GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
септември 22, 2017, 18:21:08

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията


Начало Галерия Помощ Вход Регистрация
GunBG.com
"Ако нашите войници разбираха за какво воюваме, нямаше да се води нито една война"
Фридрих Велики
155634 Публикации в 10940 Теми от 673 Членове
Последен член: nikibuz
*
+  GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия
|-+  История
| |-+  Историческа памет
| | |-+  Бояджишкото клане
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Бояджишкото клане  (Прочетена 372 пъти)
Хаджи
Администратор
Генерал-полковник
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 44709« -: февруари 08, 2016, 12:27:12 »

БОЯДЖИШКОТО КЛАНЕ (1876 г.) Поклон пред паметта на невинните жертви !

Широко известни са Баташкото и Старозагорското кланета - геноцид над българите, от страна на турските поробители ...
Но сравнително малко хора знаят за т.нар. Бояджишко клане, което по жестокост "се нарежда" веднага след Батшакото клане !

Ето и повече информация за него.
Според един източник на информация, на 11 май 1876 г. селяните от Бояджик се събират в църковния двор да отдадат сърдечните си почести пред ликовете на първите славянски учители и равноапостоли светите братя Кирил и Методий. По време на празника владеещият околните села Едем ага нападнал селото със своите черкези, които започнали издевателства и грабежи. За да се отбраняват, селяните поставили въоръжена стража в края на селото. По този повод било докладвано на Шефкет паша, който се намирал в Сливен, че в Бояджик се готви бунт. Така на 17 май 1876 г. той с един табор башибозуци отива в Бояджик и започва погром над селото.
Голяма част от населението се укрива в местната църква, но тя била обстрелвана със снаряди, затова укрилите се вътре били принудени да излязат. Започва зверското им физическо изтребление. Убити са десетки мъже, жени и деца. Хванатите живи около 50 младежи били принуждавани да играят хоро пред пашата, след което също били избивани. Затова Бояджишкото клане е известно в историята и като ”кървавото хоро”.
Цялото имущество на бояджичени станало плячка на башибозуците. Бояджишкото клане е определено от историците като трето по броя на жертвите след Баташкото и Старозагорското и като второ по жестокост клане след Баташкото. В него загинават 170 души мъже, жени и деца, и 2-ма свещеници - Желязко Колев и Господин Иванов. сред убитите в Бояджишкото клане (1876) е и дядото на Джон Атанасов, а неговият баща - Иван оцелява в прегръдките на убития си баща ... ! Към днешна дата има възстановен списък с имената на 145 жертви.

От втори източник:
Едно от най-масовите кланета по време на турското робство е "Бояджишкото клане" от 1876 година. По жестокост то се нарежда на второ място веднага след Баташкото клане.
Известно е с кървавото си хоро. В съседното село Болярско били укрити, но издадени и открити около 50 младежи. Всички били отведени в местността Рачерски мост. Пашата обявил, че ако му изиграят хубаво българско хоро,ще ги пощади. А това всъщност е отмъщението за побоя,който нанесъл на него и приятелите му Кольо Попов с другарите си, с които всяка вечер вземали обратно отвлеченото и откраднотото от българите през деня. С надежда да се спасят, младите се съгласяват да играят. Музиката засвирва, и младежите започват да играят сватбено хоро. Шефкет паша наблюдава самодоволно,но яростта у него надделява и той дал знак. Екнал залп почти всички паднали покосени,останал само един тежко ранен, но Садък ефенди го доубил.Така прекъснал животът на неживелите го още 35 младежи от Бояджик–жертва на турските поробители.
Съществува и друга, по-разпространена версия за Бояджишкото клане и в частност кървавото хоро. Откривайки младежите, скрили се в с. Болярско, пашата заповядал те да се състезават до близко намиращата се гориста местност, като първенците ще бъдат пощадени. Младежите се затичали с всички сили, но щом навлезли изтощени сред дъветата, там ги пресрещнали десетки турски войници, които незабавно ги изтребили до един. Узнавайки за случилото се, жителите на село Бояджик усетили наближаващата опасност. Веднага били събрани всички млади моми и девойки и затрупани със слама в коритото река Калница. Нахлувайки в Бояджик обаче, турците узнали за тях и подпалили сламата, с която били покрити. Опитвайки се да избяга от огъня, на нито една жена не е било позволено да излезе и така всички изгорели живи. Същевременно бременните, болните, старците и децата са опитали за избягат в посока местността "Калето", където по онова време е имало църква, в която е можело да се скрият. Уви, турска потеря е успяла да ги открие като ги е изклала до крак. Из селото все още се носят легенди, че бебетата са били изтръгвани от утробите на бременните и забивани на кол пред очите на умиращите им майки. Всички, останали в селото били заставени да играят хоро на една поляна. Зад тях стоели турците с пословутите си ятагани, които сечали главите на играещите и не позволявали никой да се пусне от хорото. Така на последните съсечени се нлагало да играят върху мъртвите тела на свои близки роднини и съселяни. Днес на мястото, на което се предполагало, че е изиграно Кървавото хоро има построена градина с паметник. В местността Калето църквата е възстановена и ежегодно се превежда събора на селото на 6ти май - Гергьовден.

https://www.facebook.com/stoycho.alexandrov/posts/847850715228404

Село Бояджик се намита на 22км югозападно от гр.Ямбол  http://directions.somemaps.com/bg/%D1%8F%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D1%81.%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA_%D1%8F%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB.php

Нека написаното да напомни на хората в България какво е било , а не разни наглеци да ни хвърлят прах в очите - "съжителство" 

Активен

"...който не познава миналото,не разбира смисъла на настоящето и целите на бъдещето " Горки
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Автоключар Варна Мебели Вега Екоериа Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Уеб дизайн