на Португалия - с логистичен пакет от САЩ, не е било класирано "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP".

Протоколът е бил утвърден от министрите на отбраната и на икономиката на служебното правителство и внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Предвид времевата фаза от изпълнението на проекта на ВВС и променената финансова рамка ще се наложи да се осъществят допълнителни преговори с класираните страни, съгласно протокола от работата на междуведомствената работна група.

В тази връзка в доклада се предлага да бъдат проведени преговори с тези страни, произтичащи от променените финансови и времеви параметри на проекта.

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-otbrana-kabinet-borisov-3-25953520?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: 1 ... 4 5 [6] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн: Дриада