GunBG.com - Клуб за ценителите на исторически оръжия

Дискусии => България => Темата е започната от: Хаджи в юни 06, 2016, 14:36:22Титла: Тук е така
Публикувано от: Хаджи в юни 06, 2016, 14:36:22
Задигнаха част от оградата по границата ни с ТурцияДни преди оградата по границата с Турция в област Хасково да бъде официално готова, крадци задигнаха 20 метални панела, предвидени за нея. Те са откраднати от склад на строителя преди да бъдат монтирани на самото съоръжение, съобщи Нова телевизия.

Панелите са с дължина 4 метра и тежат по 80 килограма всеки. Крадците са проникнали в склад в село Михалич, откъдето са отмъкнали незабелязано близо 2 тона метал, който вероятно ще бъде предаден за скрап.

Стойността на едно платно е около 2000 лева. Щетите ще бъдат за сметка на строителната фирма.

„Тази кражба по никакъв начин няма да повлияе на крайния срок. Панелите са откраднати от склад в село Михалич, не са демонтирани панели от строго охраняваната зона на РБ. Около 15 юни ще сформираме комисия, с която ще приемам участъка. На практика участъкът на територията на хасковска област е завършен”, каза Станислав Дечев, областен управител на Хасково.


https://www.24chasa.bg/novini/article/5558716


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в юни 25, 2016, 09:18:56
Общини масово налагат незаконни такси на граждани и фирми

Местната власт в България масово налага незаконни такси, с които товари неоснователно граждани и фирми.
 За втори път в рамките на два месеца проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила масово нарушение в много общини. ВАП е поискала да бъдат обявени за нищожни общо 17 общински разпоредби, по силата на които са се събирали подобни такси, съобщиха от държавното обвинение.
 Става дума за такси при промяна на предназначението на земеделските земи. Оказва се, че в общините Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово се налага такса "предварително съгласие".
 Според прокуратурата това е незаконно, защото въпросното съгласие е само етап от процедурата по промяна на предназначението на земята. А това означава, че в рамките на една процедура и граждани, и фирми или организации плащат два пъти, пише в. "Сега".
 "Стореното е в противоречие и с изискванията на Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата "предварително съгласие", и то допълнителни, тъй като съобразно законовото разрешение таксата за промяна на предназначението постъпва именно в бюджета на общината", пишат от прокуратурата.
 Това не е първият път, когато ВАП иска да се отменят общински разпоредби. През април оттам заявиха, че се открили незаконни такси в 112 общини за разрешения за разкопаване на тротоари и вътрешноквартални пространства. "Такива разпоредби са незаконосъобразни.
 Недопустимо е въвеждането на незаконни административни процедури и събиране на такси от гражданите. Съгласно Закона за устройство на територията работите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват въз основа на разрешение за строеж", заявиха тогава от ВАП.

Прочети още : https://www.actualno.com/politics/obshtini-masovo-nalagat-nezakonni-taksi-na-grajdani-i-firmi-news_547083.html
© Actualno.com


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в ноември 28, 2016, 18:26:17
МВР-синдикатът: Друг път полицаите ще мислят преди да пазят

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изрази неразбирането си към внушенията, насаждани за полицаите, участвали в потушаването на бунта в Харманли.
Повод за реакцията е проверката, която хасковската прокуратура започна, след като правозащитници публикуваха снимки със сериозно пострадали мигранти. Единият от тях - 15-годишен, е в тежко състояние със счупен череп.

Друг, който е по-леко пострадал, пък разказа:

"Вечерта около 7 часа полицията нахлу в лагера и атакува всички. Търсех някой да ми помогне. Казах им не ме наранявайте, аз съм болен. А те ме удряха по главата и ръцете".

Вижте снимки >>

Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР, се казва обаче в официалната позиция, публикувана днес във Фейсбук профила на организацията.

Подобни действия са не само неразбираеми, но и нелогични, тъй като в Закона за МВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери” и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“, пишат още синдикалистите.

Според тях не е изненадваща липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват.

Но образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на България и правовия ред в страната е лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в Закона за МВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя. Това не само действа демотивиращо на всички служители в МВР, но и поставят под съмнение адекватността на действията и решенията на държавните институции, допълват от СФСМВР.

Оттам подчертават, че се поставя под съмнение и ролята, функцията и правомощията на полицейските служители не само в конкретния случай, но и като цяло. Според синдикалистите липсата на обективна оценка и подкрепа за добре свършена работа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на България.

При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, служителите ще се замислят дали няма да станат „клиенти“ на прокуратурата, завършва позицията на СФСМВР.

Междувременно стана ясно, че четирима афганистанци на възраст между 15 и 26 години са настанени снощи в ямболската болница, предаде БНР. Единият е с гръдна травма, другите - с комоцио. Състоянието им е овладяно. Мигрантите са докарани от разпределителния център в Елхово, където са били преместени след размириците в Харманли.

http://dnes.dir.bg/news/politzai-sindikat-bezhanskiat-natisk-24610682?nt=9

Aко бяхме една НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА , тия хулигани щяха и бой да ядът и полицаите да се наградят за изпълнение на задълженията си по опазване на реда !
Да не говорим за САЩ от където плащат на разните мекерета опюващи България и органите за сигурност !
Нам направо щяха да ги застрелят !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 01, 2016, 17:21:22
Депутатите си оставиха субсидия 11 лв. за глас

Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно закона за политически партии, остава в размер на 11 лева.
Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Законопроекта а държавния бюджет за 2017 година. Текстът бе приет със със 71 гласа „За”, 10 – „Против” и 21 – „Въздържал се”.

Депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров предложиха размерът на субсидията да остане 11 лева за действителен глас, но да не може да надхвърля сумата от 1 600 000 лева за година.

Предложението им събра обаче едва 30 гласа „За” и не залегна в бюджета за 2017 година.

Според Петър Славов подобен лимит е разумен, защото ще ограничи партиите да получават средства в изключително висок размер, които често се харчат за неполитическа дейност.

Мартин Димитров изтъкна, че в бъдеще е възможно партия да спечели 3 млн. гласа на избори.

Това са 33 млн. лв. на година. Какво ще ги правят тези пари. А може и да е партия, която за първи път се явява на избори, коментира депутатът от РБ.

Преди дни на президентските избори се проведе и референдум, иницииран от Слави Трифонов, на който един от въпросите бе за субсидиите на партиите. Над 80% от гласувалите на референдума подкрепиха те да паднат до 1 лв. на глас.

Веднага след изборите премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще предложи въобще да няма субсидии.

http://dnes.dir.bg/news/izbori-bujet-subsidia-24641344?nt=10

Референдум ли , глас народен ли ?
Стига бе , че кои са те да им кажат !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 02, 2016, 19:45:44
Съдът отряза Трифонов за резултатите от референдума

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Слави Трифонов, който оспори обявените от ЦИК резултати от референдума
Шоуменът и екипът му, които инициираха националното допитване, обявиха, че не приемат за верни окончателните данни - че 12 027 гласа не достигат, за да бъдат резултатите задължителни и да се превърнат в закон. Те твърдят, че ЦИК е изтрила гласовете на около 14 000 избиратели и е поправяла протоколи "както си иска", затова атакуваха резултатите в съда.

Тричленен състав на ВАС с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева обаче е оставил без разглеждане жалбата.

"Въз основа на установените фактически обстоятелства настоящият съдебен състав приема, че жалбата е процесуално недопустима, поради това, че е подадена срещу решение на ЦИК, което не подлежи на самостоятелно обжалване и поради липса на правен интерес за жалбоподателя", пише в решението на съда, публикувано на неговия сайт.

В случая правата на Инициативния комитет не са засегнати лично, пряко и непосредствено от оспореното решение на ЦИК, както и от него не следва негативно въздействие за участника в информационно-разяснителната кампания.
Жалбоподателят не е доказал засягане на права или интереси, свързани с обжалваното решение, поради което за него липсва правен интерес от оспорването. Жалбоподателят е следвало да докаже какви права и законни интереси са засегнати от оспорения акт, за да обуслови правния си интерес, мотивират се магистратите.

Определението на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав в 7-дневен срок.

http://dnes.dir.bg/news/vas-zhalba-slavi-trifonov-prezidentski-izbori-2016-24654231?nt=10

Тук е така !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 04, 2016, 22:14:38
"168 часа": Милиони за демонтаж на соцпаметниците

Само за композицията на Съветската армия ще се похарчат 1 млн. лв., за да се бутне Бузлуджа, ще трябват 5 г.
 Във Варна са написали проект за преустройство на монумента на българо-съветската дружба за 2,5 млн. лв.
 България може да печели, ако таксува чужденците, които искат да ги видят Ленин се извисява в русенското с. Новград, Тодор Живков - в Правец и Одърне, Плевенско Милиони левове ще трябва да се изхарчат, ако общините тръгнат да премахват всички възхваляващи комунизма символи в приетата на първо четене промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.
 Вместо това в държавния бюджет биха могли да постъпват милиони от приходи, ако въпросните паметници бъдат включени в обиколка на София или други градове като туристическа атракция от миналото.
 Само за демонтирането и извозването на паметника на Съветската армия в София ще са необходими около 1 милион лева, изчислиха специалисти.
 "Монументът е монтиран навремето, не е лят цялостно. И ако трябва да бъде преместен, ще трябва да се работи много внимателно - плочите да се свалят една по една ръчно - обясни столичен архитект. - Ще са необходими много хора, при това специалисти, а не обикновени общи работници. Всички блокове на паметника са гранитни, масивни." За да се запази цялостната композиция, ще трябва да се направи подробна номерация на всяка плоча и всяка фигура, тъй като първоначалните проекти сигурно са изгубени. Ако трябва да се организира демонтажът, ще е необходимо подробно заснемане, не само физическо, но и плоча по плоча, камък по камък, фигура по фигура. След това трябва да се напише проект за демонтаж - нещо като сценарий как да протече работата. Например хеликоптер вдига една по една скулптурите, демонтират се и се носят еди-къде си.
 В проекта трябва да се включи и план къде ще се експонират. Музеят на социалистическото изкуство, за който става въпрос в закона, не може да поеме Паметника на Съветската армия. Просто е много по-малък. Или ще трябва да разширят музея, или ще трябва да се измисли къде другаде да се експонира монументът. Другият вариант според закона, предвижда, че ако не може да се демонтира бързо композицията, до нея да се постави табела, на която пише: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г. - 10.11.1989 г., и дейността на БКП са обявени за престъпни със специален закон, приет от 38-ото народно събрание".
 Вносителите на промяната в нормативния акт Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок твърдят, че по-важното е в училище да се изучава, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен.
 "Нека това да напише в учебниците по история и когато децата разберат за какво става дума, като пораснат, сами ще бутнат въпросните паметници.
 Паметникът на Съветската армия трудно ще бъде демонтиран, но нека да има табела, на която да пише, че тя е била окупаторка, а режимът, установен в България, е обявен за престъпен - обясни Методи Андреев пред "168 часа". - Ако властите на София решат, може да го преместят. Хората отдавна искат да го няма, той не означава нищо за българите. Тези, които наричаме рубладжии, създадоха митология, че тази армия ни е освободила от фашизъм. Но в България не е имало фашизъм."
 Методи Андреев даде за пример Румъния, където е бил установен фашистки режим и където на 27 юли 2015 г. е гласуван закон, който забранява едновременно и да се величае култът към Чаушеску, и иска да се премахнат символи на легионерското движение.
 През 2009 г. България ратифицира документ за европейската памет.
 Там става дума и за националсоциализма.
 "Не може да живеем в заблуда. Колко хора помнят, че през 2000 г. Народното събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен", казва още Андреев.
 Другият от вносителите - Петър Славов, заяви пред "168 часа", че законът дава право на местната власт да реши дали да го премести в Музея на социалистическото изкуство, или да се постави информационна табела.
 "Например паметникът на 6-те ястребинчета е за загинали деца, той няма как да е възхвала на комунизма. Но този на Съветската армия спада в тази категория. Ако беше на загиналите руски и украински войници, нещата стоят другояче. Но на него пише, че е в чест на армията освободителка", каза Петър Славов.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5913905
© www.24chasa.bg


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 05, 2016, 11:06:41
250 млн. лв. потънаха за гранична охрана без особен ефект

250 млн. лв. потънаха в охраната на границата с Турция за 3 години. Парите не спират мигрантите - от началото на годината са влезли почти 18 хил. души.
В тази сметка обаче далеч не са включени всички разходи. Посочената сума е само за строителството на все още недовършената ограда и за специализираната полицейска операция по границата, става ясно от отговор на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова в парламента, цитирана от "Сега".

Най-много пари през последните три години са изхарчени по перото "Издръжка и текущи разходи", без да се конкретизира какво влиза в тях. През 2014 г. по тази линия са дадени 35.9 млн. лв., година по-късно сумата е 15.2 млн. лв., а до края на третото тримесечие на 2016 г. - 7.2 млн. лв., или общо над 58.5 млн. лв. за целия период. Разходите за персонал, където вероятно са включени и командировъчните, са общо над 15.5 млн. лв. за целия период. Отново има тенденция за намаляването им.

Отделно от това са били дадени милиони за техника на граничната полиция. Голямото харчене обаче тепърва предстои - през следващата една година чрез обществени поръчки трябва да се раздадат още 160 млн. евро, които ЕК отпусна на страната за спешни мерки срещу мигрантския натиск.

От началото на 2014 г. до края на септември тази година МВР е похарчило над 75 млн. лв.  Към тях трябва да се прибавят и общо 170 млн. лв., които две правителства отпуснаха за строителството на оградата. По-голямата част от тях бяха изхарчени в мандата на кабинета на Бойко Борисов.

Въпреки огромните суми оградата все още не изпълнява напълно предназначението си. Общо 260 чужденци са задържани в страната за седмица, сочат последните данни на МВР.

От началото на годината само на влизане от Турция са арестувани 4526 незаконно влезли. Броят на заловените нелегални в страната е далеч по-голям. Общият брой на хванатите по границите и вътре в страната е 17 977 души.

И от МВР неведнъж са признавали, че каналджии и нелегални мигранти лесно я преминават, като я прескачат, режат или преминават срещу подкупи. Освен това на близо 200 км по протежението й няма камери, което значи, че граничарите могат да реагират едва след като оградата е премината.

Сега МВР планира да изгради видеонаблюдение с парите, отпуснати от ЕК. В същото време ще използва тези средства и за да плаща командировъчни на полицаите, охраняващи границата. Изпращането им започна още през 2013 г., когато все още нямаше ограда. И до днес обаче командировките продължават, като на браздата бяха изпратени и военни.

Наскоро Европейската гранична служба "Фронтекс"  започна първо работа от България, с оглед належащата нужда от спиране на нелегалните мигранти в посока Сърбия.

През октомври Словакия изпрати 25 полицаи за охрана на границата й с Турция.

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-turtzia-ograda-bezhanskiat-natisk-24668106?nt=10

Не съм коригирал нищо в текста - дори и за границата на Словакия с Турция !
За да има такава граница / пази БОЖЕ / , половин ЕС ще е в Турция  ::удрям::
Какво да се прави - чукча писател !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 06, 2016, 14:14:06
Бъчварова удължава с още 2 години срока за използване на старите полицейски униформи

Неосигуряването на нови униформи, отличителни знаци и принадлежности за служителите на МВР е причина вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова да поиска изменение на специалната наредба за работното облекло. Така се оказва, че униформени облекла, които е трябвало да излязат от употреба с края на 2016 г., ще могат да се използват още две години, съобщи БГНЕС. Ръководството на МВР е принудено да предложи изменение на Наредбата, защото иначе униформите, с които полицаи и пожарникари изпълняват служебните си задължения, ще се окажат незаконни. Предлага се изменение на още една алинея на Наредба No 8121з-1010 от 24 август 2015 г. за униформеното облекло и работното облекло за служебно ползване в Министерството на вътрешните работи
, с което ще се осигури възможност служителите да получат “вещево доволствие” за годините 2011, 2012, 2013, 2014, както и за 2015 г., което е трябвало да стане до края на настоящата година. Новият текст посочва като краен срок – 31 декември 2017 г.

“Сключва се рамково споразумение със срок на изпълнение 24 месеца, с което се цели да се осигурят около двадесет хиляди костюма, като доставките се очаква да започнат в началото на 2017 г. По този начин ще бъдат обезпечени специални зимни костюми за структури на МВР. С доставките ще бъдат покрити лимити на служителите от предходни години, поради което се налага удължаване на заложените в наредбата срокове”, посочва вътрешният министър в оставка в мотивите си за промяна на Наредбата. Припомняме, че миналата седмица синдикатите на МВР предупредиха, че са възможни да преминат към стачни действия, включително и заради неосигуряването на униформено облекло за полицаи и пожарникари. Над 50% от униформите се закупуват от служителите на МВР с лични средства, обявиха от синдикалните оргаиизации на МВР. Според тях предоставянето на ново служебно облекло се бави с 4-5 години.

Прочети още : https://www.actualno.com/politics/bychvarova-udyljava-s-oshte-2-godini-sroka-za-izpolzvane-na-starite-policejski-uniformi-news_579887.html
© Actualno.com

Тъй де , защо да са облечени момчетата , не е приоритет !
Ходят като ръфлеци - държавата не им дава униформи
Циганите ги бият - циганина има права , полицая само задължения - инъче хелзинския комитет ще реве кански !
Работят по 16 - 18 часа на ден и им се плаща като за 8 !
И т.н. и т.н.

И после питат ЗАЩО НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА ЖЕЛАЕЩИ ДА РАБОТЯТ В ПОЛИЦИЯТА ?

НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ?

И ЧАКАТЕ ТИЯ СЪЩИТЕ ХОРА ДА ВИ ПАЗЯТ ОТ "НАРОДНАТА ЛЮБОВ"

Има да чакате  ::удрям::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: vui4o в декември 06, 2016, 15:26:15
А ДА СИ   ЗАМЪЛЧА   ::ядосан::   но дядо ти    ТОШКО   знае какво ще кажа по  нечий  адрес  ::напобира:: ::бг::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 06, 2016, 15:36:42
И аз тяхната ..............


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 16, 2016, 18:52:56
Близо 500 000 души получават пенсия до 200 лв.


18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 леваС основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. С втора пенсия до тази сума живеят 492 хил. души.
Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки.
От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души.

Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери. Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите.

В бюджет 2017 се предвижда ръст на пенсиите с 2.6% от 1 юли 2017 г.

http://dnes.dir.bg/news/pensii-zornica-rusinova-24774141?nt=10

СРАМОТА И НАГЛОСТ !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 21, 2016, 15:16:50
10 м. затвор за ”мръсни българи, ще ви изколя!”

Районният съд във Велико Търново постанови 10 месеца затвор при строг режим за 41-годишен мъж от ромски произход, заплашвал полицаи с убийство.
Наказанието е наложено след споразумение с прокуратурата, съобщиха местният в. "Борба" и "Труд".

Подсъдимият Христо Атанасов бил на работа с камиона за събиране на отпадъци на фирма „Нелсен чистота“, когато видял на ул. „Венета Ботева“ във великотърновския квартал „Бузлуджа“ униформени полицаи, които разпитвали граждани на улицата за извършена кражба в района. Сред тях имало и роми.

Без някой да иска мнение от Атанасов, той се нахвърлил върху полицаите въоръжен с дъска, която взел от камиона за смет. Замахнал с талпата, като се опитал да строши главата на един от служителите на МВР и само намесата на граждани предотвратила кървавата саморазправа.

Полицаите извикали още един екип свои колеги, за да усмирят нападателя, който през цялото време крещял: "Мръсни полицаи, мръсни българи, ще ви изколя. Колили сме ви и пак ще ви колим. Ще ви изтрепя всички българи, ще ви бия и ще ви избия!“.

Атанасов е задържан, но се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата. Съдът го е потвърдил, така че мъжът ще прекара 10 месеца в затвора.

http://dnes.dir.bg/news/prisada-veliko-tarnovo-zacana-ubiystvo-24814040?nt=4

И това ако не е подигравка със закона - нападение над полицай, закана за убийство, насаждане на етническа омраза и т.н.

Баси мамата !

Извинете това държавая ли е ?


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 23, 2016, 16:44:26
Пешеходец, сгазен на „зебра“, ще носи вина за смъртта сиАко пешеходец бъде блъснат от автомобил на пешеходна пътека тип „зебра“, то той също ще носи вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост.

Пешеходецът е виновен дори, когато водачът на автомобила кара с превишена скорост,

информира в. „Сега“, позовавайки се на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което се уеднаквява съдебната практика по този тип дела.

До него се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил Лора Казанлиева във Варна през 2011 г., с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приемат, че

правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако спазва изискванията на Закона за движение по пътищата към самия него.

И цитират две разпоредби, според които пешеходците трябва: „преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; да не преминават през ограждения от парапети или вериги“.

Във втората са описани забраните, когато става дума за пътища извън населени места: „да навлизат внезапно на платното за движение; да пресичат платното за движение при ограничена видимост; да извършват търговия и услуги на платното за движение“.

Принос имат и авторите на закона, посочват съдиите. Текстовете са написани така, че

правото на пешеходците не може да е безусловно.

С решението си ВКС казва, че наказанието на шофьор, убил на пътя, макар и движел се с превишена скорост, трябва да бъде смекчено заради пешеходеца, който не се е огледал или е стъпил внезапно на пътеката.

http://www.vesti.bg/bulgaria/peshehodec-sgazen-na-zebra-shte-nosi-vina-za-smyrtta-si-6063238


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: vui4o в декември 23, 2016, 18:29:50
АБЕ, ::ядосан:: ТИЯ МОГАТ ЛИ ДА МИСЛЯТ С ГЛАВИТЕ СИ  ::ядосан:: кога баба ти на 80 г .ще прецени кои с каква скорост се движи -та тя не знае колко уши има на главата си а ще преценява  ::дъра-бъра::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в декември 23, 2016, 20:30:16
ТУК Е ТАКА !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: bokok в декември 23, 2016, 21:07:57
Днес обърнах внимание на моите родители да се оглеждат като пресичат. Истината е че в 99 % от случаите в които пешеходец  ми е изскачал пред колата, без да се огледа ин без да разбера даже че смята да пресича е бил  възрастен човек. Ако ги удари някой не ме интересува кой е виновен, не искам да пострадат.


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в януари 25, 2017, 09:44:00
България - най-корумпирана в ЕС и се влошава

България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, като при това нивото на корупция расте. Това показва последният доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници” (Transparency International).

Проучването се прави всяка година, за да покаже проникването на корупцията в 176 страни по света. През 2016 г. България бележи спад до 75-та позиция.

Предходната година държавата ни бе на 69-о място с 41 точки, като и тогава беше с най-нисък резултат в ЕС.

С най-добрия антикорупционен индекс за 2016 година могат да се похвалят Дания и Нова Зеландия , съответно 90 точки от максимум 100, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада. Веднага след това са Германия, Люксембург и Великобритания с еднакъв индекс на корупцията - 81. САЩ са на 18-то място.

Прозрачност без граници изработва индекса по скала от 100 точки, като се основава на мненията на експерти от световни организации като Световната банка, Африканската банка за развитие и германската фондация „Бертелсман”.

От съседните на България държави Румъния е на 57-ма позиция, Гърция е 69-та, Сърбия е 72-ра, а Турция има еднакъв брой точки с нас.

Сред страните, които са след България в класацията на „Прозрачност без граници” са Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Косово.

https://vesti.bg/bulgaria/bylgariia-naj-korumpirana-v-es-i-se-vloshava-6064577

https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в януари 25, 2017, 18:47:14
Разшириха списъка с проверявани за принадлежност към ДС

Парламентът разшири окончателно обхвата на проверяваните лица за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.
Това стана с приети на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

За принадлежност към бившата ДС ще се проверяват вече не само висши държавни служители, а и:

- обществените посредници на общините и техните заместници;

- съдебните заседатели;

- главният секретар и директорите на дирекции в Комисията за защита на конкуренцията, както и в Комисията за регулиране на съобщенията;

- председателят, заместник-председателите, членовете, главният секретар и директорите на дирекции на Комисията за финансов надзор;

- председателят, членовете, главният секретар и директорите на дирекции на Комисията за енергийно и водно регулиране;

- главните архитекти на общини и кметските наместници;

- членовете на районните и общинските избирателни комисии;

- председателите и заместник-председателите на университетски и факултетски общи събрания.

http://dnes.dir.bg/news/zakon-darzhavna-sigurnost-25110586?nt=10

Каква принадлежност бре , минаха 28 години "демокрация"  , хората от тия структури са отдавна пенсионери.
Създават работа за още чиновници ! АМАН !  ::удрям::

(https://s28.postimg.org/xhmey97n1/16142307_884688338300676_5392275425771809909_n.jpg) (https://postimg.org/image/k0pgfdxbd/)image post (https://postimage.org/)


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в февруари 02, 2017, 14:01:00
Катаджиите да кажат и на какви коли свалиха номерата

Катаджиите се счупиха да се хвалят на колко автомобила са свалили номерата. 67 изгорели.
 Дотук добре. Ама остава някак си едно неприятно чувство.
 Точно на какви коли са свалени номерата? Коя година са произведени? Да не се окаже, че пак вадим калъчката на дребните риби.
 Не е все едно да свалиш номера на хондичка, направена в края на миналия век, или на последен модел “Кайен”.
 Вероятно информацията е секретна точно заради това. Защото по традиция кайените не ги спират за проверка. Докато се крие точно тази информация, ще отчетем отново, че сме загубили войната на пътя. За пореден път.
 С огромни глоби и какви ли не санкции. Защото поразиите не ги правят тези с малките коли, а с огромните джипове, за които няма правилник.
 Затова е по-добре да информираме правилно обществеността, а не за пореден път да се крием зад закона. Не искаме имената на тези, които са с отнети книжки. Просто искаме да видим дали колите им са от санкционираните.
 А че това не се прави, се вижда по улиците на София. Джипове със скоби не се виждат.

Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6028979
© www.24chasa.bg


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в февруари 04, 2017, 22:30:43
Рашко Младенов ще търси директор на Националния исторически музей

Служебният министър на културата Рашко Младенов ще обяви конкурси за директорски постове на близо 10 институции в страната, след които е и Националният исторически музей, съобщава offnews.bg.
 Бившият министър на културата Вежди Рашидов отказа да открие конкурс за нов директор на НИМ, тъй като Божидар Димитров бил най-подходящият човек за поста. "Относно НИМ - да, няма конкурс, защото никой не познава до кътните зъби НИМ. Изключителен, работоспособен човек е, има нужда от човек, който разбира тази материя, това един от най-тежките ни музеи", заяви той през октомври миналата година. В музея не е провеждан конкурс от 2007 година.
 На питане на депутати в парламента Рашидов тогава отговори, че няма намерение да провежда конкурси и в други институции, тъй като само създавали "драми". Той обясни също, че разчита единствено на правилната си преценка за това кои хора да бъдат назначени.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/6037178
© www.24chasa.bg

И какво му пречи Божидар ?
Че наистина направи много за музея и за България ?
Или пак ще търсим място за "наш човек "
В големите национални музеи в "белите" държави такива като Божидар Димитров ги носят на ръце, но у нас - конкурс !
браво Рашко , браво Младенов , права е от оная приказка че от всяко дърво свирка не става.
това че си добър актьор не означава че ставаш и за министър !  ::не::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в февруари 08, 2017, 10:08:39
Махат завоите от български пътища

Завоите на междуградските пътища ще бъдат премахнати, а вместо тях ще има прави участъци. Това предвижда „Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата“ до 2020 г., пише в. „Монитор“.

Според данните на КАТ всяка трета катастрофа става на завой.

Именно заради това се предвижда при строителството на новите пътища да има възможно най-малко криви, а старите да бъдат реконструирани до 2020 г.

За целта ще бъдат сменени параметрите в обществените поръчки, ще бъдат преначертани вече съществуващите планове, а тези, които са в строителство, ще се реконструират. С новите правила са запознати вече както Агенция „Пътна инфраструктура”, така и строителните фирми.

Едни от най-смъртоносните пътища са в България,

сочат данни на Европейската комисия, която е изчислила, че на глава от населението у нас загиват най-много хора, докато шофират. Броят на починалите в ЕС при пътно-транспортни произшествия за първи път от почти 20 години се е увеличил.

https://vesti.bg/bulgaria/mahat-zavoite-ot-bylgarski-pytishta-6065175

Поредната "умна" идея  ::удрям::
Как ще "изправите" прохода Шипка бе юнаци ?
Един междуселски път не можете да изправите - това са милиарди, откопуване на земи, проектиране, строителство и т.н.
Само исиотизми се приказват !
Само като погледне човек "правата лятна"  магистрала Карнобат Бургас и всичко му става ясно ! ::удрям::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в февруари 21, 2017, 10:08:31
Държавната администрация прописа на "маймуница"

Държавната администрация прописа на „маймуница” – жаргонният термин за изписването на кирилицата с латински букви и цифри.

 На Портала за обществени консултации, за който отговаря Администрацията на Министерския съвет, е публикувано за обсъждане: "PMS za izm. i dop. na Naredbata za dalgosrochnite komandirovki v chujbina". От съдържанието на приложените файлове става ясно, че става въпрос за проект на Постановление на МС, с което се предлага изменение и допълнение на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина, отнасящо се до кореспондентите на БНР и БНТ.

 А най-интересното е, че по темата е пуснат следния коментар: "Съгласно чл. 9, ал. 1 от Закона за нормативните актове "Разпоредбите на нормативните актове се формулират на общоупотребимия български език..." и съвсем очевидно - чрез буквите на българската кирилска азбука. Това изискване несъмнено се отнася и до всички документи, свързани с обществените консултации на публикуваните проекти на нормативни актове, в т.ч. и наименованията им. Дотук пропускът е на публикувалия обществената консултация. Отделно, считам, че следва да се помисли за унификация на имената на файловете, които по възможност те да бъдат изписани също с кирилски букви, а при невъзможност - при спазване на Закона за транслитерацията."


Прочети още : https://www.actualno.com/society/dyrjavnata-administracija-propisa-na-majmunica-news_595031.html
© Actualno.com

Така ще е като си отглеждаме едно малограмотно поколение а в администрацията се назначават деца на "наши хора" за да им се осигури топло място и заплата на държавната хранилка !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в февруари 22, 2017, 13:35:46
Саниран блок се наводни 2 месеца след ремонта

Саниран блок в благоевградския квартал „Запад” се наводни само два месеца след края на ремонта.
Живущите в блок 53 разказаха, че при последния проливен дъжд покривът на блока протекъл и били наводнени част от апартаментите, съобщи БНТ.

Най-засегнати са шест апартамента на последните два етажа, като щетите са отлепени тапети и петна по стените.

"Строителната фирма, ако има такъв ангажимент, на база договорите с Общината, трябва да възстанови апартаментите на хората или да поеме част от щетите им и да ги обезщети", заяви професионалният домоуправител Ангел Вангелов.

От Община Благоевград казаха, че е сформирана комисия, която е извършила проверка и оглед на мястото.Според администрацията обаче, причината за наводнените апартаменти не е некачествено саниране.

"Установи се, че теч по покрива няма. Влизали са в абсолютно достъпното подпокривно пространство, течовете най-вероятно са от водопроводна инсталация или теч в съседен апартамент", заяви заместник-кметът на Благоевград Янко Янков.

Живеещите в блока разказаха, че няколко пъти са сигнализирали до общината и строителната фирма за други нередности.

"Има подпрозоречни дъски, ламарините, които са поставени, които са с обратен наклон. Не с наклон за оттичане, а фактически става нещо като вир. Събира се водата и отива в стената", обясниха те.

От общинската администрация в Благоевград допълниха, че строителната фирма е поела ангажимент всички нередности по санирането на сградата да бъдат отстранени в най-скоро време.

http://dnes.dir.bg/news/blagoevgrad-sanirane-blok-25313214?nt=10

Голямо "лапане" пада покрай това "саниране", някой хора/ разбира се все "наши хора" / направиха гуши по големи от пеликани  ::удрям::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в март 05, 2017, 16:43:47
Издателите на в. ”Прас Прес”: КОЙ пречи на разпространието?

Според издателите на вестника "Прас прес", голяма част от първия му брой не е достигнала до читателите.
Издателите на новия вестник с карикатури "Прас прес" ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, защото според тях голяма част от първия брой на изданието от 1 март не е била предоставена от дистрибуторите на читателите.

Това заявиха в пресклуба на БТА журналистът Иван Бакалов и карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев.

Първият брой на вестника беше отпечатан и трябваше да се разпространява на 1 март, като тиражът му беше 10 100 броя, разказа Бакалов.

"Сто бройки бяха за нас, като редакция, а 10 000 броя дадохме на генерален дистрибутор, който се казва "Национална дистрибуция", обясни той.

По думите на Бакалов още от сутринта на 1 март са започнали да им се обаждат читатели, които са се интересували от къде могат да си купят вестника.

"Установихме, че на възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен или са доставени по един-два броя", заяви Бакалов.

Той даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на СУ, а в подлеза на "Плиска" бил доставен един брой.

До вечерта на 1 март издателите на "Прас прес" получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава.

Според издателите "над девет десети от тиража на вестника е скрит някъде".

"За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света", заяви Иван Бакалов.

Той добави, че ще сезират и институции в Брюксел.

http://dnes.dir.bg/news/izdateli-vestnik-pras-pres-25388732?nt=10


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в март 19, 2017, 16:58:56
(https://s3.postimg.org/v9y8pb7eb/655_402_minimalna_zaplata.jpg) (https://postimg.org/image/xr9zwkran/)post a picture (https://postimage.org/)


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в март 20, 2017, 14:57:12
Кандидат-депутат на ДОСТ със скандален пост за османска инвазияМестната организация на ГЕРБ в Кърджали е сезирала районната прокуратура в града за нарушение на Изборния кодекс и разпоредбата на чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс, информира в. „24 часа“.

Сигналът е подаден заради пост в социалните мрежи на кандидата за народен представител от листата на ДОСТ Михриджан Исмаил Изет. Тя е публикувала в профила си във „Фейсбук“ изображение с чужд флаг, като има изписани и годините 1341 г. и 2017 г.

Така Изет

посочва, че друга държава подкрепя коалицията КП „Обединение ДОСТ“ и прави асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на България.

Впоследствие г-жа Изет изтрива карикатурата от профила си.

Според подалите сигнала „по този начин се проповядва или подбужда към дискриминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност“.

Това не е първият скандал в кампанията на партията на Лютви Местан, свързан с Турция. Преди седмица Съветът за електронни медии се самосезира преди два дни във връзка с предизборния клип на партията, в който участва посланикът на южната ни съседка Сюлейман Гьокче. Ден по-късно ЦИК спря излъчването на предизборния клип.

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/kandidat-na-dost-s-post-za-osmanska-invaziia-6066867

И това ако не е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !

Срам и позор за тия дето регистрираха тоя филиал на MIT като българска политическа партия  ::удрям:: ::удрям::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в март 22, 2017, 12:50:46
Янев: Имаме сигнали за ”организирани” автобуси от Турция

Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията.
Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който следи организацията на изборите.

Той коментира в сутрешния блок на bTV, че дори да има спонсорирана кампания, то тя лесно може да се скрие зад други организации, например изселнически.

Янев беше категоричен, че в момента има повишена чувствителност към т.нар. изборен туризъм особено на фона на това, че и Турция готви референдум на 16 април.

"Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове", подчерта Янев.

Той потвърди, че има информация за изпращане на SMS-и в Турция, но не каза дали това е притискане и оказване на влияние. Струпване в секциите в чужбина ще има, категоричен бе обаче Янев.

По повод връзките между България и Турция министърът посочи, че кабинетът се стреми да запази и поддържа добри отношения, но използват наличния дипломатически инструментариум, за да регулират ходове, които биха квалифицирали като опит за намеса във вътрешните ни работи.

Такъв ход е извикването на турския ни посланик Надежда Нейнски.

"Така се дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията ни", уточни Янев.

Той изтъкна, че Нейнски не е отзована, а е тук на консултации. По думите му този ход също е и сигнал към турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, към когото са отправени послания по повод участието му в изборния процес у нас.

Вицепремиерът заяви още, че агитация от страна на министър в Турция за нашите избори също би могло да е намеса във вътрешните ни работи.

По повод тримата експулсирани турски граждани Янев коментира, че е по-добре да не влиза в детайли за дейността им тук и добави, че са агитирали и „са вършили неща в контекста на нарушение на интересите на държавата”.

Янев се обяви за по-смислено говорене от организаторите на протестите по границата с Турция - "Обединени патриоти", които вчера блокираха три пункта и спираха автобуси.

„Тези протести са оглавявани от политици, които са кандидати за парламента и с този вид действия те нарушават закона. Не очакваме провокации, протестите ги приемам като част от предизборната игра и изразяване на нагласите на група хора”, категоричен бе вицепремиерът.

Дни преди вота обстановката в страната е спокойна, добави той и апелира всички сигнали за купуване на гласове и изборни нарушения да се подават на телефон 112.

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-avtobusi-25485684?nt=10


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в март 23, 2017, 09:37:18
Ходжа купувал гласове с екскурзия до Одрин

Прокуратурата проверява сигнал, че жители на велинградското село Света Петка са били водени на екскурзия в Одрин от ходжата на селото Ибрахим Юмер.
Под ръководството на Районна прокуратура Пазарджик са били разпитани повече от 30 лица за предлагане на облаги, за да бъдат мотивирани групи от хора да гласуват в полза на определена политическа сила.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг, цитирана от БНР.

Според местни хора, сезирали прокуратурата, освен Юмер в организирането на предизборната екскурзия участие е имал и кметът на селото.

Това обаче не беше потвърдено от прокуратурата, от която лаконично съобщиха, че тепърва ще се преценява дали става дума за опит за незаконно убеждаване на избиратели да гласуват по определен начин.

Румяна Арнаудова поясни, че не може да се каже дали ще се съберат доказателства за повдигане на обвинение. Задържани по случая няма.

По сигнал на ДАНС пък в Добрич е бил спрян шофьор на ТИР с 970 пакета храна. Пакетите са били разтоварени в склад за препарати за растителна защита в Омуртаг, като съмненията са, че с товара е трябвало също да бъдат мотивирани избиратели да гласуват за определена партия, каза още прокурор Арнаудова.

http://dnes.dir.bg/news/exkurzia-prokuraturata-hoja-predsrochni-izbori-2017-25490791?nt=10

Има една много стара приказка - " докато има овце, все ще се намери някой да ги стриже "


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в март 31, 2017, 17:07:36
Ново поскъпване на ток и парно през юли

Второ поскъпване на ток и парно искат ЕРП-тата от юли. Преди това от 1 април ще има извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия с около 1%.
Дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" внесоха в енергийния регулатор заявленията си за нови цени от 1 юли, които след като бъдат одобрени, ще влязат в сила до 30 юни 2017 г.

Компаниите от групата на EVN България внесоха ценови заявления в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цени на електро- и топлоенергията през ценовия период от юли 2017 г. до юни 2018 г.

Ако КЕВР одобри заявленията, средната цена на електроенергията за битови клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2017 г. ще се увеличи с 2,36%,  съобщиха от компанията.

Дневната тарифа ще се промени с 1,8 % от сегашните 0,17217 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,17535 лв./кВтч. (без ДДС), а нощната тарифа с 4,9 процента от сегашните 0,09778 лв./кВтч (без ДДС) на 0,10256 лв./кВтч.(без ДДС).

По изчисления на компанията месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 1,17 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 49,53 лв. на 50,70 лв.

Заявлението за цени на EVN България Топлофикация от 1 юли подкрепя намаляването на кроссубсидирането между цените на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин и цените на топлинната енергия и прилагането на икономически обоснована норма на възвръщаемост.

В тази посока компанията предлага цената на топлоенергията за клиентите на компанията в Пловдив да се увеличи от 1 юли 2017 г. от 67,05 лв/МВтч (без ДДС) на 94,43 лв/МВтч (без ДДС).

Компанията залага и увеличение на преференциалната цена на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, от 134,49 лв/МВтч (без ДДС) на 144,01 лв/МВтч (без ДДС).

От "Енерго-про", която обслужва Североизточна България, коментираха за "Капитал", че исканото от тях увеличение за битови потребители също е средно с 2.16%. Те обаче не посочиха какво увеличение искат за бизнес клиентите си.

От ЧЕЗ, която обслужва цяла Западна България, не съобщават какво конкретно е исканото от тях увеличение. Миналата година те поискаха рекордно поскъпване от 20%, което обаче не беше одобрено от регулатора.

Априлският ценови скок

Вчера стана ясно, че от 1 април цената на електроенергията за битови потребители ще се повиши с близо един процент. Увеличението на цената, различно за всяко ЕРП, беше обсъждано на открито заседание на КЕВР.

За клиентите на "ЧЕЗ-България" например цената на дневната тарифа се увеличава с 0,96 на сто /0,17384 лв./kWh/, а на нощната - с 0,99 на сто /0,10021 лв./kWh/.

Увеличението на цената за бизнеса идва от увеличение на сумата за "Задължения към обществото" с почти 3,5 на сто, от 35,77 лв./MWh. до 37,02 лв./MWh. От бизнеса остро реагираха на това и поискаха КЕВР да преразгледа това решение.

От КНСБ посочиха, че поскъпването на природния газа, на водата и на електроенергията ще се отрази на възможностите за повишаване на заплатите на работниците.

Извънредното увеличение на цените на електроенергията се налага заради поскъпване на природния газ от 1 април с 29%, което пък влияе върху цената на тока, произвеждан по комбиниран способ.

Решението за поскъпване на природния газ беше взето днес на закрито заседание на КЕВР на 31. Новата цена ще доведе и до поскъпване на парното и топлата вода. Очаква се тарифите да скочат с между 18 и 38%, а решението за това ще бъде взето през следващата седмица

http://dnes.dir.bg/news/tok-elektroenergia-tzeni-evn-bulgaria-energia-uli-25539821?nt=10


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 01, 2017, 13:03:46

Това писмо на Стилияна до властта взриви мрежата

„Искам да попитам децата на нашите любими политици: и те ли като нас – тези, простосмъртните, чакат лятото, за да работят за 500 лева по 12 часа на морето, за да могат да си купят дрехи, обувки и учебници за училище?”, казва момичето
Тя е едва на 17. Стилияна Николова, родом от Черноморец всеки ден всеки ден минава около 30 км, за да ходи на училище в Бургас, където учи туризъм.

Но за сметка на повечето ѝ съученици, за Стилияна дългоочакваната ваканция например не е време за забавления, а за работа.

И я тормози не трудът, а малкото пари, които печели, за да помага на семейството си.

А писмото, което пише до полицитите в деня на изборите, започна да се разпространява мигновено от всички.

Затова го е и публикувала в социалната мрежа - с надежда да го прочетат повече хора.

В него пише:

„Виждам как стоят нещата в държавата. Гледам новини, интересувам се от положението. Виждам ги тези неща. Излизам на улицата и виждам как хората просят. Не мога да остана със затворени очи за това нещо. Знам за състоянието на бабите и дядовците на моите приятели, които едва преживяват с пенсиите си, знам много неща, които повечето хора се правят, че не виждат”, заявява Стиляна Николова.

„Искам да попитам децата на нашите любими политици: и те ли като нас – тези, простосмъртните, чакат лятото, за да работят за 500 лева по 12 часа на морето, за да могат да си купят дрехи, обувки и учебници за училище?”, пита Стиляна.

„Животът в България е такъв, а тя иска да живее в България. Не иска да ходи в чужбина да работи”, заявява за NOVA бащата Здравко Николов.

Стиляна получила много подкрепа и от връстниците си. Но чула и критики, наричали я „моралистка”.

„Аз и не очаквам всички да бъдат като мен на тази възраст. Обаче ти вече на 17 години трябва да имаш някакви представи за света, в който живееш, защото ние след една година вече имаме правото да избираме. Аз осъзнах на 17 години, че моите родители винаги са се лишавали от някакви неща, които биха си позволили те, за да имам аз. Значи майка ми предпочита да купи на мен една нова блуза отколкото да купи на себе си”, обяснява Стиляна Николова.

Затова има обръщение към бъдещия премиер и не само към него:

„Апелирам, не само към него, а към всички управляващи страната, да пазят България, да помагат на народа и да се замислят - нашите предци, които са се борили толкова време за България, за тази ли България ли се бориха те, за тази, в която сме в момента ли?!”, пита Стиляна.

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tova-pismo-na-stiliiana-do-vlastta-vzrivi-mrezhata-6067409

Когато станат много като Стиляна , тогава и България ще се оправи !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 05, 2017, 11:47:00
Жена хвана крадец, наби го и го предаде на полицията

48-годишна жена от Монтана хвана в дома си крадец, наби го и го предаде на полицаите.
Случката е станала в понеделник около 11.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

48-годишната Светлана А. се прибрала в дома си, който се намира в началото на вилната зона. Когато отворила входната врата, се озовала лице в лице с непознат млад мъж. Жената обаче не се уплашила, а натикала крадеца в стаята и започнала да го налага с юмруци.

Пишман крадецът отвръщал на ударите, а двамата крещели толкова силно, че случайни минувачи чули разправията и повикали полиция. Когато криминалистите пристигнали, Светлана вече успяла да омаломощи наглия обирджия и им го предала.

При обиск у 24-годишния мъж са открити 2 часовника, 2 златни пръстена и пари, които задигнал от дома на жената.

Светлана работи в транспортна фирма в Монтана. Тя не за първи път става жертва на обирджии, казват нейни познати. Вероятно ядосана от поредния крадец, е събрала смелост и сили да го надвие.

Кирил Г. е от Враца. Той е стар познайник на полицията. Съден е 12 пъти, лежал е 3 години в затвора и срещу него има 78 заявителски материала. Ако и този път магистратите го признаят за виновен за обира, го грози затвор от 3 до 10 години.

http://dnes.dir.bg/news/mvr-kradetz-montana-25557098?nt=10

те така се прави  ::удрям::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: vui4o в април 05, 2017, 12:10:11
тая  невеста   е  рускиня


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 05, 2017, 12:40:38
нашите докато дремят и се жалват някой трябва да им покаже как се прави.

имаме си и поговорка : помогни си сам и господ ще ти помогне !


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 06, 2017, 12:03:06
"Зюддойче Цайтунг" за Прас-Прес и Пеевски

"Прасе и опашчица" - под това заглавие германският "Зюддойче Цайтунг" публикува кореспонденция от България, в която се разказва за новото сатирично издание "Прас-Прес". И за Делян Пеевски.


България
"Зюддойче Цайтунг" за Прас-Прес и Пеевски

"Прасе и опашчица" - под това заглавие германският "Зюддойче Цайтунг" публикува кореспонденция от България, в която се разказва за новото сатирично издание "Прас-Прес". И за Делян Пеевски.
Делян Пеевски

Ето някои акценти от публикацията, чието подзаглавие гласи „Как сатириците в България се противопоставят срещу триковете на олигарсите”:

„С карикатури, хапливи вицове и забавни текстове те вярваха, че са намерили правилната рецепта за едно издание, което българите ще купуват като топъл хляб”, пише авторът Флориан Хасел, но добавя, че още в първия ден настъпило разочарование - защото се оказало, че изданието им изобщо не се разпространява.

"Един от тях е Делян Пеевски"

„България всъщност има остра нужда от хумор. Но пресата в страната е доминирана от олигарси, които преследват собствените си интереси. Един от тях е Делян Пеевски, който е оборудван с отлични контакти в икономиката и в съдебната система, а на това отгоре е и влиятелен депутат. Българите толкова не го харесват, че хиляди излязоха на улицата през лятото на 2013 година, когато Пеевски трябваше да бъде назначен за шеф на ДАНС. Често пъти чрез посредници олигархът контролира една широко разстлана фирмена империя, включително и (при това не само според мнението на карикатуристите) единствената разпространителска фирма за цялата страна, която би трябвало да снабдява вестникарските будки със сатиричното издание”, четем в кореспонденцията на Флориан Хасел.

По-нататък авторът цитира карикатуриста Чавдар Николов, според когото някои от разпространителите на дребно били заплашвани, че ще им бъдат спрени доставките на вестници и списания, ако продават сатиричния вестник. Авторът се връща и назад в миналото, когато в Габрово се провеждаше международен фестивал на хумористите и карикатуристите, който, според него, бил замислен от комунистическия режим главно като пропагандно шоу. Флориан Хасел припомня за гоненията срещу сатирици след установяването на комунистическия режим - например за убийството на Райко Алексиев и за арестуването на Тодор Цонев заради карикатурите му на Тодор Живков.

„Но и постсъветските властници в България не могат да преглъщат сатирата”, пише Хасел и разказва за конфликта на „Хъшове” с тогавашното българско правителство, както и за по-скорошния скандал около карикатурата с така наречените „свински опашки”.

"Българите с четири очи чакат да се посмеят"

„Тогава той (Чавдар Николов - бел.ред.) рисуваше политически карикатури за сутрешния блок на частната телевизия „Нова” и показа Борисов, развял знаме (със свинска опашка - бел.ред.), под което събира ловците на бежанци за защита на Отечеството. След задкулисни протести шведските собственици на телевизията изхвърлиха Николов и отстраниха десетки негови карикатури от уебстраницата. Правителственият ръководител отрече да има нещо общо, но сатирикът е убеден, че „телевизията е била цензурирана от нашия премиер”, пише Хасел.

В края на статията авторът разказва как карикатуристите разпространяват своя вестник независимо от монопола на разпространителя - и вече дори продават хиляди екземпляри като PDF в интернет. Защото, както казва Чавдар Николов, "българите с четири очи чакат да се посмеят на своите властници".

http://www.dw.com/bg/%D0%B7%D1%8E%D0%B4%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5-%D1%86%D0%B0%D0%B9%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B3-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/a-38302766


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 07, 2017, 11:10:46
Час труд у нас е 6 пъти по-евтин от този в ЕС
Най-скъп е трудът в Дания

Разходите за час труд у нас са шест пъти по-ниски от средните за Европа. Средно в ЕС час труд струва на работодателя 25.4 евро, а у нас - едва 4.4 евро. С това заплащане България е на дъното и в тази класация.

Това сочат данните на европейската статистическа служба за 2016 г. Основните показатели, по които Евростат пресмята разходите за труд за час, включват заплатите заедно с други разходи като обезщетения, болнични, осигуровки. Данните отразяват ситуацията в цялата икономика, но не включват секторите земеделие и държавна администрация.

Освен нас с ниски надници са още Румъния, където час труд струва 5.5 евро, Литва - със 7.3 евро, Латвия - със 7.5 евро. Най-скъп е трудът в Дания - час труд там струва 42 евро на час. Следват Белгия с малко над 39 евро, с едно евро по-малко получават в Швеция (по 38 евро на час).

В Люксембург, където вземат най-високата минимална заплата в Европа (2000 евро), разходът за труд на час струва 36.6 евро. Франция пък плащат по 35.6 евро.

Според данните надницата у нас расте изпреварващо спрямо средния ръст за Европа. Най-голямо е увеличението на разходите за труд в Румъния - с близо 13 на сто, а след това се нарежда България - с ръст от 7.8 на сто спрямо 2015 година. Най-нисък ръст регистрират във Великобритания (1.5 на сто) и Дания (1.9%).

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=207083


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 11, 2017, 08:55:48

КАТ ще глобява за превишена средна скорост на места

Понятие „средна скорост“ не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци, вижте къде са местата, на които се прилага

Пътната полиция вече глобява за неспазването на средна скорост на две от най-натоварените магистрали – „Тракия“ и „Люлин“, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на информация от МВР.

Идеята е да се определи средна скорост на движение на опасни участъци от аутобана, в които стават много катастрофи. При неспазването ѝ следва глоба.

Понятие „средна скорост“ не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци.

Под средна скорост се разбира максимално разрешената скорост за даден участък.

В момента такава система действа в един от тунелите на магистрала „Люлин“. При нея се определя средна скорост от 80 км/ч например, както и входни и изходни точки на даден участък. Там се поставят камери, които следят за колко време един автомобил изминава участъка. Ако предварително е изчислено, че при скорост от 80 км/ч отсечката се минава за 3 мин., но ако конкретна кола я премине за по-кратко време, се приема, че се е движила с по-висока скорост и водачът се глобява.

„Миналата година имахме 30 хил. фиша за неспазване на средната скорост“, обясниха от КАТ. Пернишкият съд е единственият, който има практика по казуса, защото само в неговия регион има подобна система. Справка в решенията му показва, че според съдиите проблем със средната скорост няма. Устройствата за измерването ѝ се приравняват на останалите технически средства, описани в закона, смята съдът.

Пътният участък от магистрала „Тракия“, където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив.

Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв.

Благодарение на новите си радари КАТ ще следи и за сключена задължителна „Гражданска отговорност“ на преминаващите коли. Системата ще има връзка с Гаранционния фонд, където пък се съдържа информацията за сключените застраховки. При заснемане на кола системата ще изпраща данни до фонда, за да се провери дали колата е застрахована. В противен случай ще се издава електронен фиш.

https://vesti.bg/bulgaria/kat-shte-globiava-i-za-previshena-sredna-skorost-6067780


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 12, 2017, 12:27:30
Колко ще струва на бюджета по-високите пенсии

Тези преговори са доказателство колко изложен на риск от разрушаване на доверието е пенсионният модел, който имаме. Политиците бърникат в дългосрочни модели.
Това коментара пред БНР икономистът от “Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов по повод на обсъждания от ГЕРБ и Обединените патриоти вариант за 200 лева минимална пенсия.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че е постигнато разбирателство за две стъпки - от 1 юли минималната пенсия да стане 180 лева, а от 1-ви октомври - 200 лв.

Според него хората все по-рядко ще могат да очакват, че ще има предвидимост от това, че ако правят вноски за определен период от време, ще получават определен размер пенсия.

Ако трябва да се вдигне минималната пенсия до някакъв размер, има два подхода. Единият е - вдигаме всички пенсии със същия процент, за да запазим съотношението. В такъв случай, само за увеличението до 200 лева ще бъдат необходими допълнително около милиард и 600 милиона. Ако искаме да я вдигнем до 250 лева – над 4 милиарда лева и ако искаме да я направим 300 лева, ще бъдат близо 7 милиарда лева - ако индексираме пропорционално всички останали пенсии, изчисли икономистът.

Другите изчисления сочат, че ако се вдига само минималната пенсия до 200 лева, ще са ни необходими допълнително около 430 милиона лева всяка следваща година. Ако искаме да я направим 250 лева – са над 1 милиард лева.

И какво се получава? От една страна в икономичния вариант повишаваме разходите в бюджета с 430 милиона лева. От друга страна получаваме модел, в който над 60 процента от пенсионерите получават еднаква пенсия. Можете да си представите какво ще е усещането за справедливост на всички тези хора, плащали различни вноски, имали са различен стаж. Ето какви проблеми ни създава подобен вид пазарлък на дребно, каза Богданов.

По думите му на макрониво подобни популистки дебати и предизборни обещания всъщност показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономиката на разходите за пенсии в България - те са над една четвърт от всички разходи на българската държава годишно.

България е една от страните в ЕС с най-висок дял на разходите за пенсии.Такъв мащаб разходи не изглежда да е възможен без актуализация на бюджета, отбеляза още Богданов.

http://dnes.dir.bg/news/lachezar-bogdanov-kabinet-borisov-3-25592263?nt=10

Честито на всички дето клъвнаха на въдицата на патриотарите  ::удрям::

Както казва Камата - "Ха сега духайте супата"  ::ппп::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в април 21, 2017, 20:06:15
Радев: Плаща се за двуредова, а оградата е едноредова

Оградата на българо-турската граница ще бъде завършена в срок, но предстои проверка на плащанията към фирмите-изпълнители, заяви президентът Румен Радев.
Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова ограда, а самата ограда е едноредна. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в Хасково, цитиран от БТА.

Вие си отговорете какво означава това. Ще държа истината да бъде изяснена, заяви Радев. По неговите думи се полагат необходимите усилия защитното съоръжение да бъде завършено.

Проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР, а за изпълнението отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол.

Оградата по границата с Турция се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът бе спешността на съоръжението, въпреки че през последната година няма засилен миграционен натиск.

На въпрос дали сделката ще отиде в прокуратурата, Румен Радев отговори: Ще държа истината да бъде изяснена

"Всичко онова, което се е правило по оградата е било с изричното съгласие на МВР", коментира депутатът от ГЕРБ Станислав Дечев, по чието време като областен управител започна изграждането на възпрепятстващото съоръжение.

"Още със заданието за изграждането на оградата бяха обосновани и двуредова, и едноредова част. По преценка на МВР и гранична полиция бяха изграждани на едни места двуредови, на други едноредови. От друга страна сме се съобразявали и с наличните средства", каза Дечев.

Той поясни, че средствата, които са изразходвани, са по предварително задание за тип А - т.е. двуредово и тип Б - едноредово съоръжение. "Всички средства са разплащани когато вече е било определено точно от какъв тип ограда ще има на дадената отсечка", каза бившият областен управител, цитиран от haskovo.net.

Станислав Дечев поясни, че информацията за изграждане на съоръжението е публикувана на страницата на областната администрация в Хасково, където всеки може да я разгледа", каза още Станислав Дечев.

http://dnes.dir.bg/news/granitza-ograda-%D0%A0umen-%D0%A0adev-prezidentat-radev-25644651?nt=9

 ::не знам:: ::ям::


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в май 12, 2017, 12:30:08
България в дъното на ЕС по продължителност на живот

Очакваната средна продължителност на живота общо за населението на страната, изчислена за периода 2014 - 2016 г., е 74.7 г. - една от най ниските в ЕС.
Сравнено с предходния период (2013 - 2015 г.) средната продължителност на живота се е увеличава с 0.2 години, съобщават от НСИ.

България заедно с Латвия (74.8) и Литва (74.6 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.0) и Италия (82.7 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, докато при жените е със 7.0 години по-висока - 78.2 години. За периода между 2006 и 2016 г. увеличението при мъжете е с 2.2 години, а при жените - с 1.9 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.5 години) отколкото на населението в селата (72.6 години). Спрямо 2006 г. за населението в градовете увеличението е с 2.5 години, а за населението в селата е с 1.1 години.

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16.0 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.6 години. За десетгодишен период (2006 - 2016 г.) очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 1.3 години (1.0 за мъжете и 1.5 за жените).

Средната продължителност на живота варира от 72.6 години в област Видин и област Монтана до 76.4 години в област Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Монтана (7.9 години), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6.2 години).

http://dnes.dir.bg/news/nsi-prodalzhitelnost-zhivot-25747011?nt=10


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в май 12, 2017, 20:16:18
И изведнъж захвърлиха Русия

Щяха да навигират България към Русия, щяха да настояват за сваляне на санкциите, щяха да ходят до Москва, за да присъстват на Парада на победата. Но изборите отминаха и всичко това е вече забравено. Досещате ли се защо?

Ако стана президент, бих отишъл на Парада на победата на 9 май в Москва, обяви миналия септември Румен Радев. Днес той е президент, 9 май мина, парад имаше, но Радев не беше на Червения площад. Както всъщност и другите държавни глави на страните от ЕС и НАТО, защото присъствието сред официалните гости на Парада се възприема като подкрепа за политическия курс на Путин. Знаем, че Западът единодушно осъжда анексирането на Крим и поддържането на конфликта в Източна Украйна.

В последните месеци българите се наслушаха на обещания за „затопляне“ на отношенията с Русия, „завой“ към Москва, „освобождаване“ от ЕС и НАТО. Почти всички политически сили се опитаха да свирят на русофилската струна с намеци за „преразглеждане“ на санкциите, за „възстановяване“ на някакви специални исторически връзки между България и Русия, за спасение в „православното единство“. Месец и половина след парламентарните избори всичко това е забравено. Което е най-силното доказателство, че колкото и удобно да им се струва на някои русофилството в предизборен период, мястото на България в ЕС и в НАТО е без алтернатива, а прагматичното ежедневие просто изхвърля „братските“ теми.

А щяха да отменят санкции...

В предишното Народно събрание БСП няколко пъти внасяше предложения за решения, които да задължат правителството да постави в ЕС въпроса за отмяна на санкциите срещу обкръжението на Путин. Тези предложения винаги бяха отхвърляни, но БСП продължаваше да ги внася, защото искаше да покаже колко важна е за тях тази тема. През март лидерката на социалистите Корнелия Нинова дори се зарече, че ако спечели изборите и стане премиер, веднага ще отиде в Брюксел и ще заяви: "Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето“.

Че това не става с вето - друга тема. Нинова не стана премиер, а партията ѝ изведнъж спря да се сеща за санкциите. Нищо, че преди изборите представители на БСП поеха ангажимент пред посланика на Русия да работят за отпадането им. Новият парламент работи вече почти месец, но БСП още не е внесла дежурното предложение. Дори не дава знак за подобно намерение.

При това темата беше съблазнителна дори и за представители на ГЕРБ. Кандидат-президентката на партията Цецка Цачева заяви през октомври, че „икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани". По-късно се наложи уточнение какво точно е искала да каже, но това не беше единственият случай, в който хора от ГЕРБ правеха двусмислени изказвания, опитвайки се да се възползват от русофилските настроения сред избирателите.

И после тишина

ГЕРБ втвърди прозападния си курс още преди изборите и така успя да привлече гласовете на хората, които се притесниха от антиевропейските и носталгични послания на БСП. Самите социалисти пък не само забравиха русофилските нотки, а дори се подложиха на самокритика заради тази си линия. Лидерът на европейските социалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев упрекна косвено Нинова и директно посочи една от причините за загубата: „в последната кампания позволихме други да изземат европейското говорене".

Президентът Радев и премиерът Борисов не пропускат възможност да споменат ЕС и НАТО като безалтернативен избор на България. Дори силно залитналите преди изборите „Обединени патриоти“ забравиха обещанията си за „самостоятелна външна политика“, както и за прословутите санкции. В интервю за ТАСС лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов казва, че „България е член на Европейския съюз и НАТО и това не подлежи нито на съмнение, нито на ревизия“. Думата „санкции“ изобщо не присъства в това интервю. А най-открито прокремълската партия „Атака“ на практика вече не съществува, защото се прероди в брокерска къща за политически постове.

Така Русия се оказа изоставена в българския политически живот. Поне на думи. Притихнаха агресивните призиви за някакъв завой и някакви специални отношения, извън членството на България в ЕС и в НАТО. БСП отново заговори по икономически и социални въпроси, „патриотите“ са подчинени в управлението, не се споменава дори руско-турското разделение между ДПС и ДОСТ. Русия не се котира в българската политика и някой най-после го е проумял.

http://www.dw.com/bg/%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D1%8A%D0%B6-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-38809402


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в май 17, 2017, 10:29:23
Скандални назначения на зам.-министри от Патриотите

кандалът със спорните зам.-министри, предложени от "Обединените патриоти" (ОП), набира скорост, а управляващата коалиция не смята да се отказва от тях.
Това пише днес на първа страница "Сега" и започва краткия си обзор от стара лична снимка на Павел Тенев, заместник на Николай Нанков в регионалното министерство.

Във Фейсбук се завъртя снимка отпреди 9 години, на която той позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е от личния му профил, но няколко часа след назначението профилът бе изтрит.

"Прясно назначеният зам.-министър се оказа обикновен нацист...", възмути се депутатът от БСП Александър Симов и поиска "моментално уволнение". В социалните мрежи заваляха негативни мнения и въпроси към правителството ще бъде ли махнат Тенев.

Съпредседателят на ОП Валери Симеонов, чиято кандидатура е Тенев, не демонстрира притеснение.

"Несериозни работи... На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов", коментира той пред "Сега".

Симеонов допълни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд":

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село".

Страстите не стихнаха и около зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. В понеделник Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) алармира, че от фирма, собственост на Попов, е имало много оплаквания от ощетени клиенти.

"Представен като браншовик, Попов "е собственик на една фирма, която е в несъстоятелност, и на още една, която е без дейност", заяви пред БНР Красимир Лалов, зам.-председател на НСБП.

"И двете организации, които работят в тежкотоварния транспорт, са декларирали, че не могат да работят с този човек - добави той. - Премиерът е запознат."

Превозвачите са изпратили писмо до премиера и транспортния министър. Те обвиняват Ангел Попов и в злоупотреби. Националното сдружение на превозвачите му е доставила определен вид стоки, които той така и не заплати, каза днес по Нова Красимир Лалов от Съюза на българските превозвачи.

Скандално е и назначението в понеделник на Красимир Първанов в Министерството на енергетиката.

През 2011 г. в качеството на шеф на НЕК подписа документи по "Белене" "през главата" на тогавашния министър Трайчо Трайков. Той бе уволнен, а 22-годишният му син по това време - Петър, участваше в няколко енергийни фирми.

"Много е важно да се разбере кой стои зад това назначение и дали наистина са ОП", заяви бившият десен депутат Мартин Димитров. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче даде да се разбере, че отговорността за назначението му е на националистите, а ГЕРБ няма да се меси.

Срещу Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването има сигнали за конфликт на интереси още от миналия кабинет, пише пък "Дума". Тогава Петър Москов я е назначил за секретар на Националния съвет по наркотични вещества, без да има квалификация.

Вестникът добавя, че юридическата гилдия пък недоумява как министърът на икономиката Емил Караниколов според официалната му биография е станал магистър по право в УНСС на 21 години. Баща му проф. Любен Караниколов е първият декан на Юридическия факултет във вуза.

http://dnes.dir.bg/news/zamministri-kabinet-borisov-3-vosachni-branshovik-25771862?nt=10


Титла: Re:Тук е така
Публикувано от: Хаджи в май 23, 2017, 10:01:00
До къде я докарахме .....

ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ ..............  ::не::

http://www.podigoto.bg/