GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
май 22, 2017, 22:26:49

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
"Ако нашите войници разбираха за какво воюваме, нямаше да се води нито една война"
Фридрих Велики
169722 Публикации в 11043 Теми от 707 Членове
Последен член: Краси
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  Свободно време
| |-+  Българска армия
| | |-+  Новини
« назад напред »
Страници: 1 ... 4 5 [6] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Новини  (Прочетена 5007 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 50040« Отговор #75 -: април 03, 2017, 09:37:47 »

Министерството на отбраната остана без пари за назначения

Министерството на отбраната (МО) вече няма пари за назначаване на военнослужещи в оголените армейски редици, а в момента текат конкурси за близо 500 длъжности.
Това съобщава в днешния си брой "Сега", позовавайки се на ненаименуван свой източник.

Проблемът бил, че от фонд "Работна заплата" са взети 12 милиона лева за предизборно увеличение с 30 лв. на месечния порцион в армията и на цивилните в министерството, считано от началото на април.

На 15 март министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че служебното правителство е намерило финансови резерви, които да позволяват повишаване на порционните пари на военните.

Той допълни, че сега служителите на МВР вземат 120 лв. месечно за храна, а в армията се дават 90 лв., като от април сумите ще бъдат изравнени. Министърът така и не каза откъде ще вземе парите.

Дупката от 12 млн. лв. няма откъде да се запълни, а точно с тези средства е трябвало да се плаща на новите попълнения. Следващият военен министър ще трябва да работи с по-малко пари и не е ясно откъде ще попълни дупката в бюджета си, нито какво ще стане с хората, които издържат конкурсите за назначаване.

Финансовият проблем се появява точно когато армията прави пореден опит да попълни оголените си редици, обявявайки един от най-мащабните конкурси за военни.

Боеспособността на войската е на карта след неуспеха през 2016 г. да се назначат близо 740 войници. Кандидатите за тях се оказаха малко и неподготвени.

В последните дни на служебното правителство продължиха и рокадите по върховете на МО, без обяснение защо се правят, пише още "Сега".

http://dnes.dir.bg/news/pari-armiata-kabinet-ostavka-25543171?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 50040« Отговор #76 -: април 13, 2017, 09:52:46 »

Българската армия не е в състояние да гарантира териториалната цялост на страната

За първи път българската армия е в състояние само частично да изпълнява задълженията си за гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната - това става ясно от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016-та година, приет от служебния кабинет.
 Министърът на отбраната ген. Стефан Янев призна, че причините за това са системното недофинансиране и нарастващата липса на кадри за личния състав на армията. През 2016-та година политиките в сектор отбрана се ръководеха от министър Николай Ненчев, който към момента вече е подсъдим заради договора за ремонт на изтребителите МИГ - 29.

Причините, довели до състоянието на армията само частично да гарантира териториалната цялост на страната, са дискутирани много пъти през последните години, обясни министърът на отбраната ген. Стефан Янев. "Основното недофинансиране на армията в последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили", каза ген. Янев.
 В доклада за 2016 година се посочва, че във връзка с променената среда на сигурност Народното събрание е дало ход на проекти за закупуване на нов тип боен самолет и два патрулни кораба за военноморските сили.
 Не е отбелязана обаче продължаващата с години тенденция в спадането на броя летателни часове на пилотите от ВВС, задълбочена по времето на предишния редовен министър Николай Ненчев, който не е разписвал разходи за ремонт и доставка на резервни части на изтребителите МиГ-29, предаде Дарик.
 Потърсен за коментар на доклада, заместник-министърът от същия кабинет ген. Атанас Запрянов обясни: "Служебното правителство не му е работата да прави доклад за състоянието на отбраната. Ще трябва да го направи избраното правителство и политически избраният парламент, за да го гласува".

Служебният министър ген. Стефан Янев обяви, че се подготвя национален план с мерки за справяне със системното недофинансиране и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. Той увери, че липсата на средства няма да се отрази върху модернизацията на въоръжените сили, която освен закупуване на патрулни кораби и боен самолет, включва и проект за сухопътна бойна машина.

Прочети още : https://www.actualno.com/society/bylgarskata-armija-ne-e-v-systojanie-da-garantira-teritorialnata-cjalost-na-stranata-news_605544.html
© Actualno.com
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 50040« Отговор #77 -: април 21, 2017, 08:40:09 »

МО продало имоти колкото малък град за последните 10 години

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник.
Това става ясно от справка на ведомството, предоставена на „Монитор“ и публикувана от него днес.

От 2008 г. насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 декара, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига територията на най-малкия град у нас.

Освен това са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.

Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 милиона лева. Средствата са отишли в държавния бюджет.

Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността Кокалу в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м.

Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. метра в радомирското село Жедна - за 505 лв.

Безплатно предоставени терени

Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини по решение на МС.

От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота - 196 за общини, 174 - за ведомства, и 84 - за областни управи.

Прехвърлянето на такива терени към общините става с условия, например обикновено нямат право да ги продават. А ако до 5 години не се реализират дейностите, за които една община е получила имота, той се връща на държавата.

Въпреки многото терени, от които армията се е отървала, и сега над половината й имоти пустеят – 56% от общия фонд. Охраняването им струва скъпо на МО. Само миналата година то е похарчило близо 14 милиона лева за опазване на 340 имота с отпаднала необходимост.

Продадени са и танкове, оръдия, БТР-и

Същевременно от 2009 г. досега армията е припечелила близо 120 милиона лева от продажбата на грохнала бойна техника.

Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата.

От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв.

202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.

http://dnes.dir.bg/news/tehnika-imoti-prodadeni-armeyski-25641030?nt=10
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 50040« Отговор #78 -: април 26, 2017, 18:24:50 »

Изтеглят спецчасти от границата, ГЕРБ са против

Партия ГЕРБ се обяви срещу заповед на министъра на отбраната Стефан Янев да изтегли от границата военните от 68-а бригада "Специални сили"*.
Срокът за изтеглянето е до утре, 27 април. Депутати от ГЕРБ са внесли питане към военния министър, обясни Пламен Манушев, цитиран от БНР.

"Знаете, че специално променихме закона, за да може да участва армията в охраната на границата, тъй като това е наистина за националната ни сигурност - сега, в момента, приоритет номер едно. Това е изключително важно не само за нашата държава. Знаете, ние сме външна граница на Европейския съюз. Аз съм убеден, че те ще бъдат върнати там, тъй като са необходими", заяви Манушев.

Източници от Министерството на отбраната заявиха за „Хоризонт“, че решението за изтегляне на бригадата е взето с цел икономия на средства.

*68-а бригада „Специални сили“ е съединение на Командването сили за специални операции (КССО) на Сухопътните войски на Българската армия до 2004 г. а след това е самостоятелно поделение.

http://dnes.dir.bg/news/granitza-voenni-gerb-iztegljane-plamen-manushev-kabinet-ostavka-25671933?nt=10

Едва ли е най добрия вариант ССО да пазят границата , по принцип те са подготвят за друго , не за стражари 
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 50040« Отговор #79 -: май 14, 2017, 20:12:29 »


Почина ген. Стоян Тонев

63-годишният бивш директор на Военномедицинска академия е бил намерен безжизнен следобед във вилата си край ВелинградГен. Стоян Тонев е починал, съобщи БТВ, позовавайки се на източници в МВР.

63-годишният бивш директор на Военномедицинска академия е бил намерен безжизнен следобед във вилата си край Велинград. Според информация на полицията става въпрос за естествена смърт. Открит е от градинар, който работи в района.

Ген. Тонев беше началник на ВМА в периода 2002 – 2013 г. През 2016 г. беше привлечен като обвиняем за нанесени щети за 16 млн. лева на Военномедицинска академия, докато е бил начело на болницата.

През 2008 г. получава наградата „Лекар на 2008 година“. Известно време е заместник-кмет по здравеопазването в Столична община. Член е на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология.

https://vesti.bg/bulgaria/pochina-gen.-stoian-tonev-6069104

Лека му пръст , свестен човек беше, лекувал ме е .
Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: 1 ... 4 5 [6] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн: Дриада